Diari digital d'Andorra Bondia
Jaume Ordi: “El futur és la superespecialització i serà en centres de referència”
Jaume Ordi: “El futur és la superespecialització i serà en centres de referència”

Jaume Ordi: “El futur és la superespecialització i serà en centres de referència”


Escrit per: 
Pepa Gallego

Demà i dissabte es farà al Centre de Congressos d’Andorra la Vella el XIII Congrés de la Societat Catalana d’Anatomia Patològica, que reuneix experts que parlaran sobre la medicina personalitzada i la contribució d’aquesta especialitat en el diagnòstic i el tractament. Es fa al Principat amb la intenció d’establir encara més lligams entre l’especialitat catalana i l’andorrana.  Al darrer congrés, es van reunir 200 experts.

Primera pregunta obligada, per què s’escull Andorra com a seu d’aquest Congrés de la Societat Catalana d’Anatomia Patològica?

Perquè, des de fa temps, des de l’Hospital Clínic, on treballo, tenim una col·laboració amb l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, amb qui hem anat estrenyent els vincles en els últims anys i la idea és, com a part d’aquesta relació i per intentar estrènyer encara més els lligams entre la patologia catalana i l’andorrana, fer el congrés a Andorra, on ja es va fer fa bastants anys, potser més de quinze. És un congrés bianual. 

Què significa enfortir les relacions en patologia amb Andorra?
L’Hospital Nostra Senyora de Meritxell està molt ben equipat però, lògicament, per les dimensions del país, és petit. En un món en què el coneixement és més complex i la  superespecialització, més necessària, es tracta de poder compartir aquesta superespecialització. No només amb  Andorra. A Barcelona hi ha àrees superespecialitzades en uns hospitals i no en uns altres, i el coneixement s’ha de poder compartir per cobrir les diferents àrees. En el futur, ja no només serà a Catalunya i Andorra, sinó que també en un àmbit, fins i tot, europeu. Bàsicament, es tracta de compartir els coneixements.

Per exemple, el càncer pediàtric no es tracta aquí al Principat. 
És clar. El càncer pediàtric és un exemple d’aquesta superespecialització de què parlem. Hi ha molt pocs càncers per poder tenir aquesta especialització. Això només és possible en pocs centres. Per aquest motiu, recollim els malalts en un lloc que tingui aquesta superespecialització. 
Quant a aquestes malalties que són poc freqüents, com  les malalties rares, hi ha molt pocs especialistes al món i cada vegada és més difícil trobar aquesta superespecialització. És important aquesta internacionalització per compartir coneixements i poder comunicar-nos amb experts o superexperts d’aquestes malalties. 
Hi ha patologies, com les anomenades malalties rares, per a les quals a Barcelona tampoc no tenim especialistes. 

Per tant, no hem d’aspirar a tenir tots els especialistes al Principat. 
El  futur passarà perquè molt pocs centres repartits pel territori, sigui europeu o internacional, centralitzin aquestes malalties, i que ho puguin fer de la millor manera possible. El futur és aquesta superespecialització i serà en centres de referència. Entre el servei d’anatomia patològica de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i l’Hospital Clínic ja hi ha aquesta relació. Quan el patòleg d’Andorra vol completar el diagnòstic, ho comparteix amb els patòlegs de l’altre centre.  La patologia del futur ha de buscar fer més grans aquestes xarxes colaboratives per compartir coneixements. El món és molt més internacional i obert en el coneixement en general.  

Sota el títol El patòleg davant la medicina de precisió del segle XXI, quins seran els  principals temes que tractaran els experts durant els dos dies que dura el  congrés?
La patologia està canviant molt, com moltes altres especialitats mèdiques. El patòleg té un paper molt important en el diagnòstic  d’altres patologies però sobretot en el càncer.  Aquest paper no està només restringit al diagnòstic, sinó també a les decisions sobre el  tractament;  per dir quins medicaments per al càncer que diagnostiquem hi seran sensibles o no. Tot això ens determina molt, a través d’estudis que es fan sobre el tumor en què el patòleg hi té un paper important. D’aquí la personalització, perquè el tractament ja no és d’un càncer, sinó de cada persona en  particular. 

Si mirem el programa del congrés, els conceptes indexats són el pulmó, el còlon, els limfomes, la immunologia del càncer. Són aquestes les malalties en què se centra ara la investigació científica?
L’estudi científic es basa en moltes àrees. Sí que es veritat que en el congrés ens centrem en unes àrees que cobreixen l’interès dels patòlegs de tota l’anatomia patològica. Volem que sigui multidisciplinari i, tot i que hi ha progressos importants, en moltes malalties, probablement en aquestes malalties de càncer de pulmó, de còlon, de mama, de limfomes, hi ha hagut avenços importants  i, per tant, la idea és presentar als patòlegs aquests avenços.

I la immunologia del càncer?
També hi ha hagut avenços importants. Hi ha tractaments que estimulen la resposta immunològica al càncer i també n’informem en aquest  congrés.

Però també parlaran del futur de l’especialitat. Quina serà o ha de ser la patologia del futur?
La patologia, com moltes especialitats mèdiques, viu uns canvis molts importants. Els patòlegs d’una certa edat hem viscut els canvis des de fa temps i, ara, els que preveiem que vindran. Explicarem els canvis que hem viscut i allò que veiem que passarà en un futur. Quins canvis, segons diversos experts de diferents àrees, tindran lloc en el futur amb la idea que siguem capaços de seguir-los liderant com hem fet fins ara. 

Com a expert en patologia, la pregunta del milió: el càncer tindrà cura? I quan? 
De fet, quan parlem de càncer, ara parlem de moltes coses diferents, i que en tenen alguna en comú. En aquest moment i des de fa anys, hi ha molts càncers que estem curant; quant al càncer de mama i els limfomes, el percentatge de curació és alt. Els que tenim una edat i anys en la professió sabem que abans moltes pacients morien de càncer de mama i ara sabem que és més habitual que es curin, com també el limfoma i el càncer de còlon. Està clar que hi ha hagut avenços molt importants i, d’ara endavant, n’hi haurà molts més, i la gent s’anirà curant de molts càncers. No parlarem de la cura del càncer en general perquè són moltes malalties. 

 

anatomia patològica
Societat Catalana d'Anatomia Patològica
jaume ordi

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte