Diari digital d'Andorra Bondia
El candidat a cap de Govern de Liberals d'Andorra, Jordi Gallardo.
El candidat a cap de Govern de Liberals d'Andorra, Jordi Gallardo.

Jordi Gallardo: “Espot és el responsable dels encerts i dels errors dels vuit anys de DA”


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

Té 43 anys i veu en Justin Trudeau un referent en qui emmirallar-se. Diu que diumenge la gent ha de votar si vol continuar amb DA o si vol un canvi. Aquells que vulguin la segona opció han de votar Liberals i d’Acord, remarca. Considera que apostar per Terceravia o Ciutadans Compromesos és votar Espot. Del PS i SDP no en parla, i de la resta de “propostes personals” diu que no poden “entrar al mateix sac”.  Està a favor de l’avortament.

És el segon candidat més jove, però les sigles del seu partit són les més velles. Això pot ajudar o perjudicar?
Nosaltres no hi hem renegat mai, som liberals i portem una motxilla amb encerts i amb errors. És això el que va motivar que ens quedéssim amb el partit Liberal i no marxéssim cap a altres formacions com van decidir altres companys. Els partits polítics seriosos passen per cicles, i quan és un cicle en el qual t’has  de repensar, aquells que creuen en els valors i en el projecte es queden i contribueixen a la  refundació. I les persones que són més oportunistes i que només estan al partit quan les coses van bé, doncs han marxat, altres ho han fet perquè han decidit deixar de fer política. 

No considera normals aquestes escissions?
Són normals per a aquells que entenen la política com un fet molt personalista. Nosaltres creiem més en una política de base, més participativa.

Més participativa que qui?
Més com es feia abans. El partit durant molta part de la seva història ha funcionat amb una cúpula que decidia que s’explicava a les bases un cop s’havia decidit. Nosaltres hem invertit aquesta forma de fer. 
 
Potser el votant liberal de sempre té el cor partit?
Hi ha dos tipus d’elector. Qui vota la persona i qui vota el projecte polític. L’elector liberal que vota la persona, si la que volia votar ha marxat, probablement no ens votarà. Si no ha marxat, doncs sí. L’elector liberal que vota el projecte polític, ens votarà perquè veurà que és un projecte més liberal que mai. Els partits  liberals, normalment tenen al seu interior o dos corrents o l’existència de dos partits. Com per exemple a Holanda. Nosaltres històricament els dos corrents estaven a dins del partit i el que passa és que el pes l’havia tingut sempre el més conservador.

Liberal progressista? El candidat d’SDP diu que són ells, l’únic partit progressista.
Això és una  definició arcaica i anacrònica del progressisme. No es tracta  de qui porta la bandera o l’etiqueta de progressista, es tracta que cadascú pot entendre el progrés econòmic i social amb prioritats diferents. Per a nosaltres  l’única manera d’assegurar al progrés social és a través del progrés econòmic. No ens amaguem de dir-ho. La millor política social que podem fer és fer que l’economia funcioni bé, perquè les persones necessitin el mínim d’ajuda per part de l’Estat i llavors sí és obligació de l’Estat assegurar que aquelles persones que tenen necessitats socials malgrat que l’economia vagi bé no quedin desateses. 

Abans del programa, parlem de resultats d’eleccions. El vot  liberal pot emigrar cap a Terceravia o Ciutadans Compromesos?
Votar Ciutadans Compromesos és votar DA, diguem-ho clar. Per això DA no ha fet llista a la Massana, perquè no li ha calgut cap llista, ja té la seva, que és CC, i no dir-ho és enganyar l’elector.  Per altra banda, pot haver-hi vot que en el seu dia era d’UL i també vagi cap a liberal. És possible que hi hagi un transvasament de vots d’un partit cap a un altre, no només entre aquestes tres forces, sinó entre altres. Estic convençut que serem capaços d’atreure vots que al seu dia van donar suport a DA i que després de vuit anys de paràlisi del país serem capaços d’atreure. 

Ara que parla de moltes propostes. Pensa que aquest  espectre polític dividit enriqueix?
S’ha de fer una diferència entre propostes polítiques de partits consolidats, de les propostes de partits que han sortit relativament fa poc temps, i de les propostes que no hi ha un partit polític al darrere. S’han creat partits recentment com una resposta a una escissió d’un partit, és lícit, però també hi ha projectes sense un partit al darrere, sinó unes propostes personals, també és lícit, però no es poden posar al mateix sac totes les propostes. Espero que més oferta impliqui més participació. Si hi ha una cosa que ens preocupava a tots, especialment els que volem el canvi, és que hi hagués una baixa participació. Per tant, més participació, més possibilitat de canvi. Per contra, més oferta, més dispersió del vot. Ja ho veurem, i depenent de la confecció del resultat, s’haurà de fer una cosa que per a alguns és molt difícil: pactar. 

A qui veu com a principal rival.
El rival és DA, perquè és el partit que porta vuit anys governant, està  a la majoria dels comuns, i és el partit que està millor situat per revalidar aquesta majoria. Ara, això no treu que nosaltres confiem que podem trencar aquesta majoria i que DA no sigui la força més votada. 

El pròxim Govern serà de pactes, sí o sí?
Espero que sigui així, la combinació que es pugui donar no la sabrem. Hem d’agafar les enquestes amb  tota la prudència del món. El 2015 les enquestes donaven un resultat molt  residual a Liberals i mesos després vam ser la principal força de l’oposició, sense desmerèixer les enquestes. 

Liberals té alguna limitació en pactes postelectorals.
L’únic  requisit que ens hem posat és el de no bloquejar el país. A partir d’aquí, si som la força més votada però no suficient per governar en solitari requerirà  acords, però l’ordre lògic en el qual ens asseurem per arribar a acords serà amb qui ja ens hem assegut i ens hem presentat a les eleccions.

La motxilla que porta Xavier Espot, carregada dels dos governs d’Antoni Martí, el pot ajudar a guanyar o a perdre?
Jo diria  que és el seu Govern, perquè porta set anys com a ministre i és un Govern col·legiat. És que ara semblarà que aquest senyor no ha tingut res a veure amb tot el que s’ha decidit durant els set anys que ha estat al Govern. El senyor Espot no arriba nou a la política. Ha estat  a tots els consells de ministres on s’han decidit projectes com The Cloud, com el casino, projectes com l’estació d’autobusos, on no s’han pogut prendre decisions sobre habitatge, cartera que depèn d’ell. On s’han votat lleis dels cossos especials que han malmès la situació d’aquests. Per tant, l’exercici de màrqueting que el senyor Espot arriba ara no se’l creu ningú. Perquè el senyor Espot és el dofí de Martí i és responsable dels encerts i dels errors dels vuit anys de DA. 

El sistema electoral es qüestiona sempre des de l’oposició
Potser sí. El nostre compromís és que aquesta reforma la  tirarem endavant tant si governem com si no. Per a nosaltres la proporcionalitat és necessària, per evitar que el 37% dels vots et permeti governar en aquest país, que és el que ha passat els últims anys. I no és una majoria. És la majoria dins de les minories. Després de 26 anys, penso que és el moment per fer-ne una lectura més justa i més equitativa al sistema. 

#UnaAltraFormadeSer és un dels seus ‘hastags’, què hi destaca de la seva forma de ser?
Ser transparents. Penso que haver fet pública la meva declaració patrimonial és un exemple que ser diferent és fer fets diferents. Amb el diàleg, sobretot. Hem tingut contactes els darrers anys amb els diferents sectors socials i econòmics per recollir un bon programa del país per intentar donar respostes a tot el que se’ns ha dit. Tenim un projecte realista.

Doncs passem al programa. Per què és important la transparència?
Perquè l’última legislatura hi ha hagut moltes adjudicacions dubtoses, amb vincles familiars importants que fan que la gent pensi que la gent està en política per treure’n profit personal.

Què ha vist d’opac al Govern de DA?
No han volgut compartir informació sobre el cas BPA, ni tampoc de l’acord d’associació, o altres processos d’adjudicació. S’han donat explicacions molt ambigües referents a l’ús privilegiat d’informació. I per tot això nosaltres proposem una llei del bon Govern i de la gestió responsable dels polítics. A aquest país és vox populi, malgrat que la gent no s’atreveix a dir-ho públicament, que hi ha  amiguismes i dubtes sobre adjudicacions i concursos, i fins i tot, en la separació de poders. I això és un empobriment de la qualitat democràtica que s’ha d’aturar o arribarà a  ser irreversible.

El projecte paraigua que porten al programa és fer d’Andorra el primer país del món reserva de la biosfera.
Això significa canviar la manera  de viure dins d’Andorra i de vendre Andorra i situar-la com un referent internacional. Va relacionat amb la marca Andorra que ha explotat la CEA. Passa per convèncer que els turistes han de fer un ús sostenible del nostre entorn. I potenciar la mobilitat sostenible, el transport públic ha de ser diferent. I tot això signifiqui que venir a Andorra sigui una experiència, d’un país respectuós amb el medi ambient, entre moltes altres coses. Hem d’aprofitar la xarxa de refugis i el senderisme. 

Com solucionaran la caixa de la Seguretat Social?
Cal un pacte per les pensions. Fer una apujada de les cotitzacions. Caldrà determinar com s’assumeix aquest increment. El que  proposem és que això suposi una reducció de la pressió fiscal. Tant per a la classe mitjana com per a les empreses, com ara una rebaixada de l’IRPF o de l’impost de societats. Tenim un problema en la sanitat, la branca de jubilacions és insostenible. Qui ha de contribuir? Si el Govern ho fa exclusivament arribarà un dia que el pressupost públic serà només per donar resposta a la CASS, i això no pot ser. Qui ha de fer les aportacions? Els treballadors i empreses, però que com a mínim aquells que contribueixin de més a la CASS se’ls resti d’altres impostos.

Apujar les cotitzacions en període electoral li restarà vots?
És que si no és enganyar la gent. Si no diuen que cal apujar les cotitzacions és enganyar. Això va lligat també a un increment de pensions. Proposem donar una tretzena paga a aquells pensionistes que van arribar als punts exigits i que les pensions de contribucions arribin al salari mínim. Deixem de parlar només en clau electoral. Els números es poden matisar, però que cal fer aportacions a la CASS, això està clar, i així ho diuen els estudis i els experts.  

Vostès proposen fer un referèndum sobre l’avortament. Quina seria la pregunta?
Si es vol despenalitzar l’avortament en els tres supòsits. Que la societat andorrana decideixi, si és un sí haurem  de veure si és compatible o no amb el fet de mantenir el Coprincipat. Nosaltres volem mantenir-lo. I si és incompatible, donar solució al que diu la societat. Perquè això no va d’avortament, això són les mares que decideixen quan i com volen ser mares, que és el que nosaltres defensem. Els tres supòsits és el mínim que han de poder decidir les dones del país. El meu posicionament personal, completament a favor. Jo crec que és compatible.

Amb quin titular li agradaria sortir?
Una aposta valenta pel canvi. 

“Altres no diuen el que ja han pactat [amb DA]”

El votant liberal entén  d’Acord o està resignat amb aquest pacte?
Jo crec que l’elector liberal que vulgui un canvi ho entén, tot i que hem hagut de fer un esforç important de pedagogia i hem de continuar fent-lo. Entén que amb el sistema electoral actual i amb les possibilitats  de voler un canvi, la millor possibilitat era aquesta. L’exemple és molt pragmàtic: és millor un liberal més un del PS que l’alternativa, que són dos demòcrates. 

Però la diferència d’ideologia i que aquest matrimoni sigui de conveniència ha estat un dels cavalls de batalla d’aquesta campanya.
En la vida, cadascú ha d’assumir el que és, i nosaltres tenim clar que som liberals i que volem continuar sent-ho, i no enganyem ningú. Altres no diuen el que ja han pactat i el seu vot serà clarament un vot que acabarà, si depèn d’ells el cap del Govern, al candidat de DA.
 
De qui parla?
De Ciutadans Compromesos i també segurament de Terceravia.  Nosaltres, que hem fet des de la transparència i des de la decisió sobirana dels nostres afiliats, hem proposat uns principis d’acord que ens han permès presentar-nos conjuntament amb el PS sense renunciar al que som. Amb el sistema actual, on la governabilitat segurament la donaven les parròquies, ens van obligar a fer aquest esforç d’entesa. 

I s’han posat d’acord en...
En temes que la societat vol, com és la  transparència, poder decidir quin tipus d’acord d’associació es vol, com ara l’enduriment de les penes per corrupció política, com és una major separació dels poders executiu i judicial. Jo crec que tot això és suficientment important perquè dos partits hagin fet un esforç per arribar a aquesta entesa.

I aquest acord, quines expectatives té de cara als resultats de diumenge. 
Estic esperançat que la gent que vulgui un canvi, el vot útil és votar a les llistes territorials. Les persones que vulguin que continuï DA, poden votar a totes les parròquies la seva proposta, inclús a la Massana, malgrat que no hi hagi una llista  taronja, hi ha la llista de CC, que al final és la llista de DA. Les persones que volen un canvi, el vot útil qui millor el recull és d’Acord. 

Punts del programa

Funció Pública
Farem una nova llei. S’ha de canviar el model de l’Administració, amb menys burocràcia i menys processos. Digitalització de tràmits. 

Habitatge
Crear un Institut Andorra del Sòl, publicoprivat. Cens de pisos desocupats.  Rebaixar la cessió de terreny de les noves promocions. Impulsar habitatge social i de protecció. Impuls a l’emancipació amb un ajut de 400 euros mensuals per als joves. 

Sanitat
La política sanitària des del ministeri, i no des del SAAS. Proposen auditoria de gestió del propi SAAS i hospital. Desplegar el Pla nacional de salut. Acabar la cartera de serveis. 

Europa
Volem un bon acord d’associació i que la societat decideixi amb un referèndum, que ja vam proposar el 2014. Si a alguna cosa ha contribuït DA amb la manca d’informació és que sectors que hi estaven a favor avui no ho estan. 

Jordi Gallardo

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte