Diari digital d'Andorra Bondia
El titular de Finances i portaveu de l’Executiu, Eric Jover, en la compareixença posterior al consell de ministres d’avui.
El titular de Finances i portaveu de l’Executiu, Eric Jover, en la compareixença posterior al consell de ministres d’avui.

Tributs reforçarà la inspecció duanera per controlar el pagament de l’IGI


Escrit per: 
M. S. / Foto: SFGA

El departament de Tributs i Fronteres reforçarà els controls a la frontera per vetllar perquè les persones que hagin adquirit béns fora el país i tinguin l’obligació de declarar-los i satisfer l’impost general indirecte (IGI) corresponent ho facin.

Així ho preveu el Programa anual d’actuació del Departament de Tributs i de Fronteres (DTF) del 2022, així com el pla de control fiscal del departament aprovat avui pel Govern, segons ha explicat el ministre de Finances i portaveu de l’Executiu, Eric Jover, que ha recordat que les persones que accedeixen al país amb mercaderies valorades en més de 900 euros han de complir amb aquesta obligació tributària, una obligació que en el cas d’aquells que hagin descomptat l’IVA de les mercaderies adquirides a l’estranger és a partir dels 300 euros.

A la vegada, Jover ha detallat que tot i que ja es va fer un règim simplificat per a aquesta declaració, el DTF està treballant per “fer encara més àgil aquest tràmit”, ja que “no s’està satisfet del tot” amb el règim inicial.

Interpel·lat sobre si es podia fer una estimació del frau fiscal que hi pugui haver, tant en el cas de la declaració de l’IGI a la Duana com de la resta d’impostos en general, el ministre ha recordat que des de Tributs i Fronteres s’està treballant en un estudi de bretxa fiscal per poder tenir precisament aquesta dada i actuar en conseqüència, tant des d’un vessant pedagògic recordant als obligats tributaris les seves obligacions com d’una ja més punitiva, ja que conèixer aquesta bretxa permetrà al servei d’inspecció “incidir més en un o altre impost”.

D’altra banda, el titular de Finances ha explicat que el Programa anual d’actuació del DTF aprovat dona seguiment als programes dels anys anteriors amb una “estratègia continuista”. Així, es referma l’aposta per la digitalització i es dona continuïtat al procés de desenvolupament d’un nou entorn per presentar declaracions de forma telemàtica, iniciat l’any 2019, pel qual durant el 2020 es va publicar la nova Oficina Virtual per a la presentació de l’IRPF i en el decurs de l’any 2021 s’hi va afegir la presentació de l’IS. Aquest exercici, el DTF, que haurà de fer també les adaptacions necessàries pel nou impost sobre les estades en allotjaments turístics, se centrarà a integrar la nova Oficina Virtual en el nou Portal del ciutadà, així com a implementar la resta de tràmits digitals que encara no es troben en aquest nou entorn.

tributs
inspecció duanera
controlar
pagament
IGI

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte