Diari digital d'Andorra Bondia

Jesús Núñez: “El Comú ha de regularitzar els treballadors pel que fa al GAdA”


Escrit per: 
Julià Rodríguez

Jesús Núñez, president del Sindicat de Treballadors del Comú d’Andorra la Vella (Sitca) acabat d’elegir, considera que “el Comú ha de regularitzar els treballadors comunals” pel que fa a la gestió de l’acompliment (GAdA). La nova junta del sindicat reclama també que es comenci a treballar en la modificació del sistema de compensacions i que es facin canvis en el reglament disciplinari.

¿Què és el que l’ha portat a presentar-se per ocupar la presidència del Sitca? 
Crec que el Sindicat de Treballadors del Comú d’Andorra la Vella (Sitca) és un sindicat que no es pot deixar perdre, i és la poca participació que hi ha habitualment per part dels treballadors el que precisament m’ha portat a presentar-me per a aquest càrrec. I és que crec que els treballadors han de saber que a través del Sitca els podem ajudar en moltes coses i el que volem és aconseguir les millores que puguem en la seva feina parlant amb els responsables comunals sobre les qüestions que ens preocupin. Jo fins ara era tan sols un afiliat més, però vaig pensar que hauria estat una pena que es perdés el sindicat, i per això vam formar una nova junta.

¿Creu que es pot afirmar que la nova junta de cinc persones que s’ha format és continuista en relació a l’anterior?
Sí, crec que es pot dir així.
 
¿Quins són els objectius que s’ha marcat al capdavant del Sitca en aquesta nova etapa del sindicat, que tot just fa uns dies que ha començat?
Un dels objectius que ens hem marcat és tancar i finalitzar la qüestió de la gestió de l’acompliment (GAdA), fet que vol dir que el Comú ha de regularitzar els treballadors comunals. Amb això no només vull dir que s’han de pagar les quantitats que es deuen a alguns treballadors, sinó que també s’han de regularitzar les avaluacions que es van fer al seu dia, ja que es va baixar la puntuació que havien obtingut al seu dia un 10%, cosa que no s’ha fet fins ara. D’aquesta manera, els treballadors no tenen ara la seva puntuació real. Considerem que aquesta és una de les qüestions prioritàries que s’haurien de resoldre perquè és heretada de l’anterior junta del sindicat.

Suposo que pel que fa al GAdA esperaran fins a finals d’aquest mes, quan acaba el termini perquè el Comú executi la sentència que dóna la raó al Sitca, per decidir possibles noves accions a emprendre... 
La setmana passada vaig mantenir precisament una reunió amb la nostra advocada per parlar de les opcions que tenim. En el cas que el Comú no pa­gués les quantitats que ha de pagar als treballadors afectats per l’assumpte del GAdA dels anys 2008 i 2009, el que faríem seria convocar una reunió extraordinària amb els afiliats, i el més probable és que decidim posar en marxa una acció davant de la justícia per demanar que s’executi la sentència del Tribunal Superior de Justícia, que ens ha donat la raó. 
Pel que fa al fons de la qüestió, el que voldríem és treballar conjuntament amb l’àrea de gestió del Comú i desenvolupament de persones perquè es modifiqui el sistema de compensacions que hi ha actualment. Creiem que el Comú ja s’hauria d’haver pronunciat políticament sobre què és el que volen fer davant de la sentència que ha sortit. 
 

¿Què vol dir modificar el sistema de compensacions?
El que volem saber és, una vegada s’ha paralitzat el GAdA, si hi haurà algun sistema nou de compensacions perquè pensem que és molt important que els treballadors estiguin motivats per desenvolupar la seva feina, perquè tots necessitem una motivació en el nostre dia a dia. 
El cert és que no tenim constància que s’hagi estat treballant sobre aquesta qüestió en la corporació. 

¿Quines altres iniciatives es planteja com a nou president  del Sitca?
També volem, per exemple, organitzar i fer un debat entre els treballadors comunals i les diferents forces polítiques que es presentaran als comicis comunals que tindran lloc el mes vinent. A més, també tenim la intenció de seguir participant en les diferents comissions en què estem integrats en aquest moment, com són el comitè de seguretat i salut, el comitè intern de circulació i la comissió consultiva. 
La voluntat de la nova junta que està al capdavant del sindicat seria també restablir les reunions periòdiques amb la corporació, tal com marca el protocol de relacions entre el Comú i el Sitca a què es va arribar l’any 2010. A banda, internament ens hem marcat l’objectiu d’incrementar el nombre  de treballadors afiliats al sindicat,  que actualment són 175. 
També s’hauria d’augmentar el nombre de vocals que formen part de la junta del Sitca perquè hi hagués un representant de cada departament de l’administració comunal, ja que ara només som cinc persones les que ens hi hem integrat. A més, ens hauríem de constituir realment com a sindicat, ja que en aquests moments som una associació i, per tant, hauríem de procedir a fer un canvi pel que fa als estatuts. Finalment, també creiem que hem de treballar perquè es faci una modificació del reglament disciplinari del Comú.

¿Què es pot fer perquè hi hagi més afiliats al sin­dicat?
Com he dit, en aquest país hi ha molt poca cultura sindicalista o associativa. El que volem és que s’entengui que la principal funció del sindicat és afavorir el diàleg entre els treballadors i l’organització del Comú, i d’aquesta manera en sortiran beneficiades totes dues parts. Per nosaltres no és el mateix tenir 175 afiliats que 400, i per això volem treballar per incrementar-ne el nombre.

¿Creu que encara hi ha una certa por entre els treballadors comunals a l’hora d’afiliar-se al sindicat, com passa en el sector privat?
No crec que sigui una qüestió de por, sinó que penso que el que passa és que hi ha poca cultura sindical o d’associació, a més de poca participació en general quan del que es tracta és de defensar l’interès col·lectiu en lloc de l’individual.
 
Una de les accions que no ha esmentat i que el sindicat té també com a objectiu des de fa temps és que hi pugui haver un pla perquè els treballadors que hi estiguin interessats es puguin prejubilar...
Sobre aquest punt, el que volem és continuar la feina feta per la darrera junta del sindicat. I és que considerem que la possibilitat que hi pugui haver prejubilacions és una cosa que pot ser interessant tant per als treballadors com per al mateix Comú, ja que s’hi podrien incorporar persones joves i, per una altra banda, aquells que es volguessin jubilar també ho podrien fer. Per això vam fer un estudi al seu dia, i volem que es continuï estudiant aquesta qüestió perquè es pugui  fer realitat. És un assumpte que voldríem reprendre amb els nous cònsols que surtin de les properes eleccions comunals perquè és important. 

Les relacions del sindicat amb la majoria comunal no han estat gaire fluides. ¿Demanaran alguna reunió amb els cònsols o ja s’esperarà que s’hagi constituït la nova corporació comunal?
El que hem fet és donar a conèixer a les autoritats comunals quina és la nova composició de la junta del sindicat i ara ens posarem a disposició dels cònsols perquè es pugui fer una reunió de presentació i ja puguem començar a dialogar sobre algunes qüestions. 
 
Una altra de les preocupacions del sindicat ha estat participar en la comissió de seguretat del Comú. ¿Ja funciona bé aquesta comissió?
 El cert és que aquesta comissió ja està en marxa en aquests moments, però encara s’està elaborant un reglament de funcionament. Amb això vull dir que pràcticament és ara quan s’està començant tota la feina i que la qüestió està una mica en estat embrionari. Penso que en aquest àmbit no tot és qüestió de diners, sinó que a vegades es poden introduir millores sense cap cost.

Pel que fa al clima laboral, ¿en quins aspectes i en quines àrees considera que s’hauria d’incidir?
La junta actual acaba de començar el seu mandat, i aquesta és una qüestió que s’ha d’estudiar. En aquests moments sí que es pot dir, però, que el clima laboral és millor en uns departaments que en d’altres. I si la pregunta es fa també en relació a les compensacions i el GAdA, crec que els treballadors són una mica pessimistes. Aquest és un àmbit en què volem treballar perquè pensem que quan hi ha un bon clima laboral el rendiment de les persones és sempre més alt.
  
¿Treballaran en iniciatives conjuntes amb altres sindicats parroquials?
Hem constatat que l’anterior junta del sindicat ha treballat amb diferents sindicats parroquials, però, com he comentat abans, la nova junta ha començat a treballar fa tan sols uns dies i aquest forma part dels temes que tractarem a poc a poc.

¿Què hauria de fer el Comú pel que fa als treballadors eventuals?
En aquests moments no disposo de dades per dir quants treballadors eventuals hi ha a la corporació, però evidentment aquesta seria també una qüestió en què s’hauria de treballar. Els eventuals tenen ara l’avantatge d’acumular experiència, una cosa que es pot tenir en compte posteriorment si hi ha un edicte per cobrir la plaça, i això és molt important.  Creiem que si la plaça que aquests treballadors ocupen és necessària, és clar que s’haurien d’integrar a la plantilla del Comú.

¿En quina direcció ha d’anar la modificació del reglament disciplinari a la qual s’ha referit abans?
Com he dit abans, creiem que s’ha de treballar per canviar el reglament disciplinari que funciona actualment. El que reclamarem en aquest àmbit és que abans que un expedient obert a un treballador pel seu cap arribi al comitè disciplinari, que pertany a l’àrea de recursos humans del Comú, passi prèviament per la comissió consultiva. 
Des del sindicat considerem que això seria bo perquè d’aquesta manera hi hauria un filtre previ en la tramitació de l’expedient disciplinari i es podrien presentar en aquesta primera instància els informes que es creguessin convenients.  S’ha de tenir en compte que en la comissió consultiva els treballadors també hi tenen un representant, i per tant, també podrien donar la seva opinió en relació als expedients disciplinaris que es vagin tractant.

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte