Diari digital d'Andorra Bondia
Treballadors i empreses paguen des d’avui un 1 per cent més de cotització reunio patronal govern cea cambra pime
Treballadors i empreses paguen des d’avui un 1 per cent més de cotització reunio patronal govern cea cambra pime

Treballadors i empreses paguen des d’avui un 1 per cent més de cotització


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Amb l’entrada en vigor, avui, del pressupost per a aquest any 2016, també entren en vigor dues modificacions que afecten la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), com són l’increment de dos punts de la cotització a la branca general i l’ampliació del grup de persones que poden ser beneficiaries d’un assegurat directe de la CASS, segons va recordar ahir la parapública en un comunicat.
Així, ja a la nòmina d’aquest mes d’abril l’assalariat aportarà un 1% més del seu salari a la branca general, mentre que l’altre 1% l’aportarà l’empresari, de manera que si fins al 31 de març d’aquest any l’assalariat aportava un 5,5% del sou a la branca general ara hi aportarà un 6,5% i l’empresa passa d’aportar-hi un 14,5% a un 15,5%.
En el cas de les persones que treballen per compte propi, la cotització també s’incrementa i passa a ser del 22%.
Pel que fa a l’ampliació del grup de persones que poden ser beneficiàries d’un assegurat directe, també a partir d’aquest mes els joves entre 18 i 25 anys que no siguin estudiants poden continuar sent beneficiaris dels seus pares i, per tant, continuar tenint cobertura mèdica a través de la CASS, sempre que 
estiguin inscrits al Servei d’Ocupació.
La modificació de les cotitzacions, tant per la forma com s’ha fet en el marc de la llei del pressupost com pel fons de la qüestió, no ha agradat ni a empresaris ni a treballadors, que van retreure a l’executiu l’incompliment de la paraula donada.
En aquest sentit, el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, va recordar la reunió amb l’executiu de l’octubre passat,  en què ja van deixar clara la seva oposició a l’increment de les cotitzacions, posició, però, que van suavitzar en coincidir amb el Govern en la necessitat de tirar endavant un pla per reduir la despesa sanitària, que consideren que s’ha descontrolat en els darrers anys.
No obstant, “finalment s’han acabat apujant les cotitzacions mentre que les mesures de contenció de la despesa no les hem vist per enlloc”, va lamentar Altimir, que va insistir en la necessitat d’“optimitzar al màxim els recursos disponibles” i treballar per acabar amb “alguns dels problemes que té la CASS”, així com per “posar fi als abusos que es donen per part d’uns i altres”.
En aquesta línia, el president de la CEA va lamentar que “els deures només es fan amb el tema d’apujar impostos”, ja que és el que considera que és aquest increment de la cotització, “que repercutirà en els comptes de resultats de les empreses”.
Altimir, que va mostrar el seu disgust perquè lluny de retallar despeses es parla d’incrementar el personal de la CASS i va recordar que “les empreses no van incrementar les seves plantilles per la implantació de l’impost de societats”, va advertir que l’augment de les cotitzacions va “en contra del model que s’està implantant al país d’obertura econòmica i d’un marc fiscal atractiu per atraure inversió”.
En aquest sentit, el president de la CEA, que va destacar els esforços que ha hagut de fer l’empresariat per adaptar-se al nou model fiscal, va lamentar que “es comencin a tocar alguns d’aquests barems”, fet que “no dóna seguretat jurídica” i que pot fer que “el model fiscal ja no sigui tan atractiu”.
Així mateix, Altimir va lamentar que no s’hagués precisat quan entrava en vigor l’increment de les cotitzacions ja que “les empreses han de pressupostar aquest 1% de més” i veure com “els afectarà en els comptes”, ja que “encara que pugui semblar que l’economia va una mica millor els comptes de resultats de les empreses no estan per tirar coets”. I va afegir a tall d’exemple que la situació en el sector del comerç “és en aquests moments un 10% inferior que en el mateix període de l’any passat”.
Per la seva part, el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, va mostrar el “total desacord per com s’han fet les coses” i 
va carregar durament contra l’executiu. 
Així, Ubach va explicar que en la reunió que van mantenir a principis de novembre els representants sindicals amb el Govern, aquest es va “comprometre a fer-nos arribar els números de la CASS per poder analitzar la situació i dir-hi la nostra”, unes dades que “encara estem esperant”, va precisar Ubach, que va destacar que l’executiu d’Antoni Martí “continua amb la política de majoria absoluta i de l’aquí mano jo sense tenir en compte per a res els sindicats”.
A més, el secretari general de l’USdA, que va retreure a l’executiu “la seva actuació arbitrària” i que “governi només per a uns quants privilegiats”, va lamentar que l’executiu “hagi igualat els beneficis de les empreses i els empresaris amb els treballadors” fent que totes dues parts hagin d’assumir el mateix percentatge de l’increment de la cotització.
En aquesta línia, Ubach, que va recordar que “la meitat dels treballadors del país perceben un sou que es troba al voltant de 1.000 euros”, va insistir que els treballadors són “els grans perdedors” d’aquest increment de les cotitzacions a la Caixa Andorrana de Seguretat Social ja que “no té el mateix impacte un 1% en el compte de resultats d’una gran empresa que en la nòmina d’un treballador que percebi 1.200 euros”.
Per això, el secretari general de l’USdA considera que amb aquesta “nova política” de repartir igual l’augment de la cotització “el Govern afavoreix la precarietat laboral”.

cotitzacions
cass

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte