Diari digital d'Andorra Bondia
Tributs analitza els motius de la davallada de l’impost de societats Jordi Cinca
Tributs analitza els motius de la davallada de l’impost de societats Jordi Cinca

Tributs analitza els motius de la davallada de l’impost de societats


Escrit per: 
M.S/Foto: Jonathan Gil

L’Agència Tributària treballa per determinar amb detall el perquè de la baixada de la recaptació de l’impost de societats, que el 2015 ha caigut 7 milions respecte del 2014, i poder definir si ha estat perquè s’ha reduït la base tributària o per l’impacte de les deduccions que permet l’impost.
Així ho va explicar ahir el ministre de Finances, Jordi Cinca, en la presentació de la liquidació del pressupost 2015, exercici que, tal com ja va avançar ahir el BonDia, s’ha tancat amb un dèficit de 13,2 milions d’euros, la meitat del previst però més del doble que el del 2014, i amb un increment dels ingressos (389 milions) del 5,05% i de les despeses (300 milions) del 6,73%.
No obstant aquest doble increment, tant els ingressos com les despeses liquidades són inferiors a les inicialment previstes en el pressupost. En aquest sentit, el ministre va recordar que a mitjans d’any, i quan ja es veia que no s’assolirien els ingressos, es va demanar als diferents departaments un esforç en el control de les despeses, fet que al final ha comportat que fins i tot la davallada en la despesa liquidada hagi estat més gran que en el capítol d’ingressos, on a més a més s’hi han de sumar els 12 milions d’euros del pagament a compte dels beneficis d’Andorra Telecom. Tot i aquest ingrés suplementari, Cinca va indicar que sense els 
12 milions els ingressos liquidats encara haurien estat superiors als que es van liquidar el 2014.
Quant a la caiguda de la recaptació per l’impost de societats, que ha passat dels 37,3 milions d’euros del 2014 a 30,5 milions l’exercici 2015, el ministre la va atribuir a les compensacions per l’increment de les plusvàlues immobiliàries de fa dos anys, que “per evitar una doble imposició es descompten de l’impost de societats de l’exercici següent”.
Pel que fa a la caiguda de la recaptació per l’IGI, que es redueix en 4 milions, Cinca, que va recordar però que el global recaptat amb la imposició directa “ha pujat en 8 milions d’euros”, la va atribuir a la baixada de l’IGI financer per l’impacte de l’afer de Banca Privada d’Andorra.
D’altra banda, s’incrementen els ingressos per l’impost de la renda (IRPF), que no hi era en l’exercici 2014, així com pel de la renda dels no-residents (IRNR), mentre que es mantenen en els mateixos nivells que l’any anterior els ingressos provinents dels impostos especials i de la taxa sobre el tabac, que no s’han tocat aquest darrer exercici.
Pel que fa a les despeses (300.163.776 euros), que han crescut un 6,7%, Cinca va destacar l’increment del 3,83% de les de personal, que va atribuir als efectes de la Llei del pla de pensions de la funció pública. En aquest sentit, el ministre va explicar que s’han aprovisionat 2,62 milions per fer front a una part del que ja han meritat els funcionaris en actiu i que s’ha aportat 815.000 euros al pla de pensions i 112.000 més per als complements de jubilació dels treballadors assimilats adherits al pla de pensions.
Les transferències corrents també s’han incrementat gairebé en un 15% per la necessitat d’augmentar en 15,5 milions d’euros la transferència per fer front al dèficit de la CASS, mentre que les inversions reals es van situar en 45 milions d’euros (un 14,2% més).

liquidació
pressupost 2015
Número de vots: 126
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic