Diari digital d'Andorra Bondia
El cap del servei de medicina preventiva i epidemiologia de l’hospital Clínic i assessor del Govern, Antoni Trilla.
El cap del servei de medicina preventiva i epidemiologia de l’hospital Clínic i assessor del Govern, Antoni Trilla.

Antoni Trilla: “Els pròxims mesos tocarà buscar el virus i de tant en tant tancar coses”


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Hospital Clínic

Ha estat nomenat assessor extern del comitè tècnic del Govern. Fa anys que coneix el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i remarca que si bé ells poden donar suport, al final les decisions les prenen els res-ponsables polítics. Destaca com a positiva l’estratègia seguida de fer un gran nombre de testos.

Què li sembla la gestió que s’ha fet de la pandèmia al país?
La primera onada no la tinc tan estudiada com la segona, però m’han cridat l’atenció dues o tres coses. Primer, l’excel·lent qualitat de les dades, s’ha fet molt bona feina i crec que pot ajudar molt i segur que ha ajudat en la presa de decisions.

Què més?
La segona és la política proactiva que s’ha adoptat, és a dir, s’ha anat a buscar el virus amb més proves, més recerca, l’estudi serològic i ara els tests antigènics. Fent un símil futbolístic, no es pot guanyar un partit només a la defensiva. I l’estratègia defensiva és la dels tancaments. Andorra ha mantingut bé l’estratègia d’anar a buscar el virus on el podia trobar i crec que és una bona cosa.

I tercera?
Pel que sé hi ha una bona confiança de la població amb les decisions del ministeri, i aquestes decisions s’expliquen raonablement bé. La confiança és molt important, perquè sovint s’han fet passos que no tenen massa coherència.

Se’ns ha dit molt que els turistes pràcticament no contagien. Comparteix aquesta visió?
És una dada que vam comentar amb el ministre i és molt tranquil·litzadora. No pots dir mai que un turista no et contagiarà, però sí que les dades apunten que no és una font important de contagi. En canvi, sí que podria ser-ho el moviment de treballadors amunt i avall. A Itàlia els va passar quelcom semblant a l’estiu, van detectar que la majoria de casos eren dels turistes italians que tornaven a casa. Per tant, aquí teniu una oportunitat important.

Quina?
Aconseguir rebaixar la taxa d’incidència i demostrar que sou un país amb una baixa prevalença de la malaltia i convertir-vos en destinació de baix risc o segura. És una mica el que ha passat a les Canàries.

Aquest és un dels objectius del sector turístic i ja s’ha dit que es faran tests en origen als turistes que vinguin de zones de risc. És una bona estratègia?
Crec que és una mesura prudent. Un esquiador mitjà o un turista d’un determinat nivell es pot permetre una PCR i molts països ho demanen i no hi ha problema. Ara bé, això no treu que el virus està circulant i per tant, cal seguir les mesures de precaució. Tenir un resultat negatiu en una PCR no vol dir que et puguis treure la mascareta. 

Ara es parla dels tests ràpids d’antigen. Quina fiabilitat tenen?
No hi ha cap prova perfecta, però les antigèniques ràpides han millorat molt i ja s’acosten a nivell similars als de les PCR. Són proves més econòmiques, i això és important perquè una possible estratègia és fer-les de manera repetida. A més, eviten haver de portar la mostra al laboratori. Ara sabem que són bones per diagnosticar casos amb símptomes i també són útils per a determinats cribratges.

I els de saliva quan els tindrem?
S’està avançant ràpidament.  Perdem una mica de sensibilitat, però és molt més còmode, permet repetir-la amb més freqüència i per tant, és una millora. Si és per fer proves en general, podem admetre perdre una mica de sensibilitat, si és per decidir si t’operen o no o per fer un diagnòstic concret, requerim proves més fiables. 

Podrem confiar en la vacuna quan arribi?
Una vacuna la poses a població sana i per tant has de garantir que serà segura i que protegirà suficientment, no podem saltar-nos cap pas. Jo diria que si comencem la tardor del 2021 amb una part important de la població vacunada, serà un èxit absolut. I això canviarà molt el panorama de la malaltia per a l’any vinent.

Serà la solució per fer vida normal?
És una mica tot. Amb la vacuna, nous tractaments que permetin rebaixar la mortalitat i les proves diagnòstiques, una combinació de tot ajudarà a evitar grans brots. I quan tinguem una vacuna molt massiva, podem pensar que podem anar arraconant la malaltia o ens trobarem en una situació com la grip. Un control absolut voldria dir que tothom s’ha vacunat, que la vacuna és efectiva i que el virus no té capacitat de circular, el que seria la immunitat de grup. Però de moment són diferents factors els que ens poden ajudar a fer vida quasi normal.

I què vol dir quasi normal?
Que potser haurem d’anar dos anys amb mascareta en el transport públic, però em sembla bé. I potser hi haurà coses que trigarem una mica a fer-les, però no estarem en aquesta situació que estem ara. Segur.

Tindrem un hivern complicat?
L’horitzó més probable és que aquest hivern serà durillo des del punt de vista de la pandèmia. I com deia, quan arribi la primavera potser ja comencem a veure vacunes i algun tractament millor. Potser les proves ràpides han afinat una mica més i encara són més fiables, tot va sumant. Probablement hem d’esperar un any 2021 en què la tardor la comencem amb més protecció. Però és veritat que tenim uns mesos per davant en què grans avenços no n’hi haurà i per tant, hem de viure amb les mesures que tenim: buscar el virus i de tant en tant tancar coses.

Fa un mes que tenim els bars tancats i els restaurants amb restriccions.
Sí, i pel que m’han comentat aquesta mesura ha ajudat a reduir els contagis, per tant sembla efectiva. A Catalunya també hi ha hagut molt enrenou i en el món de la restauració està tothom molt emprenyat.

Aquí també han aixecat la veu.
Jo que em dedico a aquest món, tot això és molt divertit perquè ningú contagia. Ens deu contagiar l’esperit sant! Els restaurants no contagien, els gimnasos i les discoteques tampoc. Doncs a algun lloc ens devem contagiar! És molt curiós, però passa sempre. Crec que va ser una mesura del tot encertada i l’important és que es pugui avaluar i veure que té un impacte positiu.

Antoni Trilla: “Els pròxims mesos tocarà buscar el virus i de tant en tant tancar coses”

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Segons aquest expert els turistes tampoc...aixo es el que he llegit aquí...doncs segurament és el Espíritu Sant...a part de bars, restaurants,discoteques, ...deixarem que parli el bisbe...a veure que dirà....

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte