Diari digital d'Andorra Bondia
Josep Àngel Mortés: “Amb Saetde, les inversions a Arcalís segurament es poden accelerar”
Josep Àngel Mortés: “Amb Saetde, les inversions a Arcalís segurament es poden accelerar”

Josep Àngel Mortés: “Amb Saetde, les inversions a Arcalís segurament es poden accelerar”


Escrit per: 
Mireia Suero /Foto: M.S.C.

El cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, parla del treball amb Saetde perquè entri a formar part de l’accionariat de Secnoa. Diu que un inversor privat permetrà poder disposar de les inversions a Arcalís en un termini més curt i poder destinar més inversió al poble. Remarca que en la negociació es podrien fixar alguns casos en què fos necessari tenir l’aprovació del Comú abans de l’execució.

La negociació entre Saetde i Arcalís va sorprendre a tothom. Què aportarà a Arcalís l’entrada d’un privat com aquest?
Suposaria un canvi radical, sobretot en les inversions a la parròquia. Si el Comú d’Ordino no ha de destinar els seus recursos a Arcalís, aquests recursos es destinaran a la resta de la parròquia. Pot ser un canvi importantíssim, i sobretot tenint en compte que totes les inversions que es fan a Arcalís computen com a endeutament i limiten que es pugui fer altres inversions per a la parròquia.

Per què a Viladomat li interessa Arcalís?
La seva estratègia la desconec, però el que és evident és que hi ha voluntat per part de Saetde d’entrar a formar part de l’accionariat d’Arcalís. No hem d’obviar que coneix molt bé el negoci de la neu i és cert que Arcalís té unes especificitats molt diferents de la resta d’estacions. Ens agradi o no, té la millor neu d’Andorra per la seva ubicació, i amb el Pas de la Casa serien les dues estacions que estarien més ben situades. Amb el canvi climàtic, les estacions que poden arribar a ser les més perjudicades són les que estan a la cara sud. Quan ja no hi hagi neu al Pas de la Casa i Arcalís, la resta d’estacions farà temps que patiran. Suposo que Saetde haurà fet els seus estudis i xifres per veure si li convé o no entrar a Arcalís. En el moment que hi ha una proposta a sobre de la taula vol dir que hi estan interessats.

Saetde complirà amb el que dicta el pla director?
La base perquè ens hagi fet aquesta proposta ha estat el pla director. Això vol dir que hem fet una bona tasca prèviament. Tot s’ha esdevingut d’una forma bastant ràpida perquè hem fet els deures, i així va quedar demostrat en la reunió de poble. A partir d’aquí, la proposta està feta en base a aquest pla. Però és cert que no és el mateix que hi hagi una societat privada i que sigui el Comú qui ho gestioni i, per tant, segurament les inversions previstes es poden arribar a accelerar.

Es podrien escurçar els terminis.
Exactament. Hi ha una primera inversió, que és el telecabina, i la previsió és tenir-lo en funcionament a partir de la temporada 2018-2019.

Més enllà del pla director no es preveu anar.
Evidentment que es poden fer moltes més inversions, però les necessàries per funcionar de forma correcta estan totes previstes en el pla director. En tot cas, l’important és que les inversions que es facin no les hagi d’assumir el Comú. Només el percentatge en funció de les accions. 

El Comú està disposat a cedir més del 50% de les accions de Saetde a Secnoa?
És cert que qualsevol accionista que vulgui invertir, si pot tenir la majoria, millor. Tot i així, és una negociació i  hi ha molts paràmetres, un dels quals són els anys de concessió. Són tota una sèrie de paràmetres que faran que hi hagi més o menys percentatge del Comú. En aquests moments no hi ha absolutament res tancat. Nosaltres tenim la proposta i estem estudiant-la, i ara obrirem tot el període de negociacions i per posar a sobre de la taula la visió que tenim nosaltres sobre la proposta que hem rebut i, a partir d’aquí, anirem treballant.

Quants podrien ser els anys de concessió? 
No se n’ha parlat. Poden ser 50 anys i amb més percentatge, o 40 i menys percentatge. Està tot molt verd.

Les dues variables més importants són el percentatge i els anys de concessió?
Sí. Però tampoc no n’hem d’oblidar d’altres no menys importants, que serien els compromisos amb les inversions... 

El fet que un privat assolís més del 50% representaria una pèrdua de decisió del poble sobre l’estació, tal com ha passat en altres parròquies?
Jurídicament tot això es pot treballar i es poden fixar decisions que cal prendre conjuntament i no només per majoria... A part de tota la qüestió economicofinancera hem de parlar de la jurídica. I a partir d’aquí hi ha una sèrie de paràmetres que hem de pactar, estudiar i posar negre sobre blanc. D’això n’estem tractant ara i no puc avançar res. 

Així, en tots els punts més crítics es requeriria el vot favorable del Comú.
Sí. Tots els punts en què hi pugui haver interrogants es tracta de posar-los negre sobre blanc. Al principi tot és molt maco. Aleshores és quan és més fàcil de preveure coses que puguin passar, i així el dia que tinguem el problema ja sabrem el que hem de fer. Intentem treballar documents que continguin el màxim de possibles problemes que puguin sorgir.

Es preveu consultar el poble sobre l’entrada d’un privat?
Ho estudiarem tot i farem una reunió de poble per explicar la proposta i els pros i els contres que pugui arribar a tenir l’entrada d’un privat a l’estació, i també les sinergies que això pot aportar al poble, amb les inversions que podem fer per no haver d’invertir a Arcalís. Nosaltres no estem fent ni més ni menys del que hem de fer, és a dir trobar una sortida per a Arcalís. 

La voluntat continua sent arribar a un acord de cara a la temporada que ve i impulsar un forfet conjunt amb Pas de la Casa-Grau Roig?
La voluntat de Saetde és aquesta. Nosaltres estem treballant perquè, si això tira endavant, pugui ser així i hi posarem tots els esforços perquè interessa totes les parts. Però no per això ho farem de qualsevol manera, tot al contrari, ens agafarem el temps que necessitem per fer-ho i no forçarem la màquina si no està tot molt clar. 

I si no es pogués complir el calendari, Saetde encara estaria interessada en l’acord?
Saetde ha plantejat que està interessada a entrar-hi aquesta temporada i no s’ha anat més enllà. Tenim una proposta de Saetde, l’hem estudiat i ara veurem com encaixem les diferents visions d’una proposta i l’altra. I a partir d’aquí ja són terminis legals sobre el concurs públic... Arrencar a partir del primer de desembre no ho veig impossible però tampoc ens podem a­dormir.

Què comportaria oferir un forfet conjunt amb Pas de la Casa-Grau Roig?
Per a nosaltres és importantíssim el fet d’oferir un forfet conjunt. Tampoc hem d’oblidar que Secnoa està amb EMAP a Vallnord i que tenim un forfet conjunt. Tot això són qüestions que no hem entrat a treballar i ja veurem com ho fem. Però sense cap mena de dubte serà un avantatge per a Secnoa.

Podria portar visitants de l’altra vall?
Crec que sí. A Andorra tenim un gran avantatge, que és que totes les estacions ens complementem molt bé. I hem de mirar de vendre la neu des d’un punt de vista global, de país. Per exemple, el Freeride World Tour es fa a Arcalís perquè tenim l’entorn adequat per a aquest tipus de proves i, en canvi, en altres estacions no es pot fer. 

Com podria afectar Vallnord la negociació amb Saetde?
No ho hem valorat perquè encara estem en una fase preliminar d’estudi. Però és un dels paràmetres que s’haurà de treballar. 

Però tindria implicacions.
No hem d’oblidar que tenim el 33% de Vallnord. És evident, per tant, que d’implicacions en tindrà. No vol dir implicacions negatives. Del que es tracta és de trobar implicacions positives i d’aprofitar totes les sinergies possibles vist des d’un punt de vista global de país.

Com va sorgir l’interès de Saetde?
És una qüestió de què fa uns quants mesos que parlem. I tot es va originar per moviments mutus. Comences amb una petita cosa i al final acabes amb una de gran.

Sobre el full de ruta del sector de la neu que s’ha plantejat amb el Govern, per on hauria de passar?
És una qüestió de país i hauria de preveure tots els pros i contres que hi pot haver per continuar mantenint aquest motor econòmic del país. Vam fer una primera reunió i ara en vindran d’altres, en les quals anirem posant fil a l’agulla. I el fet que el Govern s’hagi volgut involucrar en l’esquí és molt important. 

Fins ara s’anava de forma massa individualitzada?
A Ski Andorra hi estem totes les estacions. Però és cert que després cada una marca la seva política comercial... Estem d’acord que cada estació té especificitats molt diferents i per aquest motiu la competència crec que no la tenim a dins del país sinó fora. Per tant, ens hem de posar tots d’acord.

 

“Cal tenir clar que Arcalís s’aguanta per les transferències del Govern”

La implicació del Govern en l’esquí no ha estat suficient fins ara?
No diria que no ha estat suficient ni que no hi ha hagut implicació, sinó que des de Ski Andorra ja treballem conjuntament... Però els darrers esdeveniments, ja que hi ha hagut moviments en el món de la neu, han provocat que ens hàgim assegut d’una vegada per totes i ho hàgim mirat des d’un punt de vista estratègic. L’esquí és un motor del país. I també hem de tenir clar que, per exemple, Arcalís s’aguanta per les transferències del Govern perquè amb els recursos d’Ordino seria impossible de mantenir. Finalment són diners de tothom.

El Govern hauria de prioritzar les inversions per facilitar l’accés fins a Arcalís? Una reivindicació històrica és la desviació de la Massana.
El Govern, com els comuns, pot fer les inversions que pot fer i s’han de planificar en funció de les necessitats. Quan es fa una inversió que afavoreix Soldeu-el Tarter, el Pas de la Casa-Grau Roig, Arinsal-Pal o Arcalís, és una inversió de país. A mi m’encantaria que poguéssim tenir el doble d’inversions del Govern a la parròquia, però entenc que hi ha els diners que hi ha i s’ha de prioritzar. És cert que a Arcalís són necessàries les inversions per a l’eixamplament de la carretera, i d’aquí al Serrat s’està fent una inversió important que en un parell d’anys pot quedar enllestida. I entre aquest estiu i el que ve quedarà solucionat el problema de les allaus del Corb, un fet important perquè havíem de tancar cada any diversos dies i si això ens agafava en temporada alta deixàvem de facturar molts diners. 

Després de les inversions que s’estan fent a la CG-3, què faltarà?
El Govern ja ha fet un estudi sobre la zona dels primers revolts després del Serrat...  

En relació amb les competències i transferència ja s’ha arribat a un text. Aquesta és la reforma que calia o s’ha quedat a mig camí?
No crec que ens hàgim quedat a mig camí. S’ha fet una feina molt important, que s’havia de fer perquè amb els anys les coses van canviant i s’ha de reformar. Per la forma que s’ha estructurat el país no és fàcil arribar a acords amb els quals tots estiguem contents. A tots ens agradaria demanar més i cada parròquia té les seves especificitats, i en base a això podem agafar criteris diferents totes les parròquies, tots respectables. Però al final hem d’arribar a un punt en què tots ens sentim còmodes. El més important és que ens vam posar d’acord en les quantitats, en la xifra, i a partir d’aquí la forma de repartiment. Hi ha comuns que potser hi estan més en desacord. Però si tots volem parlar de les nostres especificitats, en el cas de Secnoa també podríem dir que aportem més de 20 milions al PIB i volem que se’ns tingui en compte.

Cap parròquia en sortirà perjudicada?
Entenc que no.

Què permetrà la reforma?
Potser serà més equitatiu, tot i que no vull dir que abans no ho fos. Però en tot cas estarà més adaptat als moments actuals. 

Josep Àngel Mortés: “Amb Saetde
les inversions a Arcalís segurament es poden accelerar”

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte