Diari digital d'Andorra Bondia

Viñas manté que hi haurà una pèrdua de “sobirania legislativa i financera”


Escrit per: 
Agències/Foto:RVF

El catedràtic de dret internacional privat Ramon Viñas Farré afirma que el cabal comunitari que s’ha d’adoptar amb l’acord monetari amb la Unió Europea “comporta una pèrdua de sobirania legislativa i financera del Principat d’Andorra”.

Viñas diu que “a partir de l’entrada en vigor de l’acord monetari la decisió de la política monetària d’Andorra queda en mans de centres de decisió de països de fora”, i es pregunta: “¿Es permetrà que Andorra participi en les deliberacions i tramitacions sobre modificació de la normativa de la Unió Europea en aquests aspectes?”
D’altra banda, el catedràtic especialitzat en dret i institucions del Principat d’Andorra assegura que les directives europees que caldrà adoptar “afecten greument el secret bancari i la confidencialitat de la plaça financera andorrana”, cosa que comportaria “una pèrdua de passius bancaris importants” i “una reducció del crèdit”, que xifra en uns 7.000 milions d’euros. També comportarà “desajustaments amb la normativa andorrana sobre intercanvi d’informació en matèria tributària”, una llei aprovada el 7 de setembre del 2009, així com amb els divuit acords bilaterals en aquests àmbits ja signats.
Viñas afirma que amb l’adopció de l’acord monetari entre la Unió Europea i Andorra “el cabal comunitari s’ha d’acceptar tal com està en aquests moments, però també amb les modificacions que es realitzin en el futur”, i que, per tant, “això comporta una pèrdua de sobirania legislativa i financera”, ja que a partir de l’entrada en vigor de l’acord monetari “la decisió de la política monetària d’Andorra queda en mans de centres de decisió d’altres països”. Aquest és un dels aspectes més destacats a l’hora de saber què implica acceptar i adoptar tot el cabal comunitari en matèria de banca i legislació financera, ja que comportarà “efectuar canvis estructurals en el sistema financer andorrà”.
Viñas tampoc perd de vista les directives sobre la lliure prestació de serveis bancaris i financers i sobre la solvència i liquiditat de les entitats bancàries. Malgrat el compromís per carta el 9 de juny passat del cap de la delegació de la CE en les negociacions, Benjamin Angel, de preservar Andorra d’aquestes dues normatives, Viñas afirma que “s’hauria d’afinar molt el contingut” perquè es tinguin en compte les particularitats del sistema financer andorrà.
Un segon aspecte que destaca el catedràtic és que “el secret bancari queda greument afectat, com també la confidencialitat de la plaça financera andorrana”. Segons Viñas, això comportaria “una pèrdua de passius bancaris importants i, en conseqüència, una reducció del crèdit”.
Amb l’acord monetari també s’assumeix el Memoràndum de l’Iosco que regula un règim de cooperació internacional amb altres entitats supervisores d’altres estats “en termes més amplis que el règim de confidencialitat de la informació que ara està tutelat per la jurisdicció andorrana”.
I un darrer aspecte més a tenir en compte és, segons Viñas, que hi podria haver “desajustaments” amb la legislació sobre els intercanvis d’informació en matèria fiscal a demanda aprovada pel Consell General.
El catedràtic es refereix al principi de doble incriminació, que requereix que “la conducta investigada sigui penalment castigada com a delicte tant al país estranger com a Andorra” i que la directiva europea no preveu. Considera que “implementant aquesta directiva [la 2005/60/CE] hi haurà d’haver una transmissió de les dades amb més facilitat” que no pas amb la llei andorrana d’intercanvi d’informació.

 

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte