Diari digital d'Andorra Bondia
Tributs aspira que el 40% de les declaracions d’IRPF siguin en línia
Tributs aspira que el 40% de les declaracions d’IRPF siguin en línia

Tributs aspira que el 40% de les declaracions d’IRPF siguin en línia


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

El consell de ministres va aprovar ahir el programa anual d’actuació del departament de Tributs i Fronteres (DTF) i el pla de control fiscal per a l’exercici 2017, segons van informar el ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Jordi Cinca, i el director general del DTF, Albert Hinojosa, que va ser l’encarregat d’esbossar les principals línies d’actuació.
En aquest sentit, Hinojosa va apuntar la creació de l’Agència Tributària Nacional, la millora en la gestió de l’IRPF, la consolidació de la recaptació executiva i el desenvolupament del control intern com els quatre eixos principals.
Quant a la gestió de l’impost sobre la renda de les persones físiques, Hinojosa, que va xifrar el volum a gestionar en unes 14.000 declaracions, va explicar que un dels objectius és potenciar que l’obligat contribuent faci el tramit en línia i mirar d’evitar així les aglomeracions, sobretot els darrers dies, que es van produir a l’oficina de Tributs. El director del DTF, que va recordar que el termini de sis mesos per complir amb el deure tributari “és prou generós” per no haver d’esperar a l’últim dia, va explicar que en les darreres declaracions de l’IGI, el 70% es van fer de forma telemàtica, mentre que en el cas de l’IRPF el percentatge va ser del 20%. Per això, si en la campanya d’enguany s’assolís entre el 40% i el 45% de declaracions per internet “s’estaria satisfet”, segons va assegurar Hinojosa.
Pel que fa a l’Agència Tributària Nacional, el responsable de Tributs i Fronteres va explicar que s’està treballant en l’estudi i el desplegament de tots els aspectes, ja siguin tècnics o legislatius, necessaris perquè pugui entrar en funcionament el primer de gener del 2018, tot i que va recordar que es tracta d’una qüestió supeditada a l’acord de l’executiu amb els comuns. 
Respecte a la consolidació de la recaptació executiva, Hinojosa va explicar que a mitjans d’any veurà la llum l’eina informàtica que s’ha estat treballant durant el 2016 i que permetrà la generalització del procés de recaptació i embargament. Així mateix, el director del DTF va anunciar també millores en l’embargament dels comptes bancaris, ja iniciat l’any passat, i amb la relació amb les en­titats.
Finalment, en l’àmbit del control intern, Hinojosa va incidir en l’objectiu d’estandarditzar els accessos a la informació per part dels funcionaris perquè cada empleat accedeixi a la informació que correspongui al  seu lloc de treball i es vetlli així pel compliment de la normativa de protecció de dades.
Pel que fa al pla de control fiscal, i en el cas de l’impost general indirecte (IGI), s’incidirà especialment en els sectors que incorporen un valor afegit important o repercuteixen en el tipus reduït i suporten l’impost al tipus general.
En el cas de l’impost sobre la renda dels no residents fiscals (IRNR), Hinojosa va explicar que es controlarà “la correcta” aplicació dels convenis per evitar la doble imposició ja en vigor, i concretament com s’apliquen en rendes compartides com ara les rendes passives.
Quant als impostos sobre societats i sobre la renda de les activitats econòmiques (IS i IAE) es vigilarà sobretot l’afectació a l’activitat de les deduccions per a noves inversions i per a la creació de nous llocs de treball. Finalment, en el cas de l’IRPF, s’incidirà principalment en les rendes de les activitats econòmiques així com en les retencions practicades per les entitats bancàries.

Tributs i Fronteres
DTF
Albert Hinojosa
IRPF
inspeccions
pla control fiscal
declaracions
Agència Tributària Nacional
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic