Diari digital d'Andorra Bondia
El raonador, Xavier Cañada.
El raonador, Xavier Cañada.

Sí del Govern al text del PS sobre el Raonador però no a que pugui presentar recursos al TC


Escrit per: 
Redacció / Foto: Demòcrates

El Govern ha emès un criteri favorable a la proposició de llei del Raonador del Ciutadà presentada pel grup parlamentari socialdemòcrata, això sí, sempre que "es tinguin en compte" les seves observacions, entre les que destaca la negativa a que el raonador pògués impugar davant el Tribunal Constitucional la constitucionalitat de les lleis o reglaments que puguin lesionar drets indivisuals, funció que sí li otorgava el text socialdemòcrata.

Des de l'executiu s'argumenta aquest rebuig recordant que la Constitució "ja estableix de forma taxativa els organismes i les persones que poden interposar recurs d'inconstitucionalitat contra les lleis i els decrets legilsatius" i que són una cinquena part dels consellers generals, el cap de Govern i tres comuns. 

Així mateix, s'apunta també que ja es va establir "un sistema reforçat i eficient de control de la constitucionalitat de les lleis i els reglaments" com són el recurs directe d'inconstitucionalitat, abans esmentat, el procés incidental d'inconstitucionalitat que poden iniciar els tribunals si sorgeixen dubtes de constitucionalitat en el marc d'un procés judicial i el dictament previ d'inconstitucionalitat que poden instar els coprínceps. A més, el Govern recorda també l'opció del recurs d'empara per "tutelar els drets fonamentals dels ciutadans" i assegura que "és un mecanisme d'accés molt fàcil per a aquests".

Per tot plegat, es considera que el control de la constitucionalitat de lleis i reglaments ja es fa actualment de "manera satisfactòria mitjançant els mecanismes constitucionals existents", a la vegada que s'adverteix que per atribuir aquestes funcions al raonador "caldria una reforma constitucional".

D'altra banda, el Govern, que valora positivament que el text presentat estableixi que el raonador gaudeixi de l'estatut d'autoritat, avala que es doti la institució de més competències a l'hora d'actuar prop d'entitats, tot i que remareca que "és molt important que el raonador del ciutadà pugui centrar els seus esforços a tractar els expedients relatius a aquestes competències que té atribuïdes ‒l'abast de les quals s'amplia‒ i no en un àmbit que entenem que no li és propi, com és la impugnació de l'eficàcia d'actes administratius, ja previst per altres mecanismes en el nostre sistema jurídic que funcionen adequadament".

Així mateix, l’executiu, que celebra que s’incorpori al text l’establiment d’un codi ètic de comportament que considera “del tot necessari”, es mostra d’acord amb que en la proposició hi figurin els criteris als quals ha de respondre l’elecció del raonador però demana que siguin “molt precisos” i que “no donin lloc a la interpretació”. També es mostra d’acord amb que la remuneració ha de ser “adequada i suficient”.

Govern
PS
Raonador
TC

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte