Diari digital d'Andorra Bondia
El titular de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, al seu despatx ministerial.
El titular de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, al seu despatx ministerial.

Treball busca un assessor extern per reformular el Servei d’Ocupació


Escrit per: 
M .S. / Foto: Facundo Santana

La percepció del Servei d’Ocupació d’Andorra (SOA) “ha millorat molt els darrers anys” si bé cal treballar encara per poder “donar una resposta molt més directa i adaptada al que se’ns demana”. Així ho ha destacat el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, que ha detallat que la queixa més recurrent és la de “quadrar millor l’oferta i la demanda”.  

Des del ministeri fa temps que es treballa en aquesta qüestió, especialment des del vessant de la formació per tal que les persones inscrites al SOA a la recerca d’un lloc de treball puguin adquirir aquells coneixements que requereixen les empreses, si bé es vol anar més enllà i “fer una reflexió del propi model del Servei d’Ocupació”.

En aquest sentit, Gallardo ha explicat que “ja ho hem parlat a nivell de ministeri i estem mirant la manera d’encarregar això a algun professional”, i va avançar que, amb tota probabilitat, “serà amb una universitat que es farà aquest procés de reflexió i anàlisi de cap on ha de continuar avançant el SOA”.

Entre els aspectes a analitzar en aquest treball per remodelar el servei, i malgrat la feina que ja s’hi ha fet, hi haurà evidentment la formació. “És un dels reptes, i per això dins el Consell Econòmic i Social s’ha creat una comissió de formació, on també participa la Cambra de Comerç, que  tot i no ser membre ple del CES pot ajudar pel paper a nivell de formació que desenvolupa i ha desenvolupat durant molts anys”, ha destacat el titular de Presidència, Economia i Empresa, que ha recordat que “nosaltres hem fet tot el catàleg de formacions que venim fent i que estem incloent des del punt de vista d’ocupació, que van en la línia del que ens demanen les empreses”.

En relació amb la millora tan reclamada de quadrar millor oferta i demanda, Gallardo ha admès que “les empreses han de recórrer a les persones inscrites però seguim tenint queixa en el sentit que sovint són perfils que no s’adiuen al que l’empresariat necessita”, i ha incidit també en la necessitat de reflexionar sobre algun altre aspecte potser no tan lligat a l’àmbit laboral. “Hi ha una feina a fer i reflexionar sobre com tractar persones que fa temps que són a la borsa de treball i que, alguns d’ells, més que casos laborals potser han de ser tractats des d’un altre ministeri amb una altra perspectiva i un altre acompanyament que no sigui estrictament el laboral”, ha apuntat el ministre.

I és que si s’agafen les darreres dades del SOA, les corresponents al mes d’abril, es pot observar que hi havia 407 demandants de feina a la vegada que el servei oferia fins a 1.131 llocs de treball. Gairebé un terç dels aturats inscrits, 117 (28,7%), porten entre sis i dotze mesos al SOA, mentre que fins a 92 persones, un 22,6%, fa més d’un any que figuren a les llistes del servei a la recerca d’un lloc de treball. D’aquests darrers, fins a un 10,8% no han rebut cap intermediació per part del SOA en els darrers dotze mesos.

El 25% dels aturats són empleats administratius

Fins a 101 de les 407 persones (24,8%) que a final del mes passat estaven inscrites al Servei d’Ocupació d’Andorra buscaven un lloc de feina com a empleat administratiu, precisament un dels menys oferts pel SOA. I és que dels 1.131 llocs de treball que hi havia disponibles el mes passat únicament 73, el 6,5%, corresponien a llocs d’administratiu, places que són també les més demanades per les persones que s’inscriuen al servei a la recerca d’una millora de la seva situació laboral, 127 de les 396 registrades el mes passat. El cas invers es dona amb els treballadors de serveis, restauració, protecció i venedors, ja que 78 persones, el 19,2% del total d’aturats, demandaven un lloc d’aquestes carecterístiques i el SOA n’oferia fins a 339, és a dir el 30% dels oferts. Entre els que busquen una millora, només 40 persones optava a un d’aquests llocs.

 

treball
busca
assessor
extern
reformular
Servei d’Ocupació

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

I per quan una resposta més ràpida del Servei d'inspecció de Treball a les denúncies interposades.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte