Diari digital d'Andorra Bondia
El president de la Confederació Empresarial Andorrana, Gerard Cadena.
El president de la Confederació Empresarial Andorrana, Gerard Cadena.

Gerard Cadena: “La manca de personal dificulta molt el creixement de les empreses”


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

El nou president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, parla de l’aposta per l’‘e-commerce’ per rellançar el sector i dels contactes amb patronals europees per buscar una solució a la falta de personal. Explica que els interrogants sobre l’acord amb la UE i els tràmits burocràtics frenen la inversió estrangera, aposta per mantenir o rebaixar la pressió fiscal, i urgeix a adoptar les mesures a la CASS.

Agafa les regnes de la CEA en un moment en què ja s’ha superat la crisi?
El teixit econòmic del país l’hem de diferenciar per sectors. La construcció o el turisme estan funcionant bé i s’ha superat bé la crisi, tot i que ara tenen problemes de personal, una dificultat generalitzada a tots els sectors. El que està més preocupat de tots els sectors és el comerç, ja que el paradigma de les compres està canviant a tot el món i això ens pot afectar. Abans s’anava a Andorra a fer les compres i ara es dona més prioritat a fer turisme i les compres queden en segon terme.

El pla estratègic de turisme de compres és suficient per fer front a aquests canvis?
Totes les iniciatives per redreçar i poder portar més clients al sector són bones. Una de les nostres prioritats és pujar al carro de les propostes que s’estan fent, i en aquest sentit volem analitzar amb profunditat l’e-commerce i buscar quines són les problemàtiques que hi ha hagut fins ara per intentar-les solucionar. 

Aquestes solucions depenen del Govern?
Un dels primers passos, i que suposo que serà el més efectiu, serà l’adhesió d’Andorra al SEPA, que és el sistema de pagaments europeu. Això només ho pot fer el Govern. La previsió amb què treballa l’executiu és que el mes de març ja sigui plenament operatiu. Tot això es mou amb unes plataformes de pagaments que fan que hàgim de formar part d’aquest sistema, si no no podem actuar. 

A quina situació aboca la dificultat de les empreses per trobar personal?
Dificulta molt el creixement de les empreses. A nivell de la construcció, el problema del personal ve per una conjuntura puntual perquè s’ha creat més treball i fan falta empleats. En aquest sector el que cal és que la joventut es vulgui dedicar a aquests treballs, i per això l’Acoda i la CEA participarem per trobar solucions per a la formació de joves i així tenir un relleu generacional que en aquests moments no tenim.

Hi ha el risc que tots els sectors hagin de treballar amb menys personal del que és necessari?
Sí. A l’hostaleria sempre s’han queixat que tenen aquest problema durant totes les temporades, i ara el gran problema és poder donar resposta als increments de la demanda. A la construcció, de vegades, cal treballar en certs moments, però en d’altres la meteorologia ho impedirà. En el turisme i el comerç també hi ha èpoques de l’any en què necessites puntualment més personal. 

Com es podria solucionar aquesta manca de personal?
El Govern ja ha flexibilitzat les quotes. El problema és quan no trobes la massa crítica per venir a Andorra. Des de la CEA vam estar a Brussel·les i vam entrar en contacte amb les diferents patronals de França, amb qui no teníem tant contacte, i amb les de la resta d’Europa. Vam parlar, per exemple, amb la Cambra d’Oficis de França per poder desenvolupar algun contacte que ens pugui ajudar a trobar una solució al problema del personal. Seria a nivell formatiu i de recerca de personal. Els veïns solen tenir excedent de personal i a nosaltres ens en falta en moments puntuals. Per tant, si podem trobar el sistema per poder casar les dues coses seria perfecte i també ens permetria equilibrar la balança entre Espanya i França.

Amb la millora econòmica ja es va notant un augment salarial?
Sí. Això depèn de cada sector. En la construcció, que és on tenim dades, la massa salarial ha pujat un 10%, tot i que això no és lineal en tots els treballadors. Els altres sectors també constato que puntualment n’hi ha algun que ha pujat.

El nivell de vida car, i sobretot el preu de l’habitatge, fa que Andorra sigui menys atractiva per venir-hi a treballar?
No. És la situació econòmica que va fer que a partir del 2007 els preus dels habitatges caiguessin en picat i ara han crescut. A Andorra, els preus són molt variables, ja que depenen de l’oferta i la demanda, i des de la CEA ja portem tres anys amb reunions amb el Govern i els partits polítics dient que intuïm que és un problema important però que es pot arribar a magnificar quan es donen dades que no són prou contrastades. El que ens consta per les diferents associacions que hi ha a la CEA és que hi ha hagut un creixement del preu dels pisos d’entre el 10 i el 12% que ve determinat perquè han estat congelats durant deu anys i ara hi ha hagut una actualització.

Estan satisfets, aleshores, de la Comissió Nacional de l’Habitatge?
Si la taula aconsegueix el que nosaltres no hem aconseguit durant molt temps, perseguint recollir unes dades concretes i reals sobre l’habitatge, serà perfecte. Ja haurem assolit la primera part del problema. L’altra serà resoldre’l. Però primer cal tenir les dades.

Els primers anys del govern demòcrata es va fer molt èmfasi en la inversió estrangera. Els resultats han estat decebedors?
No està creixent al ritme que es volia, i sobretot hi ha diferents actuacions que caldria fer. El principal problema és la intercomunicació entre Andorra i Europa. No sabem com quedarà l’acord d’associació, ja que hi ha zones fosques que no sabem com es resoldran. A més, un altre problema important que s’ha de resoldre són els tràmits burocràtics, que són feixucs i lents, i desanimen la gent. Tot plegat pot comportar que algun inversor estranger s’ho replantegi. Si arribem a un bon acord amb la Unió Europea i queden definits els grans temes que poden afectar la seguretat jurídica d’Andorra, la inversió estrangera vindrà.

Amb els tràmits, el Govern defensa que ha fet millores.
Hi ha molts tràmits que s’haurien de poder fer online. Ens consta que el Govern hi està treballant però no acaben de ser ben efectius. A Europa, països més petits són molt més àgils a l’hora de concedir les autoritzacions.

També falta desenvolupar certa legislació per atraure empreses estrangeres.
Sí. Estem en un canvi total. L’acord monetari, per exemple, ha fet que hi hagués una sèrie de canvis importants a Andorra i implementar una sèrie de lleis adaptades al cabal europeu. Això ha frenat força els clústers d’Actua en Educació i Sanitat. Potser el que més s’ha desenvolupat és el d’esports, en què s’han instal·lat força empreses.

La CEA també es mou per atraure empreses.
Ja fa un parell d’anys que estem treballant en aquest aspecte, que és la marca Andorra. No es tracta sols de promoció turística, com s’ha fet fins ara, sinó intentar buscar els punts forts i febles que té Andorra. Un punt fort és la seguretat pública, que cal promocionar. Per això hem contractat una empresa especialista perquè la marca del país pugui entrar en valor. Cap al març ja la presentarem i això ens permetrà saber com estem posicionats en diferents rànquings mundials. Molts inversors, abans d’anar a un país, busquen saber com està posicionat en seguretat, negocis, capitals... És bo que sapiguem on estem i com podem millorar. La iniciativa és público-privada per donar-li una continuïtat. Cal que sigui al màxim de transversal i que se la cregui tothom perquè hem de ser nosaltres els ambaixadors d’Andorra.

L’EFA creu que la pressió fiscal és massa alta. Què considera la CEA?
Estem a prop del 25%. A Europa, els països que tenen les taxes més baixes segurament estaran qüestionats. A Andorra, el problema és que tenim uns costos importants i que haurem de veure com s’hi fa front. Estic parlant de l’increment que hi pot haver en el fons de vellesa de la CASS o en els temes de salut. Amb les propostes que ens arriben de la CASS hi hauria un increment de la pressió fiscal. Ara tenim algunes empreses a les quals moure’s amb un punt més o menys els pot fer perdre la rendibilitat. Per això és molt important que ens mantinguem en aquest sostre i si podem abaixar-lo seria interessant. Això és important a l’hora de garantir que les empreses no estiguin en desavantatge amb d’altres països de la Unió Europea.

Les mesures sobre el futur de les pensions s’estan ajornant massa?
S’haurien de posar en marxa però dubto que en aquests moments es pugui fer. Per això caldrà estar atents al que diuen els partits sobre aquest tema. Cada vegada anem posposant la situació i no és bo. Cada dia que ajornes és més dramàtic el moment que et queda per implementar les mesures. Cada cop l’ajust serà més fort i és urgent plantejar-les. Això va acompanyat del tema sanitari, que genera uns dèficits.

“Caldria una comunicació directa entre l’aeroport de la Seu i Andorra, com un monoraïl o una carretera”

La Cambra de Comerç ha reiterat la necessitat de millorar les vies de comunicació. L’acord d’associació ho facilitarà?
Cada vegada que tenim oportunitat de parlar amb els negociadors de la Comissió Europea els recordem que som una illa però que està envoltada de muntanyes i que l’accés no és fàcil. Per això ens agradaria tenir un altre desenclavament d’Andorra. Si es pogués fer un aeroport a Andorra seria perfecte, tot i que té les seves limitacions, però estem en espera de l’informe de la Cambra de Comerç. Ara tenim l’aeroport de la Seu, que té certes limitacions, com ara la falta d’una comunicació directa des d’Andorra, com pot ser un monoraïl o una carretera, i també els vols fora de l’espai Schengen. 

Un dels temes pendents d’aquesta legislatura és l’aprovació de les lleis laborals.
El Codi de relacions laborals ha quedat obsolet i també és important que hi hagi les lleis de l’acció sindical i patronal, definir els rols de cadascun d’ells, i establir el consell econòmic i social que està a tots els països europeus i que comptarà amb la veu del Govern, la patronal i els sindicats. 
Una de les assignatures pendents és la negociació col·lectiva.
Un dels reptes per a nosaltres són els convenis sectorials. És molt important que hi hagi representació sindical en cadascun dels sectors. Al Consell econòmic i social hi ha la patronal, els sindicats i el Govern que parlaran del que li arriba dels convenis sectorials. És important perquè la patronal coneix els seus problemes i els sindicats també, ja que les empreses no només són els directius o els propietaris, sinó també els treballadors, si no no hi ha un treball efectiu. És important que els representants formin part del mateix sector perquè així poden valorar-ho amb total coneixement.

Quines demandes de la CEA han quedat al calaix en la gestió dels governs Martí?
Hi ha la inversió estrangera i la millora de l’efectivitat dels permisos i autoritzacions, tot i que em consta que hi estan treballant. També esperem que les lleis laborals es puguin aprovar abans de les eleccions. La resta de demandes les anem gestionant, tenint en compte que també formem part del consell d’administració de l’ADI i col·laborem amb ells.

Gerard Cadena: “La manca de personal dificulta molt el creixement de les empreses”

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte