Diari digital d'Andorra Bondia

Standard&Poor's manté el rating d'Andorra en BBB-/A-3 i perspectiva negativa


Escrit per: 
Agències/ M.T.

L’agència de qualificació Standard&Poor’s ha fet aquest divendres una nova revisió del ràting d'Andorra mantenint-lo en BB-/A-3 i perspectiva negativa, tal i com ja havia fet en els informes precedents del setembre i el juny de l’any passat. L'agència considera que no hi ha cap signe que indiqui que el cas BPA hagi desestabilitzat el sistema financer i valora positivament el full de ruta de resolució de l'afer, però manté la perspectiva negativa tenint en compte que encara resta pendent el desenllaç definitiu. El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha valorat positivament la revisió tenint en compte el risc que hi havia que es pogués tornar a rebaixar la qualificació per la crisi BPA, i confia que en la propera avaluació, un cop s'enllesteixi la resolució de l'entitat, S&P pugui atorgar a Andorra una perspectiva estable. 

Standard&Poor’s destaca en la seva nota d'aquest divendres que el Govern i els reguladors han fet un progrés substancial protegint el sistema financer dels riscos relacionats amb Banca Privada d’Andorra i també valora la seva estabilitat política i fiscal. No obstant, torna a incidir en les perspectives de creixement limitat i el risc que comporta la poca diversificació de l'economia, motius pels quals ha decidit mantenir els mateixos ràtings. 

També manté la perspectiva negativa en considerar que hi ha com a mínim un terç de probabilitats de rebaixar el ràting durant els propers 18 mesos. Tot dependrà del final del procés de resolució de BPA, de la possibilitat que altres bancs experimentin situacions similars a la de BPA i de la capacitat d’Andorra de mantenir-se “en l’actual camí de reformes legals i institucionals”, així com del fet que pugui veure’s pressionada per modificar el seu marc fiscal. 

S&P avala el full de ruta del procés de resolució de BPA, destacant que els actius lícits seran transferits a Vall Banc i el procés en marxa de venda de l'entitat. Amb tot, els avaluadors adverteixen que el procés de resolució no està acabat i que durant les properes setmanes serà clau que l’AREB estableixi “una xarxa de corresponsals bancaris per a Vall Banc”, tot constatant que l’agència de resolució “ja ha creat vincles d’aquest tipus amb contraparts cabdals, com és el cas de sistemes de pagament”. El següent pas –i definitiu- seria la venda de l’entitat. Standard&Poor’s també adverteix que les accions legals dels antics accionistes de BPA podrien endarrerir tot aquest procés. 

El ministre de Finances, Jordi Cinca, en declaracions a l'ANA, ha valorat positivament que el ràting d'Andorra es mantingui "després d'un any tan dur i tan condicionat per l'afer BPA". Així, veu important que l'agència faci un reconeixement al pla de resolució previst i que posi de manifest "que la plaça financera hagi resistit molt bé" malgrat aquesta crisi i l'anunci de l'entrada en vigor de l'intercanvi automàtic d'informació fiscal. Per tot plegat, el ministre confia que en la propera revisió es pot aspirar a què Standar&Poor's pugui assignar al ràting Andorra una perpectiva estable. 

D’altra banda, l’agència constata que l’economia andorrana es manté en el camí del creixement iniciat el 2014 i augura creixements moderats, entre l’1% i el 2% per al període 2016-2019, i destaca que el país té una posició fiscal i de deute forta i millora les seves pròpies previsions de dèficit per al 2015.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic