Diari digital d'Andorra Bondia
El conseller de DA al Comú de la Massana, Albert Esteve.
El conseller de DA al Comú de la Massana, Albert Esteve.

Albert Esteve: “Un dia o un altre la desviació de la Massana serà obligatòria”


Escrit per: 
M.S. / Foto: M.S.

El conseller de Demòcrates per Andorra (DA) al Comú de la Massana, Albert Esteve, valora la tasca feta durant el mandat i es mostra convençut que el fet d’“anar a l’una” ha fet que “les coses es facin més de pressa”. Esteve es mostra preocupat per la futura desviació de la Massana, tot i que considera que “pot ser una oportunitat”, i per la situació de Vallnord amb l’entrada d’un soci que ho és també de Grandvalira.

A set mesos del final del mandat, quina valoració en pot fer?
Crec que a la Massana s’ha fet feina. El fet que des del principi els dos partits que estan presents al Comú han intentat anar a l’una hi ha ajudat. De fet, tenien una majoria més que suficient per fer les coses que ells volien, però el fet que es vagi de la mà fa que les coses es facin més de pressa i amb més bon ambient. Que vinguem d’unes idees polítiques que no estan allunyades també ha facilitat aquesta bona entesa que hi ha hagut.

Malgrat l’entesa, el fet d’estar sol ha complicat la seva tasca?
Sí, és complicat, sobretot a nivell d’agenda, que cal fer filigranes. El fet que sigui amb una empresa on tinc certa autonomia m’ho ha facilitat una mica, però sí que demana i és molt exigent a nivell temps poder estar a totes les comissions, més al consell d’administració d’EMAP. Sí, et sents una mica sol, i si no hi hagués hagut aquesta bona entesa se m’hauria fet molt llarg i segurament més complicat, sí. 

Faria falta, mantenint el criteri de governabilitat, algun canvi en la Llei electoral per tal que la majoria no fos tan majoria i la minoria tan minoria?
Quan ens vam presentar teníem claríssim que no anàvem a guanyar la Massana. Era un Comú que ja portava quatre anys, i mai en la història d’Andorra s’ha trencat un Comú entre dos mandats, i veiem que la gent estava més o menys satisfeta amb el que s’havia fet fins aquell moment. Però confiaven, com a mínim, fer-ne dos i, de fet, la diferència de vots per aconseguir-los va ser poca. Sí que és un resultat que no va arribar al 75%-25%, va ser de 77% a 23% si no recordo malament, però sí que 11 a 1 la veritat és que la diferència és massa. Sí que potser podria ser diferent, però també és molt fàcil criticar la llei quan t’ha perjudicat, si haguéssim guanyat aleshores hauria estat el moment de criticar-la.

La parròquia creu que està millor o pitjor que fa quatre anys?
S’han anat fent coses i hi ha hagut bona sintonia. Una de les coses que havia criticat en campanya era, a nivell d’inversions, que teníem un parc mòbil molt deteriorat i portava al programa renovar-lo. Ells en canvi no, però durant el mandat s’ha canviat gairebé tot. Crec que s’han anat fent coses que eren importants, i fins i tot coses que potser no són visibles, aspectes que la gent no valora a nivell electoral, com és tot el que la majoria ha anomenat operació subsòl. I s’ha fet pràcticament al cent per cent.

No sé si és per l’operació d’EMAP, però les inversions fetes han estat en petites coses, no hi ha hagut cap gran inversió.
S’ha fet alguna inversió important a nivell de carreteres, l’eixamplament de Sispony, o el de l’Aldosa i Anyós, però és cert que l’operació d’EMAP, amb la recompra de participacions, en quatre anys han estat 7,5 milions d’euros de menys inversió perquè aquests diners s’han destinat a comprar les obligacions. És un 1,5 milions, tot i que el primer any EMAP també en va comprar, per any de menys inversió que s’ha pogut fer a la parròquia.

I de cara a un futur, necessita la Massana alguna gran inversió?
Recentment s’ha presentat als agents econòmics el pla de reactivació del comerç, treballat conjuntament entre majoria i minoria. Crec que si volem ser proactius probablement hi haurà d’haver una inversió important. Un dia o un altre, és evident que la desviació de la Massana serà obligatòria, és una necessitat de país, tot i que és més important la de Sant Julià. A tothom ens fa una mica de por la desviació perquè sembla que la gent ja no passarà pel poble. Crec, però, que si paral·lelament treballem, i és en la línia que va aquest pla de reactivació, perquè el centre de la Massana sigui més atractiu, les dues coses combinades aniran bé. La desviació seria més aviat una inversió de Govern, però hem de fer que el centre de la Massana sigui més amable, tant per a la gent de la parròquia com per als visitants, per passejar, per atraure comerços... Si volem que la Massana sigui un centre d’estada per als turistes, no només a través dels dos pols, com són el parc del Comapedrosa i el telecabina, s’hauran de fer inversions importants. És a dir, la desviació pot ser una oportunitat si la treballem amb preparació.

Parlava d’EMAP, Vallnord, com valora l’evolució que ha tingut i com veu els canvis dels darrers anys?
Es veu amb una mica d’incertesa. De fet aquí sí que els dos programes electorals eren molt diferents. El de Demòcrates era justament fer créixer Vallnord. No ens uneix només l’estació d’esquí, sinó que Vallnord són dos parcs naturals, dos museus com la Casa Rull per un costat i la Casa d’Areny-Plandolit..., és a dir compartim moltes més coses. I ara Vallnord està en un entredit. El fet que hagi entrat un nou soci que està a Vall- nord però també a Grandvalira... Probablement tirarà més cap a Grandvalira, i el que queda de Vallnord avui en dia és una pàgina web, una central de reserves i un forfet conjunt, que espero que es pugui mantenir.

Tem que Pal Arinsal pugui quedar com la germaneta petita?
Sí, pot quedar com un enclavament dins d’una societat molt més gran, i s’està treballant fins i tot en aquesta possibilitat.  Vallnord Pal Arinsal està donant bons resultats i des de fa sis anys estan força bé. Però és evident que si perds un dels socis i un forfet que era molt atractiu caldrà buscar alternatives.

Fins i tot a nivell que pogués entrar també un soci privat?
No s’ha descartat mai, però buscar un soci privat té els seus avantatges i també inconvenients. Per exemple, amb tot el tema de la bicicleta. Pal Arinsal és realment rendible a l’hivern, i l’estiu i totes aquestes competicions que es fan s’aguanten perquè hi ha les subvencions. És rendible per a la Massana? Sí, i és rendible per a l’estació perquè hi ha ajudes. Si hi hagués un soci privat li interessarà? I amb tota la legitimitat possible, un soci mirarà el resultat final. Potser que li donin una subvenció només per cobrir les despeses d’un Campionat del Món no li interessa, i si no rep una subvenció per poder tenir un benefici ho deixa de fer. És complicat.

Quant a la situació financera, a final de mandat s’haurà recomprat uns 12 milions en accions preferents a EMAP.
Més o menys, a grans xifres, s’haurà recomprat la meitat, i en un mandat i mig, més o dos s’hauria acabat de recomprar tot. El que no recordo és què es fa un cop el Comú disposi d’aquestes accions preferents, si es queda com un actiu financer o si per donar més potencial a l’estació se li cedeixen perquè aquesta no hagi de pagar els interessos sobre aquestes preferents.

Seria aquesta l’aposta?
Teòricament dins el contracte que hi havia amb Vallnord s’havia de cobrar un lloguer per la cessió de  les muntanyes i no s’ha cobrat mai perquè no generava suficient. I si ara per l’altre costat tens unes accions preferents amb les quals cobres uns interessos, potser s’hauria d’estudiar com es fa. En tot cas, crec que hi hauria de guanyar la Massana i el Comú, ja sigui a través d’un lloguer o dels interessos d’unes preferents.

Parlava de l’aposta per la bicicleta, ha tocat sostre? Es pot complementar d’alguna manera?
A nivell de competicions esportives potser sí que hem arribat al límit. Crec que potser se’ns obren oportunitats amb el que és la bicicleta elèctrica, que donarà accés a la bicicleta a molta més gent que no està tan preparada físicament amb l’orografia que tenim a Andorra. Crec que aquí hi ha recorregut, i més perquè cada vegada anem més cap a un turisme més ecològic, més respectuós amb el medi ambient i que és gent, el que comentava una mica amb el pla de dinamització del comerç, de consum local. Gent que ve tres o quatre dies a viure una experiència i la Massana li pot oferir. Bicicleta a qui li agrada la bicicleta, el parc del Comapedrosa a qui li agrada caminar, i si fem que també sigui atractiu a nivell de comerç perquè puguin estar més a la Massana, crec que és l’aposta de futur que ha de fer la parròquia.

Vostè aposta per oferir només mitja hora gratuïta als aparcaments, i no una hora com fins ara, i dedicar els diners que s’estalviïn a iniciatives per ajudar el comerç. Quines poden ser aquestes?
Això s’ha de treballar conjuntament amb els agents econòmics, però poden ser o bé més activitats o bé inversions, ja més en un futur, que facilitin que el comerç a la Massana sigui molt més atractiu.

Un dels problemes de la Massana és el trànsit, des del Comú amb els agents de circulació s’hi pot fer alguna cosa més?
És de molt difícil solució. S’intenta desviar entre les dues possibilitats que hi ha, com són el centre de la Massana o l’Aldosa i Anyós, però totes dues generen critiques. És una vall que és un cul de sac, han de sortir tots pel mateix  lloc i és de molt difícil solució. S’intenten posar mitjans, però o a les hores en què tanquen les pistes d’esquí a l’hivern, o a les hores de sortida de les escoles, s’ajunta molta gent i han de passar tots.

La darrera legislatura al Consell General s’ha sentit sovint que el Govern oblidava la Massana i que no hi invertia prou, té aquesta sensació? 
Crec que amb Vallnord se’ls va ajudar bastant. Ara potser s’han prioritzat altres inversions. No crec que sigui un càstig per aquesta situació entre DA i Ciutadans Compromesos. 

DA no va presentar llista a la Massana les darreres eleccions generals, creu que pot tenir alguna incidència de cara a l’elector de DA amb vista a les comunals?
No ens vam presentar perquè a nivell nacional hi havia no un pacte, però sí com una entesa de no-agressió entre DA i Ciutadans Compromesos. Que es pugui traslladar a les comunals? Cal veure com evoluciona i veure si hi  pot haver la mateixa entesa. DA a la Massana segueix estant present, i de fet, la idea inicial era presentar llista i la candidatura estava preparada. Que a les pròximes es pugui tornar a anar junts o no, no ho sé, està tot obert.

Creu que el salt a nivell nacional de CC el pot debilitar de cara a les comunals?
Crec que eren un conglomerat de sensibilitats i no tothom s’ha sentit còmode amb el que ha fet Ciutadans Compromesos. DA sí, perquè justament no va presentar llista per aquesta situació, altres potser no s’han sentit tan còmodes. No sé si Ciutadans Compromesos en sortirà debilitat o potser si s’acostaran més a DA, això és el cònsol o algú altre de CC qui n’haurà de parlar.

I Albert Esteve té ganes de continuar o després del ministeri i el Comú ja dona per complert el vessant de servei públic?
Per part meva el vessant de servei públic ja està. Són vuit anys seguits. Uns anys a primera línia en política nacional i no van ser fàcils perquè a més a més era època de les retallades. I quatre anys a l’oposició d’un Comú crec que de moment, i tot i que no es pot dir allò d’aquesta aigua no en beuré, toca fer un pas enrere.

Albert Esteve: “Un dia o un altre la desviació de la Massana serà obligatòria”

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte