Diari digital d'Andorra Bondia
Jordi Cinca Miquel Llongueras
Jordi Cinca Miquel Llongueras

Tributs ofereix tot un seguit d’eines per facilitar la tramitació de l’IRPF


Escrit per: 
M.S. / Foto: M.F.

Amb l’objectiu de facilitar als ciutadans el procés de liquidació de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) en aquesta primera campanya, que va arrencar el primer d’abril i durarà fins al 30 de setembre, el departament de Tributs i Fronteres (DTF) posa a disposició dels obligats tributaris tota una sèrie d’eines per poder complir les seves obligacions de la forma “més planera possible”.
Així ho van explicar ahir el cap de l’àrea de Planificació i Estratègia del DTF, Miquel Llongueras, i el ministre de Finances, Jordi Cinca, que va destacar que “s’ha fet una feina molt pedagògica tenint en compte que és la primera vegada que els ciutadans es 
troben amb una obligació d’aquesta mena”.
Per això s’ha editat una guia pràctica de l’IRPF amb “tot el que cal saber de l’impost”, que es podrà adquirir a partir de dilluns vinent a l’Agència Tributària o al servei de Tràmits de l’edifici administratiu a un preu de dos euros o bé descarregar de manera gratuïta a través del web. S’hi podrà trobar informació relativa a l’impost de la renda sobre persones físiques i als tràmits corresponents per liquidar-lo, a part dels formularis necessaris per fer la declaració i un apartat per resoldre dubtes (DTF Respon).
Així mateix, i per a aquells que en lloc de presentar la liquidació de l’impost de forma presencial a l’Agència Tributària, on també es podrà sol·licitar cita prèvia per evitar cues, prefereixin fer-ho per via telemàtica a través del portal web tributari, s’ha creat l’Andrea (Andorra Declaració de Renda Assistida), un programa d’ajuda per poder complir amb els formularis corresponents.
Cinca, que va destacar que igual com passa amb altres impostos la voluntat del DTF és que cada vegada es facin més tramitacions online, va recordar que per fer els tràmits en línia és indispensable disposar del Mòdul d’Identificació en Línia (MIL). En aquest sentit, Llongueras va precisar que actualment ja hi ha registrats 9.481 MIL, 4.541 de representants o gestors i 
4.940 de persones físiques, una xifra que Cinca va considerar “molt destacada” i que confia que “s’incrementi” amb la campanya de l’IRPF.
Així mateix, Cinca i Llongueras, que van recordar a aquells obligats tributaris que perceben rendes del treball superiors a 24.000 euros i a qui la CASS ja ha retingut un percentatge en concepte d’IRPF que tot i no estar obligats a fer la declaració sí que han de validar l’esborrany per donar compte de les seves obligacions, van admetre que s’ha constatat un interès dels ciutadans respecte a la tramitació de l’IRPF, un interès que “creixerà” amb el començament de la campanya de comunicació dilluns vinent.
En aquest sentit, Llongueras va preveure un inici fort de presentació de declaracions aquests primers dies, per anar-se diluint de cara a l’estiu i repuntar amb força a finals d’agost i setembre, quan acaba la campanya per complir amb l’IRPF.
Pel que fa a la recaptació, i tal com ja figura en el pressupost per a aquest exercici, Cinca va reiterar que s’espera ingressar entre 18 i 19 milions d’euros en concepte d’IRPF, tot i advertir que és difícil fer una previsió exacta en aquest primer any de vida de l’impost. En aquest sentit, el ministre va recordar que sí que es pot tenir una estimació força precisa en el cas dels assalariats a partir de les retencions que ja fa la CASS, en què uns 10.000 afiliats haurien de pagar l’impost. Tot i això, Cinca va incidir que caldrà esperar a les deduccions ja que aquesta xifra “probablement serà inferior”. Pel que fa a altres rendes, com les de capital immobiliari i les d’activitats econòmiques, es fa molt difícil disposar d’una estimació i s’haurà d’esperar a la liquidació al final de la campanya.

IRPF
campanya DTF
tributs
Agència Tributària
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic