Diari digital d'Andorra Bondia

Un estudi proposa els peatges a l’ombra com a fórmula de finançament comunal


Escrit per: 
Redacció


Serà demà, dimecres, quan els cònsols de les set parròquies posaran sobre la taula les recomanacions extretes de l’informe encarregat al catedràtic en dret financer i tributari Luis Alonso González, en una reunió dedicada a les finances comunals en què la màxima és trobar solucions per reflotar la situació.

Moltes són les conclusions que es poden extreure d’aquesta primera fase de l’estudi, però en cal destacar unes quantes. Una de les recomanacions més destacades fetes per Alonso prové de la necessitat d’anar a la recerca de finançament i les fórmules que es podrien emprar. “Les administracions han d’enfrontar-se al problema seriós que suposa el finançament de les infraestructures públiques”, indica el catedràtic. És per això que proposa l’aplicació de “sistemes alternatius” ja implantats a molts països, com el sistema alemany, en què els interessos es calculen segons el que es deu i no segons el total, o els peatges a l’ombra, on es retarda el pagament de l’obra. També proposa copiar el sistema que s’utilitza a Catalunya, denominat sistema d’arrendament operatiu; és a dir, transferir l’explotacions de terrenys a tercers a canvi del pagament d’un cànon anual. 
Una altra de les recomanacions que es destaca d’aquest estudi és la de crear un “ens local” que serveixi per “centralitzar la gestió tributària”. Segons Alonso, es perden molts recursos materials i humans en la gestió i cobrament de tributs. És per això que proposa crear un òrgan que gestioni el cobrament de les taxes i tributs dels set comuns i després que faci el repartiment corresponent. L’exemple que posa el catedràtic és el de l’Organisme Autònom Local de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona.
creació del nou marc fiscal
Un altre dels aspectes destacats que recomana l’informe és la col·laboració estreta entre comuns i Govern en la creació del futur marc fiscal andorrà. Alonso destaca en les conclusions que “el finançament territorial no pot quedar al marge” i que cal emprendre de “manera coordinada i harmònica les grans reformes financeres”, ja que si el Govern la fa per la seva banda i després es reforma el finançament comunal “quan s’ha tancat la implantació de nous impostos al Principat, és fàcil que apareguin disfuncions difícils de resoldre”.
En aquest sentit, per coordinar els sistemes fiscals dels comuns i del Govern, proposa dos fórmules. La primera seria que els comuns participessin en la recaptació d’impostos estatals, i la segona, mantenir les fonts separades de tributació, per evitar així la duplicitat impositiva.
Sense sortir de la matèria fiscal, recomana als comuns “esgotar els marges que la llei disposa”. Dit d’una altra manera, Alonso destaca que els comuns es queixen de la manca de recaptació impositiva, però no han portat els seus impostos fins al màxim que marca la llei.
De la mateixa manera, també parla l’informe sobre les lleis de transferències i de les delimitacions de competències. El catedràtic destaca que cal “delimitar amb detall els límits competencials”, ja que no fer-ho comporta la “prestació de serveis impropis”, tal com passa en l’actualitat. Sobre les transferències del Govern als comuns, l’informe també recomana una revisió estricta de la llei, per deslligar el 80% d’aquest actius a inversions, ja que “genera una fenomen de subjecció vertical implícita respecte de l’administració general”.  Destaca també variar el càlcul sobre el sostre màxim, fent un càlcul sobre “els ingressos liquidats en un cicle econòmic”.

Contribucions especials i fiscalitat mediambiental

Una altra de les observacions que fa l’estudi és fer extensiu a les set parròquies l’ús de les contribucions especials. Aquesta figura obliga els propietaris de la zona que ha de ser remodelada a pagar part dels treballs de la seva pròpia butxaca. Segons Alonso, aquesta figura, que ja s’ha aplicat a zones d’Encamp, s’ha de millorar ja que està “fora de lloc” l’actual limitació d’ús que marca la llei. El catedràtic destaca que resulta positiva, ja que “concentra la pressió fiscal” en els habitants del lloc on es millorarà la zona. Un altre dels aspectes que creu que s’ha de potenciar és el dels impostos al medi ambient. “El medi natural és la seva principal riquesa”, destaca Alonso, que va argumentar que es podria utilitzar “instruments econòmics” per recaptar fons. Tot i això, indica que cal una revisió de la Llei de finances comunals; l’actual no ho permet.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte