Diari digital d'Andorra Bondia

Tramitar els nous tributs per Internet


Escrit per: 
M. S. C.

Els empresaris disposaran a partir de la setmana que ve d’una plataforma virtual a través de la qual podran fer tots els tràmits relacionats amb el pagament dels nous impostos.

Així, sense haver d’efectuar cap mena de desplaçament, disposant d’una clau d’accés es podran omplir formularis i efectuar pagaments a través d’Internet.
Aquesta serà una nova eina que posa el Govern als obligats tributaris davant el desplegament del nou model. Els empresaris també poden fer qualsevol consulta al telèfon 147, per correu electrònic i obtenir més informació al web www.impostos.ad. Així mateix, una desena de duaners han visitat al llarg d’aquesta setmana els petits comerços. Cadascun dels agents ha ofert informació a uns cent establiments per dia. Reparteixen un tríptic sobre l’impost de societats i l’impost sobre la renda d’activitats econòmiques i responen als dubtes que els botiguers puguin tenir. La directora de Duanes, Marta Boquera, va remarcar que “volem que sàpiguen que estem a la seva disposició i que els oferim suport” ja que a partir del mes de setembre ja s’haurà d’efectuar el primer pagament a compte.
Els duaners que estan portant a terme la campanya han reiterat que molts comerciants, sobretot els petits, tenen un gran desconeixement dels tributs. El fet és que molts d’ells confonen l’obligatorietat de dipositar els comptes al Govern amb el pagament de l’impost de societats i l’impost sobre la renda d’activitats econòmiques, segons va explicar l’agent Gregori Ramírez. En tot cas, asseguren que l’acceptació dels nous tributs per part de la majoria d’empresaris que han visitat ha estat “correcta” tot i que també indiquen que hi ha una “petita part que no està d’acord amb la imposició directa”.
La visita dels agents de duana ha estat ben rebuda per alguns comerciants. Lluís Villa, propietari d’un establiment a la part alta d’Escaldes, creu que la campanya és “ideal” i també posa en relleu l’ajuda que ofereix el díptic informatiu i els “exemples detallats” que es poden trobar al web. Villa és del parer que aquesta informació fa que els empresaris tinguin clares les seves obligacions tributàries. Més crítica es va mostrar la responsable d’un comerç de Maria Pla. Tot i que valora la visita dels duaners, remarca que “més enllà del fulletó no ofereixen gaire informació”. El fet que li preocupa més, però, és l’entrada en vigor d’aquests impostos ja que “arriben en el pitjor moment”, tot i que accepta que són necessaris. “Tot suma”, afegeix, i recorda l’augment que han aplicat recentment els bancs als pagaments amb targeta. Villa també coincideix en què els tributs sempre són “una espina que es clava” però assumeix que cal fer-hi front per tirar endavant el país. El que està clar és que “com més baix sigui, millor”.
La sensació que s’està ofegant el petit comerç també la posa de manifest una botiguera de Prada Ramon. Va rebre les explicacions sobre els nous tributs però “el que trobo preocupant és l’impost en si”. “Andorra és tot comerç, i no sé què pensen fer”, indica, i afegeix que “hi ha carrers en què hi ha botigues de costat totes tancades”. Lamenta la poca ajuda que es dóna al sector ja que avui només “cobrim despeses... si podem”.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic