Diari digital d'Andorra Bondia
Joan Albert Farré.
Joan Albert Farré.

Joan Albert Farré: “Desperta Laurèdia és la prova que la ciutadania està preocupada”


Escrit per: 
M.S.

El conseller d’Unió Laurediana al Comú de Sant Julià Joan Albert Farré lamenta que el mandat de Laurèdia en Comú “no ha aportat res de nou” a la parròquia i “no ha fet que aquesta avancés”. Farré, que adverteix que a final de mandat podria haver-hi una pitjor situació financera que a l’inici, defensa un canvi de gestió de Naturlàndia i reclama la implicació en aquest projecte del Govern i d’Andorra Turisme.

A sis mesos del final del mandat, quina valoració en pot fer?

Crec que lamentablement ha estat un mandat per a la parròquia que no ha aportat res de nou i que no ha permès que aquesta avancés cap a una parròquia que tingui els seus atractius i que, d’alguna manera, generi una expectativa d’il·lusió per a les empreses, els comerços i també els seus ciutadans.

I la tasca de l’oposició, com ha estat?
Les oposicions solen ser situacions difícils als comuns. La veritat és que no m’ho esperava, i més sortint del resultat de les eleccions, on vam patir una derrota per 14 vots dels 3.500 que hi havia, i era per tant un empat tècnic. Tot i òbviament decantar-se la balança cap a Laurèdia en Comú, el resultat no deixava de ser un empat tècnic, i en aquesta situació esperava que s’administrés la parròquia amb una mica més de mà dreta i amb una mica més de transparència, i que, tenint en compte el resultat, se’ns deixés participar de projectes. Al final, el que compta en un Comú és fer avançar la parròquia i que el poble vagi endavant. Tots som membres del Comú i tots tenim  la mateixa obligació, i crec que el mateix interès. Malauradament, amb tristor he de dir, que el nostre grup té la sensació que no ha donat de si el que hauria pogut donar de si. 

I veient aquest empat tècnic no creu excessiva la diferència de consellers fruit de la Llei electoral?
Si m’he de queixar d’alguna cosa no és tant del nombre de consellers que siguin a l’oposició, perquè al final si som tres consellers a l’oposició que no tenim accés a res i no podem fer, encara som masses. El que és una llàstima i del que sí em queixo és que als comuns no hi hagi una garantia de tenir el dret a la informació, de conèixer les coses de primera mà, de conèixer els projectes. D’alguna manera de la manca d’una regulació que doni més confort a les persones que, com en el cas del nostre grup, ens hem trobat en haver de vigilar que la gestió comunal fos l’adequada. I quan has de fer això sense cap mena d’eina, a les fosques, i sense cap informació, d’alguna manera és difícil.

La parròquia està millor o pitjor que fa quatre anys?
Crec que està pitjor. Bé, vull dir que no s’ha avançat en cap dels aspectes que es podia fer i per tant està pitjor, perquè les il·lusions de la gent que creuen en la parròquia i que hi ha una oportunitat han vist que malauradament no s’ha aprofitat. S’ha de generar nou optimisme perquè crec que a la parròquia de Sant Julià es poden fer moltes coses, es pot anar endavant i tenir una oportunitat en el marc del territori del país, però cal treballar. I fer-ho en una altra direcció de la que s’ha treballat aquests anys.

Un dels pols per fer avançar la parròquia i el país és Naturlàndia. Com valora la gestió que se n’ha fet?
De la gestió de Naturlàndia en faig una valoració de tristesa. De tristesa perquè jo crec en Naturlàndia i que pot ser un motor no només per a la parròquia, sinó per al Principat d’Andorra, i crec a més que és un motor necessari en aquest moment i que d’alguna manera pot complementar l’oferta turística que el país necessita, i fer-ho en una època on hi ha baixa afluència al país, de manera que pot ajudar a desestacionalitzar encara més el turisme. És un gran projecte però malauradament no s’ha aconseguit trobar el tipus de gestió que generi il·lusió i que permeti que el parc avanci i que la gent hi cregui i se’l faci seu, i d’una manera de la qual tots ens en sentim orgullosos.

I com veu projectes com el de la nova tirolina?
El Tribunal de Comptes acaba de dir que la situació comptable de Naturlàndia és crítica. Crec que abans de fer passos endavant cal mirar d’estructurar bé el que tenim, veure quina és la situació. No crec que la solució passi per fer passos endavant sense tenir la qüestió de base ben arreglada i amb un pla de viabilitat, amb uns gestors professionals i que tothom, inversors, parròquia i ciutadans, hi creguin i amb una expectativa que vagi bé. Penso que la majoria comunal vol fer un pas endavant d’una manera massa precipitada perquè no ha explicat res, ningú sap del projecte, hi ha rumors que a més a més hi ha empreses privades al mig... I tot això genera molts dubtes de cara a la ciutadania que crec que ens podríem estalviar. 

Sembla que la intenció és que sigui una societat que no només s’encarregui de la tirolina, sinó d’altres projectes com les activitats que es volen fer al riu.
Cadascú a casa seva és lliure de fer els projectes que vulgui, però quan estem parlant d’un projecte parroquial i públic... Naturlàndia és un projecte del Comú amb uns socis privats que, encara que tinguin una participació minoritària, crec que tenen alguna cosa a dir. I tot això s’ha de fer explicant-ho, exposant les alternatives que hi ha i, abans de tot, buscant un bon model de gestió. Crec que avui a la parròquia de Sant Julià de Lòria ningú està satisfet del model que s’està aplicant a Camprabassa, i per tant el primer que s’hauria de fer és mirar de reequilibrar tot això.

Es parlava d’empreses, fins i tot de bancs que podrien entrar en aquesta societat. Si a l’inici del projecte, però, eren reticents a invertir en Naturlàndia, què pot fer canviar ara aquesta posició?
El que pot fer canviar d’opinió als inversors privats és que vegin una gestió professional. Hem demanat repetidament la professionalització del consell d’administració de Naturlàndia, amb l’entrada de professionals que tinguin experiència en la gestió d’aquest tipus de parc i que d’alguna manera puguin oferir garanties no només al Comú, sinó també als socis. També hem demanat, i creiem que ha de ser així, que el Govern s’havia d’implicar en aquest projecte perquè entenem que l’executiu ha d’apostar per tot el que és el desenvolupament del turisme al país i avui per avui Naturlàndia pot aportar una oferta única i diferenciadora que serveixi no només per desestacionalitzar el turisme al país, sinó també per desenvolupar el territori de Sant Julià. Entenc que és una proposta prou atractiva perquè s’hi impliqui tothom una mica i es pugui tirar endavant aquest parc.

Ha faltat diàleg amb el Govern?
No parlaré d’aquest executiu  però sí que en els governs que hi ha hagut no s’ha vist ganes d’implicar-se en aquest projecte. I això és una realitat que tots els ciutadans de Sant Julià han pogut veure, i entenc que això no hauria de ser així. Caldria trobar un model de gestió diferent on tots ens sentíssim còmodes i que permetés que s’impliqués el Govern i Andorra Turisme.

Deia que a la parròquia s’ha fet poc, però això deu dependre també de la situació financera. Tem que a final de mandat pugui ser pitjor que la que hi havia a l’inici?
Quan va començar el mandat la majoria va dir que es va trobar uns números molt apurats i que es dedicarien a gestionar la parròquia per rebaixar el deute. La sorpresa va arribar en la sessió en què es va aprovar el pressupost per al 2019. I és que el deute que s’havia aconseguit rebaixar, no tant per la gestió de la majoria, sinó perquè amb les transferències el Comú va rebre més diners dels que tenia pressupostats, i aquest ingrés va permetre millorar una mica els comptes comunals. Però de forma sobtada la majoria va tornar a aprovar uns pressupostos en què, si tot s’executa, se sobrepassen els límits que va trobar i deixarà uns comptes pitjors de com els va trobar.

I surten els dubtes.
Sí, i un es demana com pot ser que Sant Julià està tan apurada, que ho està. Com pot ser que es focalitzi tota la comunicació en aquest fet i com pot ser que de cop i volta els últims sis mesos de mandat tornin a sortir inversions multimilionàries per deixar el deute del Comú altre cop a alts límits. Hem de fer una reflexió tots plegats al voltant d’això i veure que no és el tarannà ordenat que es podria esperar d’una bona planificació. Cal tenir present, en tot aquest tipus d’inversions, que són diners públics, de tota la ciutadania de Sant Julià, i sí hem de mirar de fer inversions, per suposat, però inversions que es puguin explicar.

Té la sensació que es vol fer a final de mandat el que no s’ha fet abans?
És cert que hi ha un rellotge de mandat, però els projectes d’inversió s’han de portar treballats, i fer-ho en el moment que toca i no a correcuita a darrera hora, perquè això al final pot provocar que s’acabi alguna cosa malament. El gestor comunal ha de verificar que tota inversió està molt ben feta i és molt justificada.

Quina o quines inversions han faltat?
El que ha faltat a Sant Julià són inversions que acabin revertint en una millora del turisme que d’alguna manera donin una bombona d’oxigen als establiments de la parròquia. És important que a Sant Julià es vegi que realment es pot reactivar i tirar endavant. Que és fàcil? No, evidentment que no ho és, perquè és una voluntat que segurament tenen totes les parròquies però si es fan accions ben pensades i meditades al final poden acabar portant els seus fruits. Crec que a Sant Julià tenim molts atributs per aconseguir un tipus de turisme que potser a altres parròquies no tenen. 

Turisme de natura per exemple?
És un tipus a tractar i desenvolupar a Sant Julià, però per això cal posar-hi mitjans i que el departament de Turisme pugui treballar i anar endavant. Ara com ara, lamentablement no tenim constància que hi hagi aquesta voluntat.

Té algun retorn de si l’oficina de Naturlàndia al centre està funcionant?
Això és una altra de les coses que tampoc no s’ha explicat. Són decisions precipitades, per dir-ho d’alguna manera. No és que vegi malament que hi hagi una oficina de Naturlàndia al centre, que potser sigui un bon lloc, però no sé si com s’ha fet és la millor manera. Al final és una mica l’ordre de les coses, no es tracta de primer fer una inversió i després veure com es posa en marxa, sinó de mirar com es posa en marxa i un cop fet això veure quines són les eines que ens poden ajudar a tirar endavant. Fer la inversió quan ja estem segurs de tot.

Sembla que el nou Govern sí que donarà prioritat al vial de Sant Julià.
Seria una sorpresa si ho fes. Però s’ha de recordar que el vial que hi ha presentat no és el vial original, i lamentablement hi ha seriosos dubtes que aquest nou vial acabi funcionant. Crec que d’inversió només n’hi ha una, que és la que estava projectada per governs anteriors, i que és la que s’acabarà fent tard o d’hora agradi o no agradi, perquè els fets són tossuts i les coses ben fetes només són d’una manera. Al final crec que el temps ens acabarà donant la raó, agradi o no agradi.

Ha faltat diàleg entre el Govern i el Comú també en aquesta qüestió?
No estic en disposició de contestar-li perquè no sé si la majoria comunal ha tingut aquest diàleg amb el Govern.

I ha mancat també diàleg entre el Comú i el poble?
Si aquest mandat comunal es caracteritza per alguna cosa és que la ciutadania sent que s’ha administrat de manera poc transparent i comunicant poc i malament. I no hauria de ser així, perquè no costa res fer les coses comunicant-les i explicant-les.

Com veu l’aparició de grups com Desperta Laurèdia?
De forma positiva. Que la gent es preocupi per Sant Julià i per la gestió que s’està fent al seu territori és positiu. De tot es pot treure idees i coses positives. Quan apareixen moviments com aquest, el que vol dir és que alguna cosa està preocupant la ciutadania, i Desperta Laurèdia és la prova que la ciutadania de Sant Julià està preocupada.

I com veu el fet que aquest moviment pugui acabar sent present a les eleccions comunals?
La parròquia ha de tirar endavant i ho ha de fer amb gent que tingui ganes de compartir projectes i il·lusions per la parròquia. Crec que tothom té bones intencions, però els fets són els que són. I malauradament aquests són que Sant Julià és una parròquia que està enclavada i que hem d’aconseguir desenclavar-la. Només li puc parlar de la formació que represento a nivell comunal, i Unió Laurediana, com ha fet sempre, presentarà un projecte preocupant-se per la parròquia i aportant idees perquè pugui tirar endavant, i s’explicarà bé per veure si la ciutadania ens fa confiança.

Són eleccions diferents, però el triomf clar d’UL amb Terceravia a les generals pot servir de referència per a les comunals que tindran lloc el desembre vinent?
Unió Laurediana va rebre cert vot de càstig en un moment donat, però crec que els fets han acabat d’alguna manera fent entendre que Unió Laurediana es preocupa pel territori i per la ciutadania de Sant Julià i per fer una bona administració de la parròquia. I és des d’aquest punt de vista que s’està treballant i es treballarà, a fer un projecte pel futur si hi ha la confiança de la ciutadania com va ser-hi en les eleccions passades.

Tem que es pugui tornar a donar una suma de forces per anar novament contra Unió Laurediana?
El que ha quedat clar i provat, i tothom ho ha pogut veure, és que ajuntar-se gent per anar en contra de gent i no a favor de projectes és un mal camí. Tothom es pot equivocar, però el que cal és ajuntar gent per fer projectes per tirar endavant la parròquia. I això és el que des d’Unió Laurediana i Terceravia s’intentarà fer.

I Joan Albert Farré té ganes de repetir?
Joan Albert Farré està sempre disposat a treballar per la parròquia i en la mesura que s’hagi de fer. Però és Unió Laurediana qui ha de veure què és el millor per a la parròquia i quines són les persones més idònies. I depèn del que consideri UL després venen els factors personals de cadascú, el moment en què es troben,  perquè hi ha temes familiars, temes de feina... i cadascú s’ha de poder compaginar i no tots els moments són iguals.

 

 

 

Joan Albert Farré
UL

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

Demanar que govern compri accions de Naturlandia és demanar que tiri diners al riu. Exactament el mateix. Una direcció del parc portada per professionals era ja necessària al 2008.
Desperta Laurèdia té un avantage important sobre el Sr. Farré i UL. Desperta Laurèdia pot valorar sense condicionants Naturlandia i la gestió del comú els darrers gairebé ja 12 anys. Per contra, el Sr. Farré està lligat de peus i mans: ha de salvar sí o sí el producte estrella de UL: Naturlandia i, de cap manera, podria mai arribar a la conclusió que cal tancar el parc parcial o totalment. Tampoc és fàcil que acceptés cloure el parc d'animals. Les dues o una sola clausura seria la fi política del Sr. Pintat i faria de UL un partit irrelevant local i nacionalment. Tant o més atrapat està el Sr. Vila, intentant amb cops de cec redimir una gestió de ruïna, secretisme i pur caos.
La ciutadania està preocupada o molt preocupada des de que el comú de Pintat-Sangra tires endavant Naturlandia; va entrar amb pànic amb el comú de Gil-Torrentalle amb el parc d’animals i altres animalades . Ara vostè es queixa de la poca transparència i comunicació, cosa que dins d’UL hi ha transparencia i comunicació, almenys entre quatre persones. La tasca de l’oposició es difícil i més quan no es pot parlar dels mals que hi han i qui els ha provocat. Financerament dieu que estem o estarem pitjor a finals d’any que a finals del 2015; si fos així tindríeu que tornar a optar per ser Consol i explicar el vostre projecte de futur per Sant Julià i dir com ho fareu, segurament serà el programa estrella i Sant Julià sortirà del pou negre-negressim que tenim. Gracies senyor conseller de l’oposició.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte