Diari digital d'Andorra Bondia

Un estudi fixa la recuperació econòmica per al 2010 gràcies a la millora del turisme


Escrit per: 
Redacció


El 2010 serà, probablement, l’any del començament de la recuperació econòmica d’Andorra, després d’un 2009 en què l’afluència turística va tocar fons i la construcció va seguir patint els efectes de la crisi.

Aquesta és una de les principals conclusions de l’estudi presentat ahir per Banca Privada d’Andorra (BPA), a partir d’uns indicadors socioeconòmics del 2009 que, tot i així, no evidencien encara cap símptoma de recuperació.
L’economista Jordi Alcobé preveu que, després de quatre anys de crisi, i donada la cojuntura internacional, aquest any es produeixi un increment del PIB situat entre el de l’Estat espanyol i el dels països europeus que ja han sortit de la recessió –com ara França i Alemanya–, que s’estima al voltant de l’1%.
Alcobé va sostenir que “la recuperació vindrà del sector turístic”, després que el 2009 el nombre de visitants caigués el 10,6% i el nombre de pernoctacions disminuïssin un 19% respecte al 2008, passant de 2,86 dies a 2,61 dies d’estada mitjana. Alcobé va alertar que la reducció dels turistes ja arriba al 34,4% respecte al 2004, un fet que “té un impacte molt negatiu en la resta de sectors de l’economia” i que es reflecteix de manera directa en les importacions. En aquest sentit, l’estudi estableix que l’any passat les importacions de productes, en valor, van caure el 13,4%, que és “la baixada anyal més forta des de l’inici del decrement de les importacions l’any 2006”.

Així, l’autor de l’estudi econòmic preveu que durant aquest any el sector turístic comenci a remuntar i que sigui el principal motor de la recuperació, que resultarà reforçada pel procés de millora de la qualitat hotelera que s’ha fet en els últims quatre anys. En aquest període, les places dels establiments d’una i dos estrelles s’han reduït a la meitat, mentre que les dels hotels de quatre i cinc estrelles han augmentat un 20%.
Segons Alcobé, el sector de l’automòbil és un altre dels que pot canviar la tendència en els mesos vinents, després que el 2009 tornés a ser un dels més perjudicats per la crisi econòmica, amb un retrocés del nombre de matriculacions del 20% respecte al 2008 i del 59% amb relació al 2005. Pel que fa a la recuperació dels registres del mes de febrer, l’economista va apuntar que encara seria prematur parlar d’un punt d’inflexió i que caldrà esperar a veure les dades dels mesos vinents.

La síntesi d’indicadors socioeconòmics d’Andorra dedica també una atenció especial al sector immobiliari i de la construcció, un dels més afectats. L’estudi conclou que l’any 2009 es va perdre 684 treballadors (11,2%) i que va ser l’únic sector en què es va reduir el salari mitjà. El valor de les transmissions immobiliàries es va situar en 577 milions d’euros, un 66,7% més que l’any 2008, si bé Alcobé va  puntualitzar que aquesta dada “ha estat alterada per la transmissió d’un terreny a la parròquia d’Encamp valorat en 300 milions”, sense el qual el valor de les transmissions patrimonials “hauria continuat disminuint un 20% l’any 2009 i situaria el valor ajustat d’aquestes transmissions en un nivell inferior al del 2002”. No obstant, Alcobé considera que “la reducció dels preus, tant de lloguer com de venda, sumada a l’increment de l’estalvi, pot suposar que torni a haver-hi més moviment en aquest sector”.
El retrocés econòmic es fa palès en la important davallada registrada  en les noves matriculacions a la CASS, que el 2009 es van situar en la cota més baixa dels 40 últims anys, amb 2.353 persones, i amb un retrocés del 28% respecte al 2008. La crisi va suposar una disminució del 0,5% de la població –si bé el nombre d’andorrans va incrementar-se en un 2,3%–, amb la consegüent davallada del consum, amb una baixada del fuel domèstic (4,4%) i del consum d’energia elèctrica (1,2%). El nombre d’estudiants també va baixar un 0,5%, tot i que l’Escola Andorrana va continuar incrementant el seu pes amb un 37% més d’alumnes, en detriment dels sistemes educatius francès i espanyol, que van disminuir el 2,3% i l’1,9%, respectivament.
Contràriament a la tendència general, l’any passat hi va haver una recuperació dels mercats financers, ja que els recursos gestionats per les entitats bancàries del país van augmentar un 4,6 per cent respecte al 2008.

Número de vots: 21
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic