Diari digital d'Andorra Bondia

Uns hipotètics ingressos derivats de la construcció equilibren el pressupost de la Massana per al 2010


Escrit per: 
Redacció


Si ara fa una setmana Encamp va introduir en el pressupost 2010 una hipotètica subhasta d’una parcel·la al Pas de la Casa per salvar els comptes del proper exercici, ahir el Comú de la Massana va fer un exercici similar d’equilibrisme financer perquè els comptes per a l’any que ve no caiguin a la perillosa zona dels números vermells.

I és que tot i que el conseller de Finances, Miquel Llongueras, va qualificar de “realista” el pressupost per al 2010, el cert és que s’ha inclòs una possible entrada d’ingressos extres fruit de l’interès d’un privat per edificar habitatges plurifamiliars al centre de la parròquia, cosa que ha fet que l’oposició hagi desconfiat d’aquesta suposada realitat i s’hagi abstingut d’aprovar-ho. Basant-se en un avantprojecte entrat al Comú, sota un pagament de 6.000 euros i una ordre d’executar el projecte en sis mesos, la corporació ha inclòs, abans de veure ni un euro, uns ingressos per valor d’un milió aproximadament.
Així doncs, i partint d’aquesta premissa, s’ha presentat uns comptes de 14.194.594 euros, un 2,8 per cent inferiors als dels 2009 i que es caracteritzen per un esforç en la contenció de la despesa, tant de funcionament com d’inversions.
Pel que fa a funcionament, s’ha pogut fer una retallada de la despesa del 10,20 per cent, una xifra que puja a 1.180.000 euros menys respecte d’aquest any i que, segons Llongueras, està motivada per l’esforç que s’ha fet des de tots els departaments per reduir la despesa que es fa en tots els àmbits. Cal dir, però, que les despeses de personal no s’han aconseguit reduir, sinó que s’han incrementat en 1,5 punts.
Pel que fa a les inversions,  han caigut  l’11,06 per cent respecte al 2009 i s’invertirà a la parròquia un total d’1.759.734 euros. Una xifra que anirà dedicada en gran part a embellir els pobles de Sispony i Pal i el centre de la Massana. També es destinarà una partida a arreglar voravies, a crear el nou espai jove de la Massana, que estarà situat a l’antic CAP, i a reformar el Prat del Colat.
Quant a l’apartat d’ingressos, cal destacar un increment dels impostos directes del 22,34 per cent, un augment aproximat de mig milió d’euros.  Una mica a contra corrent de la resta de corporacions, des de la Massana esperen un creixement del 15,33 per cent del capítol de taxes, en què s’inclou, entre d’altres, l’impost de transmissions patrimonials (ITP).
D’altra banda, també es va parlar de l’endeutament de la parròquia. Llongueras va indicar que a meitat d’any el deute era de 44,5 milions d’euros, una xifra que suposa que està un 40% per sobre del que marca la Llei de finances comunals per al deute a llarg termini. Sobre aquesta qüestió, l’oposició, encapçalada per Myriam Avellana, va advertir a la majoria que no oblidessin l’endeutament comunal, ja que “el 2013 s’ha d’estar en la legalitat”. Llongueras va recórrer al sempitern argument que si no fos per l’EMAP el Comú estaria un 160% per sobre del seu màxim.
Pel que fa als pressupostos per a l’any vinent, l’oposició, tot i valorar els esforços que s’ha fet per contenir la despesa, no va votar a favor dels comptes perquè va assenyalar que té “una concepció diferent” de la parròquia. A més, van recordar que són a l’equador del mandat i que queda més de la meitat de coses del programa electoral per fer. Sobre aquesta qüestió, David Baró va indicar que ja arribarà el final de mandat per “comprovar” tot el que s’ha fet.
En darrera instància, Baró va recordar que a partir d’avui se celebrarà a la parròquia la quarta edició de la Setmana del comerç, un esdeveniment que inclourà sortejos de regals per als clients que comprin a la parròquia.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic