Diari digital d'Andorra Bondia

Un estudi apunta un canvi de tendència i preveu que la recessió acabi el 2011


Escrit per: 
Redacció

L’informe socioeconòmic de Banca Privada d’Andorra (BPA) indica que el primer semestre de l’any es va superar l’etapa més dura de la recessió econòmica i preveu que el 2011 es comenci a deixar enrere “la crisi més llarga dels últims 40 anys”, segons va explicar ahir l’economista Jordi Alcobé.

Els primers indicis de recuperació provenen del sector turístic ‒amb un augment de les pernoctacions del 20,8% respecte al primer semestre del 2009‒ i de la demanda nacional, gràcies a un increment de les matriculacions de vehicles del 17%.
Després de més de tres anys en números vermells, l’evolució del nombre total d’assalariats va arribar a un punt d’inflexió la primera meitat de l’any. Durant el període comprès entre el juliol de l’any passat i el juny del 2010 la davallada va ser de l’1,7%, mentre que l’any passat la caiguda va ser del 3%. Alcobé va valorar aquest canvi de tendència de forma positiva i va estimar que, després de “deixar enrere la part més baixa del cicle econòmic”, previsiblement l’any vinent la contractació de treballadors “estarà per sobre del 0%”. 
L’economista creu que aquesta millora es traslladarà a la majoria dels sectors tradicionals, tret de la construcció, que “no serà fàcil que pugui créixer a curt termini”. L’informe de BPA revela que el canvi de tendència ja s’ha produït en alguns sectors, especialment el turístic. Tot i que el primer semestre del 2009 el nombre de visitants va caure un 4,3% respecte del període anterior, el nombre de turistes va augmentar un 1,4% després de nou anys de davallada constant. Així mateix, les pernoctacions han estat de 2,8 milions de nits, cosa que representa un increment del 20,8%, amb un augment de l’estada mitjana, que ha passat de 2,68 dies a 3,20 dies. Alcobé va assegurar que es tracta d’una xifra “significativa, perquè un turista té molt tipus de consum i això suposa efectes en altres sectors”.
Els indicadors referents al consum intern també reflecteixen un canvi de tendència com a conseqüència de les matriculacions de vehicles. Després de cinc anys de retrocessos continuats, el primer semestre de l’any es va produir un augment general del 17%, i del 27,1% en la venda de turismes, mentre que les motos mantenen la davallada, amb un 4,8% menys d’unitats el primer semestre respecte de l’anterior.
Altres indicadors inclosos en l’estudi corroboren l’estabilització o bé la millora de l’economia, com ara l’augment del 2,3% del consum elèctric respecte al primer semestre de l’any passat; la pujada del 0,3% del valor de les importacions ‒després que en el període anterior van baixar un 15,8%‒ i l’increment del 6,5% del valor de les transmissions immobiliàries subjectes a l’ITP, amb un pes important de la parròquia escaldenca, que va generar el 31,4% del total.

L’informe alerta que el conjunt dels sous dels funcionaris s’ha incrementat un 23,4% en els últims cinc anys
La pitjor part de la síntesi d’indicadors socioeconòmics de BPA se l’enduu el sector públic. L’informe alerta del desequilibri que hi ha en les liquidacions dels pressupostos del Govern i assenyala que el conjunt dels sous del personal de l’administració pública ha crescut un 23,4% en els últims cinc anys. L’informe també assenyala que el personal de l’administració pública és el segon col·lectiu més ben remunerat, després del financer, amb una mitjana de 2.302 euros mensuals. També destaca que l’administració pública ha guanyat un 0,7% d’assalariats la primera meitat de l’any respecte al 2009.
Segons l’economista i coordinador de l’estudi, Jordi Alcobé, es tracta d’una “xifra preocupant, ja que un ritme com aquest és difícil de ser sostenible”. Així mateix, Alcobé va explicar aquest fet perquè “és un sector amb un gran nombre d’andorrans i sempre hi ha hagut tendència a afavorir un col·lectiu que pot tenir influència en el país”.
L’estudi també assenyala desequilibri en les liquidacions dels pressupostos del Govern durant el període 2005-2009, amb “dèficits que s’han anat incrementant fins a assolir la xifra màxima de 117 milions d’euros l’any 2009”. L’informe indica que “malgrat la reducció de les inversions, les despeses de funcionament i principalment les de personal representen cada vegada una part més important de l’estructura de despeses del Govern”, concretament el 58,2%, i que “l’endeutament bancari ja arriba a 621 milions d’euros”. El director general de BPA, Joan Pau Miquel, va dir que el Govern ja està buscant altres fonts de finançament i es va mostrar convençut que “abans de finals d’any es farà alguna emissió que diversifiqui el finançament”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte