Diari digital d'Andorra Bondia
Joan Seguí: “Hem d’evolucionar perquè ens veuen com els prehistòrics de les cavernes”
Joan Seguí: “Hem d’evolucionar perquè ens veuen com els prehistòrics de les cavernes”

Joan Seguí: “Hem d’evolucionar perquè ens veuen com els prehistòrics de les cavernes”


Escrit per: 
Julià Rodríguez / FOTO: Jonathan Gil

El president de Podem Andorra, Joan Seguí, explica que el nou partit vol “trencar amb la vella política, aquella que només pensa a fer el mínim possible una vegada es té la cadira”. Segons Seguí, “estem fent el ridícul” negociant un acord d’associació amb la UE “quan no tenim drets socials ni sindicals”. “No sé si els polítics s’adonen que els països veïns ens veuen com prehistòrics de les cavernes”, afegeix.

¿Per què ha costat tant a Podem Andorra inscriure’s com a partit polític?
A principi del 2015 vam decidir fer els tràmits per convertir-nos en partit polític perquè ho vèiem com una eina de treball que podia tenir una incidència de cara al que volem. Vam entrar tota la documentació que ens demanaven des del ministeri d’Interior i el temps va anar passant i ens van marejar fins que vam pensar que això segurament era premeditat. Possiblement hi ha poques ganes de compartir més quota d’espai polític. Tot això són suposicions, però és el que constatarien uns fets. Després de molta feina, però, vam aconseguir tenir el partit registrat. El que pensem és que tenen ganes de fer difícil allò que és fàcil. Això no és gratuït i ens passa pel cap que potser al darrere hi ha una mà negra a la qual no li interessa que hi hagi quota per a altres partits. 

¿Quin és el model de partit polític de Podem Andorra?
És evident que nosaltres volem trencar amb la vella política, aquella que només pensa en promeses i a fer el mínim possible una vegada es té la cadira. Estem en contra de la política estancada i allunyada de la població i volem ser un partit que, com a eina d’un moviment social, tingui una incidència real i efectiva. El “ara no toca” no pot ser, sinó que “ara toca” perquè el país ha d’evolucionar.

Alguns poden pensar que només són tres al partit...
Mentre ens estàvem constituint en partit polític s’ha estat fent una feina no visible. Així, hem participat en la recollida de signatures prop de la CASS en favor del vot dels residents a les comunals, fet que ens ha permès conèixer els neguits socials. Amb això hem aconseguit que es vegi que estem a peu de carrer, que és la nostra intenció.  I al mateix temps, una altra cosa que hem fet és captar persones que estiguin interessades a col·laborar i treballar, aportant cadascú el que vulgui. D’aquesta manera, hi ha un equip més o menys format, per exemple amb un departament jove i un altre de medi ambient. Ara es tracta de convertir tota aquesta feina que s’ha anat desenvolupant en fets.   

Podem Andorra vol incidir especialment en l’àmbit social...
El primer que s’ha de fer és saber escoltar el poble per saber què necessita i què vol, prendre’n bona nota i anar a buscar la línia recta entre el punt A (el que es planteja) i el punt B (el que volem). Es tracta que les persones que tenen neguits socials estiguin millor, més contentes i orgulloses de pertànyer a la societat andorrana. Pot haver-hi coses molt fàcils, que es puguin fer, per exemple, trucant per telèfon, i d’altres que seran més complicades, com canviar la Carta Magna perquè s’hi pugui incloure el dret a l’avortament.

¿Quines propostes concretes defensa Podem en l’àmbit social?
Per exemple, la reglamentació de l’avortament com a mínim en els tres supòsits, com són en cas de violació, malformació del fetus o perill de mort per a la mare. També s’ha de tocar la qüestió de la nacionalitat perquè no hi ha d’haver tantes dificultats per poder ser andorrà. El que fa l’actual model de gestió política és que la ciutadania se senti distant i no estimada, i si no et sents estimat no estimaràs. Hi ha un perfil segregacionista que és com un apartheid basat en el fet que vosaltres sou “uns” i nosaltres som “els altres”, cosa que ha s’ha de canviar perquè la gent se senti bé. A banda, s’ha d’actuar també en la qüestió l’atur, de manera que no sigui només donar una almoina als que el pateixen.

Per alguns no es pot avançar més en les polítiques socials per la impossibilitat de destinar-hi més diners...
Primer hi ha d’haver transparència, per exemple quan es va anunciar des del Govern que es volia apujar la cotització a la CASS. Aleshores els sindicats van demanar dades i no els les van donar, i van aplicar la mesura per real decret. Quan es diu que no hi ha diners s’ha de demostrar i mostrar els números. El que veiem és que hi ha una manca de transparència del Govern, premeditada, i ganes de manipular els números pels seus propis interessos i autojustificar-se amb les seves pròpies mentides.

Hi ha també una branca sindical de Podem Andorra...
Aquesta branca es crea perquè hi ha un dèficit sindical i en drets laborals al país. Les poques coses que s’han fet han estat malament i a conveniència de l’empresari. Creiem que el que s’ha de buscar és el benestar del treballador i de l’empresari, però hi ha una regulació que no funciona perquè ningú no s’atreveix a sindicar-se. El que volem és anar de la mà dels sindicats, i ja estem fent coses conjuntament. 

¿L’ideari seria similar al de Podem d’Espanya?
L’important és la filosofia de base: si la gestió politicosocial que es fa en un país no satisfà les expectatives i inquietuds de la població, tenim un problema. Això s’ha donat a Espanya i Podem té un perfil solucionador de moltes coses, i Podem Andorra també. Això és el que ens uneix de base a tots dos partits. 

¿Quin és l’objectiu de cara a les eleccions generals?
El nostre desig és que la gent se senti més feliç i contenta d’estar on està. Això, però, que queda tan maco, s’ha de traduir després en fets. Estem fent el ridícul picant a la porta de la UE quan no tenim drets socials ni sindicals i no sé si els polítics s’adonen que els països veïns ens veuen com “aquests prehistòrics de les cavernes”. Nosaltres el que volem és evolucionar i posar-nos al dia. La idea seria presentar-nos sols a les eleccions si es decideix en assemblea, o bé en coalició si podem sumar i generar i ser la idea del canvi a Andorra. El que volem és incidir en les decisions polítiques.

¿Quina és la postura de Podem sobre l’acord d’associació amb la UE?
Si Andorra vol arribar a un acord amb la UE, això es mereix com a mínim un referèndum popular perquè es digui sí o no, i fins i tot hi haurien de participar els no-andorrans residents, perquè també els afectarà. A més, si podem incidir perquè  la pressió externa perquè Andorra evolucioni una mica sigui més gran, ho hem de fer perquè, si no, no avancem ja que els polítics s’han quedat encasellats en el passat.

¿Com ha vist Podem Andorra la crisi de BPA?
Hem vist que hi havia un banc operatiu que anava treballant i si hi havia pomes podrides s’haurien d’haver tret, però deixant el banc perquè al darrere hi ha molta més gent bona que dolenta. Per això creiem que la intervenció no va estar a l’altura del que es mereixia la gent bona. Creiem que hi ha hagut un excés de zel del Govern. I és que s’ha desmantellat un banc que després ha comprat un altre. No té cap sentit lògic i és tot com molt obscur.

 

podem
Andorra

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte