Diari digital d'Andorra Bondia

Un 30% dels treballadors encara no ha rebut la formació en seguretat i salut


Escrit per: 
Redacció

L’Observatori de Riscos Laborals d’Andorra (ORLA) aconsella les empreses que es posin les piles per complir els preceptes que determina la Llei de la seguretat i la salut en el treball, que va entrar en vigor l’abril del 2009 i dóna quatre anys perquè es compleixin les noves obligacions legals en aquest àmbit.

I és que per ara no ha culminat totalment cap dels processos d’obligat compliment partint dels terminis màxims establerts en el text, segons informa l’Observatori, que es va posar en marxa fa poc menys d’un any precisament per ajudar les empreses a aplicar la nova normativa.
Des d’un principi es va constatar que, tot i la progressivitat que preveu la mateixa llei, s’estava registrant un endarreriment en el compliment dels diferents passos que han de seguir les empreses per millorar la seguretat amb què desenvolupen les seves activitats.
La Llei 34/2008 determina, per exemple, que totes les empreses han de fer una formació mínima per als seus empleats sobre els riscos dels llocs de treball. El cert, però, és que tot i que el termini per fer-ho es va acabar el 21 d’abril de l’any passat, només el 70% dels treballadors l’han fet, segons explica el director de l’Observatori, Aureli Arribas.
A partir d’aquesta data, la formació, que la llei considera que ha de ser “suficient i necessària”, ha de continuar perquè es considera que és un procés que no s’acaba mai, amb una mitjana d’entre una i dues hores anyals. Els treballadors que han rebut fins ara aquesta formació bàsica “l’han rebuda molt bé perquè veuen que les empreses els cuiden”, mentre que per als empresaris ha significat “tenir uns empleats més motivats, cosa que implica més productivitat, i menys baixes”.

Comitès de seguretat
La normativa fixa també que en un període de dos anys a les empreses de més de cent treballadors, que només són una trentena a tot el país, s’ha d’implantar el comitè de seguretat i salut, cosa que segons l’ORLA “s’ha fet en el gairebé cent per cent dels casos”. També hi ha d’haver en cada centre de treball una persona que hagi fet una formació de 50 hores per als anomenats casos d’emergències que hi pugui haver, i dels quals ha de constar per escrit el sistema d’actuació a seguir en cada cas.
Aquesta cinquantena d’hores de formació també l’han de seguir, per exemple, les persones que integrin el comitè de seguretat i salut. S’ha constatat, però, que algunes empreses han format més hores de les obligatòries els seus treballadors sense necessitat de fer-ho “per desconeixement o mal assessorament, amb la qual cosa han invertit en una cosa que no tocava en aquell moment”.
Les empreses disposen també  fins al 21 d’abril del 2012 –transcorreguts tres anys des de l’entrada en vigor de la Llei– per fer l’avaluació de riscos, tant de les instal·lacions com de cada lloc de treball. “Estem veient que hi ha tècnics que no estan invertint el temps suficient a fer l’informe, per les diferències de preus que s’apliquen, i que algunes vegades es fa només per tenir els papers obligatoris”, comenta Arribas. Això passa, segons explica el director de l’ORLA, perquè de la trentena de reglaments que s’han d’elaborar per aplicar la llei tan sols n’existeix de moment un (el de la construcció). A més, algunes de les avaluacions que es fan són “massa genèriques”, quan el que es recomana és que siguin al màxim d’específiques i adaptades sempre a la realitat concreta de cada empresa. “El grau d’acompliment, tenint en compte que encara no s’ha acabat el termini, seria del 50% pel que fa a l’avaluació de riscos laborals”, segons Arribas.
 Finalment, la nova regulació fixa que les empreses hauran d’oferir als treballadors, en els quatre anys posteriors a l’aprovació de la llei i com a data límit el 21 d’abril del 2013, la possibilitat de fer-se un examen de salut, “cosa que fins ara molt poques han fet, menys del 10% del total”.
La recomanació de l’ORLA és que es truqui a la inspecció de treball davant de qualsevol dubte per informar-se sobre els terminis en què s’han de complir els diferents articles de la normativa. Avui en dia hi ha nou societats a Andorra autoritzades per treballar com a “servei de prevenció aliè”, que poden facilitar a les empreses la realització de tots els processos obligatoris que marca la Llei de la seguretat i la salut en el treball. L’ORLA ha editat també una guia pràctica per informar els empresaris sobre els passos a seguir en l’aplicació de la llei, una publicació que es pot descarregar a la seva web: www.orla.ad.

Més de 400 consultes cada mes a la web de l’organisme
L’Observatori de Riscos Laborals (ORLA) tindrà aviat un consell assessor independent que s’encarregarà  de decidir les accions que es portin a terme en el futur. Aquest òrgan, que tindrà un caràcter executiu, estarà integrat per set persones de diferents àmbits acreditades per la seva experiència i professionalitat.  “El consell assessor servirà per donar-nos més transparència i imparcialitat”, explica Arribas. L’ORLA, que es va constituir a finals de l’abril de l’any passat des de la iniciativa privada però amb vocació de servei públic, rep cada mes al voltant de 400 consultes sobre l’aplicació de la Llei de la seguretat i la salut en el treball. Aquest volum de consultes dóna una idea de la tasca desenvolupada per l’ORLA quan encara no ha complert un any de vida. El seu paper, segons els impulsors, es pot considerar similar al d’un institut públic de seguretat i salut en el treball, existent en molts països de l’entorn.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte