Diari digital d'Andorra Bondia
El cònsol major d'Ordino, Josep Àngel Mortés.
El cònsol major d'Ordino, Josep Àngel Mortés.

Josep Àngel Mortés: “Donar un ús a Casa Rossell serà un dels projectes del programa”


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Comú d'Ordino

Mortés encapçalarà una llista que representarà diferents sensibilitats polítiques d’Ordino de cara a les pròximes eleccions. Dels possibles rivals, encara no hi ha res d’oficial. Mortés vol continuar com a cònsol per acabar projectes encetats, com ara trobar un ús a Casa Rossell i traslladar les dependències comunals a l’Hotel Casamanya. Està satisfet de protagonitzar l’acord amb Saetde, que ha marcat un abans i un després a la parròquia. 

Comencem pel balanç de la legislatura. Quin ha estat l’acompliment del programa electoral que vostè va presentar fa ara quasi quatre anys?
Faig un balanç molt positiu perquè aproximadament el 90% dels projectes que portàvem al programa s’han complert. Hi ha altres temes que estan en fase de poder tancar, però és veritat que hi ha hagut un gran acompliment de programa, i sobretot amb el tema més important que teníem, que era què fèiem amb Secnoa, què fèiem amb Ordino Arcalís. I aquí hi ha hagut un abans i un després a la parròquia. Ja es pot començar a veure i a palpar des del punt de vista de les inversions que s’han fet a la parròquia i també des del punt de vista d’endeutament, que és un dels temes que s’ha de remarcar d’aquest  mandat i jo diria que des que vam començar nosaltres, ACO, a gestionar el Comú d’Ordino, fa 12 anys. En aquell moment ens vam trobar un deute de 25 milions d’euros i tancarem aquest mandat amb 12 milions i mig d’euros. 

Si li pregunto de què se sent més orgullós, és d’aquest acord amb Secnoa?
Sí, és així. El dia que vaig signar l’acord amb Saetde vaig dir me’n vaig a casa tranquil·lament amb una satisfacció personal d’haver pogut resoldre un dels problemes greus que tenim a la parròquia d’Ordino. Era un tema que ens introduïa en un cercle viciós perquè no ens permetia ni fer inversions a Arcalís ni fer inversions a la parròquia, i ara hem canviat aquesta tendència i crec que és el projecte més important que hem pogut portar a terme. 

D’aquestes inversions, quines destaca i quines es preveuen?
Hi ha una inversió important, el projecte ja venia del mandat anterior, que és la reforma de l’Estudi, de l’edifici de les escoles, aquí hi ha una inversió important de més de dos milions d’euros, i aquest ha estat un dels projectes més importants des del punt de vista d’inversió. S’han fet també altres inversions més petites, però sí importants, que no s’estaven fent a la parròquia per aquest endeutament acumulat que teníem i que no permetia fer despesa, lligat que si posàvem també diners a Arcalís deixàvem de posar diners a la parròquia. Això ha canviat. Arcalís funciona i ara podem invertir en la parròquia.

I també ha suposat una millora en el domini esquiable?
Evidentment ha millorat, i el fet que estiguem a dins de Grandvalira ens dona una visió a dins del món de la neu i del turisme de neu i això afecta positivament l’economia de la parròquia. 

Secnoa ja ha comprat accions de Nevasa?
S’està tancat tot el procés, però hi ha aquest acord que es durà a terme de forma bastant ràpida. Això forma part de l’acord signat amb Grandvalira.  

I què suposa l’adquisició d’aquestes accions?
Estem dins del Consell d’Administració de Grandvalira i per tant això és molt positiu des del sector de la neu i des del punt de vista de país, perquè com sempre dic, la neu és l’únic bé intern que tenim de país que d’alguna forma controlem 100% nosaltres.

Com és que encara no s’ha formalitzat aquesta compra?
És un tema de timings, no hi ha cap problema.

Encara aposta per la fórmula de forfet únic al país?
Hem d’apostar per fórmules que beneficien els turistes. Crec que a poc a poc estem anant cap a aquesta idea. 
La proposta d’allargar la temporada d’esquí d’Arcalís com queda finalment?
Ja hem comunicat d’obrir la temporada el 15 de novembre, per tant seria 15 dies abans que la resta d’estacions i això, com sabeu, no depèn exclusivament de nosaltres, però el que és important és que estem preparats en el cas que es pugui obrir. Dependrà de la climatologia i potser només es podrà obrir la part de la Coma, i ara al telecabina nou l’accés a la Coma és facilíssim.

I d’allò que se sent orgullós a l’espineta que se li ha quedat clavada.
D’espinetes sempre n’hi ha, però són temes amb els quals hem estat treballant aquests quatre anys i continuem treballant-hi i que de ben segur el pròxim mandat si tenim la sort i la confiança dels electors és evident que es tancaran. Hi ha un tema que s’ha parlat molt, que és el Centre de Congressos d’Ordino. De fet, encara hi ha gent que està estudiant el projecte. No és un tema fàcil, perquè és un espai complicat per ubicar segons quin tipus d’empresa, perquè té una sèrie d’especificitats que estan adaptades a la funció per la qual es va concebre l’edifici, que era un centre de congressos. Però també no hem de perdre de vista que el Comú d’Ordino necessita uns espais per a segons quins actes i aquest és un espai que tenim a la parròquia, el qual evidentment té unes despeses. Però jo crec que poden ser assumibles des del punt de vista de si posem en una balança de què passaria si no el tinguéssim. La Mostra Gastronòmica amb 600 comensals on la podríem celebrar si no el tinguéssim, per exemple. No és un tema cent per cent prioritari. 

Però si algun privat hi aposta sí que el cediran?
És estudiar-ho i arribar a un acord que el Comú pogués utilitzar aquest espai amb aquest tipus d’actes. Així no hi hauria cap problema. 

L’aposta de traslladar les dependències comunals a l’Hotel Casamanya?
Es va trametre la nostra idea al Quart d’Ordino. Fa uns 10 dies ja vam fer la primera reunió i es va crear un grup de treball amb cinc persones del Quart i cinc del Comú, i hem arribat amb un acord pel qual el Comú podrà traslladar les dependències allà. Però el que s’ha fet és un acord d’intencions per fer aquest trasllat, però si mentrestant hi hagués alguna opció d’alguna altra activitat que volgués instal·lar-se allà i aportés valor afegit a la parròquia  es podria cedir. No tenim cap urgència de traslladar les dependències, però sí que és una necessitat la que té el comú d’ampliar l’espai. Es preveu que es pugui fer el pròxim mandat amb diversos plurianuals. El més important és que hem arribat a un acord amb el Quart d’Ordino, que n’és el propietari.

En l’àmbit d’inversions la reforma del centre esportiu d’Ordino ha estat també important?
Sí, és un dels projectes més importants. S’ha fet en diversos plurianuals i s’acabarà l’estiu de l’any vinent. Feia falta l’ampliació del centre perquè hi ha hagut un important increment del nombre socis. 

L’acord amb Grandvalira ha canviat la relació amb el cònsol veí de la Massana?
No. La veritat és que continuem tenint la mateixa relació igual de bona, només faltaria.

Parlem de política. Es presenta ACO-DA i tot un seguit de sigles.
Sí, estem parlant amb Liberals d’Andorra i Progressistes SDP. Al final, del que es tracta és de buscar el millor equip per gestionar de la millor manera la parròquia. 

Veu forts els possibles contrincants per haver de sumar tanta sigla a ACO-DA ?
No es tracta de veure contrincants, es tracta de muntar el millor equip de cara als quatre anys vinents. Si de cada partit, i de cada sensibilitat podem sumar el capital humà per formar un equip que pugui gestionar al màxim la parròquia. A les parròquies petites el que es valora són les persones, i les sigles poden passar a un segon terme perquè aquí hi ha una proximitat. 

Vol continuar els projectes encetats?
Sí, n’hi ha un d’encetat que és trobar una activitat que doni valor afegit a la parròquia a Casa Rossell. Aquí tenim un patrimoni molt important del Govern d’Andorra i el més important és trobar-li una activitat i ja tenim diverses propostes que s’estan estudiant.

Propostes empresarials?
Sí, no en podem dir cap, però sí que s’estan estudiant. 

Que el Govern de Xavier Espot no hagi pogut ser tot taronja ha provocat que els pactes s’estenguin a les comunals?
El més important que s’ha fet és treballar per l’estabilitat del país en la coalició del Govern. Des d’aquest punt de vista no teníem 25 opcions. I com dic aquí el més important són les persones. I si agafem les persones del partit Liberals i de DA, al final tots venim del mateix lloc. Jo estava al partit liberal. La ideologia és la mateixa. 

Però Progressistes SDP no.
No, SDP, no. Estem parlant de la coalició del Govern. I no hi ha cap problema que aquest pacte es torni a repetir a les comunals. Vostè em parla d’SDP, però a les parròquies no és un problema d’ideologies, i segur que en el programa ens entendrem perquè no hi ha diferències en els projectes. 

Quin escenari es presenta a Ordino, ha parlat amb Enric Dolsa?
Sí, ens hem vist algun cop i hem parlat.

Han parlat de pacte?
No, no hi ha pacte ni n’hem parlat. Qualsevol persona que vulgui presentar-se està en el seu dret, sigui el senyor Enric Dolsa o sigui qui sigui. La democràcia és això, i al final qui decideix són els ciutadans.

Però al final quin escenari preveu, Mortes o Enric Dolsa?
No sé quin serà l’escenari. Jo només puc parlar de la meva candidatura. Les persones que es vulguin presentar ja saben que un dels rivals que tindran soc jo, però jo no sé quin serà el meu rival o rivals. 

Quina participació espera de cara a les pròximes eleccions? La gent potser està cansada.
Jo crec que aquí a Andorra som un dels països amb un alt grau de participació, i concretament a les parròquies petites, com Ordino i Canillo, tenim l’índex de participació més alt. Crec que estem al voltant del 70% o més, per tant crec que és un alt grau i esperem repetir-lo. Crec que quan hi participes et pots queixar després. És bo per a la democràcia que hi hagi participació.

Avanci alguna cosa novedosa del programa. 
Encara estem treballant moltes coses, però si podem repetir mandat si ens donen la confiança, continuarem amb projectes oberts. El de la Casa Rossell és un dels projectes que apostarem. El de l’Hotel Casamanya també. I Ordino territori de la biosfera és també un tema clau.

“El Coll d’Ordino ens connectarà amb Grandvalira”

Quin balanç fa d’aquest estiu, Ordino guanya posicions com a destinació?
Sí, ja no només Ordino, el turisme de muntanya en general està creixent. Ordino per la nostra idiosincràsia i la nostra conservació de l’entorn penso que ha afavorit que hi hagi un increment en el nombre de turistes. Aquest any, a més, s’ha afegit el 25è aniversari del Parc Natural de Sorteny, i aquí lligaria el bus parròquia. L’aparcament a Sorteny estava saturat i el bus parroquial, amb un preu de 20 cèntims, s’ha ampliat fins al parc de Sorteny. Hem solucionat el tema del pàrquing, que estava col·lapsat, i hem donat facilitats al turista, que des de l’hotel sortia i agafava el bus fins al parc. I per tant molts menys vehicles circulant per la parròquia i una millora per al medi ambient i la sostenibilitat de la parròquia.

Turisme de muntanya i també esportiu?
Sí, evidentment, l’Andorra Ultra Trail, amb 3.000 participants, més els acompanyants, és una prova de país. Nosaltres no tenim els hotels suficients per albergar les més de 6.000 persones que pot atreure. És un bé per tot el país i ens situa també en el mapa mundial. 

Què suposarà per a Ordino ser territori de la biosfera?
Serà un valor afegit de cara al turisme. Ja s’ha fet el dossier de candidatura que té una alta participació dels ciutadans durant els darrers dos anys. El Govern ja l’ha presentat a la Unesco i la resposta s’espera per a l’estiu vinent. Suposarà tenir un altre element important a l’hora de situar-se al mapa mundial. Tenim tot el necessari perquè aquest segell de reserva de la biosfera satisfaci tots els que vinguin. Ha estat fàcil perquè a Ordino tenim de tot el que es necessita per ser un territori de la biosfera.

La carretera del Coll d’Ordino també està previst obrir-la?
Un cop estiguin acabades les obres del Govern, s’obrirà per tot l’any. Ara es tanca per un tema de seguretat i esperem que l’any que ve s’acabin les obres. Això també suposarà una connexió dels esquiadors amb Grandvalira, perquè recordem que és una carretera secundària i turística. 

Josep Àngel Mortés: “Donar un ús a Casa Rossell serà un dels projectes del programa”

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte