Diari digital d'Andorra Bondia
Raül Ferré: “Hem reduït el deute en 1.600.000 euros més del que hi havia previst”
Raül Ferré: “Hem reduït el deute en 1.600.000 euros més del que hi havia previst”

Raül Ferré: “Hem reduït el deute en 1.600.000 euros més del que hi havia previst”


Escrit per: 
Pepa Gallego / FOTO: Jonathan Gil

El seu despatx no tenia engegat l’aire condicionat, i és que hi passa molt poc temps. La seva feina és ser al carrer, a les carreteres, per fer el seguiment dels serveis públics, de les obres, de la seva àrea, però també parlar amb els veïns cara a cara. Raül Ferré, en el seu cinquè any com a cònsol menor, ens explica la situació actual del Comú de la Massana i fem balanç del primer mig any d’aquesta legislatura. 

Mig any d’aquesta legislatura, i quatre i mig com a cònsol menor. ¿Quin és el balanç que en fa?

L’equip nou ens ha sorprès perquè els cinc consellers que han entrat a formar part de l’equip comunal tiren endavant els projectes que portava l’equip i molt bé. I la resta continuen el treball que havíem engegat en la legislatura passada.

¿I des de la seva àrea, com a president de la comissió de Serveis Públics, Obres i Cadastre?
Concretant, tots els projectes que teníem pressupostats en l’àmbit de les obres, com és la tercera fase de l’eixample de l’Aldosa, l’arranjament del col·lector principal dels Oriosos i les separatives d’aigües, que començaran ara, d’Arinsal, Pal i Erts. Després, també destaquem la quarta fase d’arranjament del pla d’embelliment de Pal i l’enquitranament de voravies noves, que també començarem ara a fer-les, i continuarem amb els projectes que tenim preparats per  a l’any vinent. 

Parlem de la situació de les finances comunals. Hi ha hagut una millora amb la cancel·lació fins i tot d’un deute a llarg termini, ¿i la resta dels comptes?
Com dius, fa poc vam eliminar una pòlissa de crèdit, i el deute anem rebaixant-lo i anem seguint el pla de viabilitat que teníem marcat per al Comú. De fet, estem rebaixant el deute més ràpid del que marca el pla. 

¿Quin és l’avantatge de reduir l’endeutament respecte del que estava previst? ¿De quants diners estem parlant?
Hem reduït el deute en 1.600.000 euros de més. Tal com marca el pla, es redueix una mitjana de 900.000 euros per any i aquest 2016 està previst que el reduïm en 2.500.000 euros.  

Això, però, afecta la in­versió.
No, perquè la inversió és de 6.400.000 euros per a aquests quatre anys. Aquest 2016 gastarem 1.700.000 euros. Això suposa un increment de la inversió respecte dels quatre anys anteriors. Una part del que es redueix i s’aconsegueix amb els superàvits es destina a aquest augment.

Quant a l’execució de la inversió, ¿com va?
A l’Aldosa hem acabat ara la primera fase.  Al juliol i a l’agost, com que hi ha hotels amb piscines, hem parat les obres. Hem fet el més gros i es preveu que s’acabi l’eixample de l’Aldosa a finals de setembre, amb el vial nou. 

¿Cap projecte a destacar d’aquestes inversions?
Els projectes grans, com l’eixample de l’Aldosa, l’eixample de Sispony, el de baix del pont d’Anyós a la borda Martí i l’eixample del poble d’Escàs, són grans projectes que ja teníem al programa electoral i que s’executaran aquests quatre anys. Per exemple, l’any vinent volem fer l’eixample de Sispony. Aquest any ja es volia fer una part però, com que amb el veí de dalt estem arribant a un acord, per no molestar els veïns de Sispony dos anys seguits, ho farem tot junt en un any, des del projecte fins a l’execució. 

¿Encara no han arribat a un acord amb el propietari de Sispony?
Quasi hi hem arribat. Estem preparant el conveni. Amb els veïns de baix ja els hem signat.

Però, de totes aquestes obres, la més gran...
L’eixample de l’Aldosa, perquè es veu més, però hi ha moltes obres que no es veuen tant i que són molt importants, com les voravies, els col·lectors i la separativa de les aigües. Les obres de l’Aldosa es reprendran després de Meritxell, quan el turisme ja s’ha calmat. 

Passem ara a EMAP. ¿Com estan els comptes?
Doncs aquest any ha tornat a haver-hi benefici, de 500.000 euros, i ja fa tres temporades seguides que n’hi ha. Aquest és el nostre objectiu, sortir en positiu i rebaixant el deute. De 19 ja hem passat a 16.

A l’estació veïna es parla d’inversió privada, amb noms i cognoms. Aquí sempre se n’ha parlat molt per sobre, però ja fa temps que no se’n diu res. ¿Està aparcat, aquest objectiu?
Podem dir que està en stand by, perquè estem preparant un pla estratègic que fem a deu anys vista i que fem des del consell d’administració d’EMAP, però un cop estigui acabat en  parlarem amb els agents econòmics de la parròquia, perquè ells tenen també el seu neguit. Es demanarà que tant hotelers com restauradors i empresaris també hi aportin el seu granet de sorra. A finals d’octubre o principis de novembre presentarem a la sala de les Fontetes aquest pla estratègic al poble, que és el “propietari”, entre cometes, de l’estació, i a partir d’aquí es tracta, com diu la dita, de “tindre la filla guapa perquè la puguis casar”. És a dir, es tracta de tenir una estació que continuï donant beneficis i que sigui atractiva perquè el dia de demà hi entri capital privat. 

Però en el pla estratègic ¿hi figura la possibilitat per escrit que hi entri el capital privat?
Sí, en un futur, d’aquí dos, tres, quatre, cinc o sis o set anys, hi pot entrar. Però el més important és que es marca un pla de cara a deu anys per saber on volem portar l’estació des d’EMAP i fer-la atractiva perquè hi entri capital. 

¿I això de separar la marca Vallnord, com s’ha fet, com ho justifica, com s’explica?
No s’ha separat la marca Vall­nord, s’ha separat comercialment i la gestió. Però Vall­nord no s’ha separat perquè ens uneix el que és el màrqueting, la comunicació, el llibre d’estil i la marca i el forfet conjunt que tenim les tres estacions, i també la central de reserves. L’única cosa és que cada estació té els seus comercials, que treballen per la seva estació, i també la seva gestió amb el forfet propi.

¿Però com ho justifica això, si durant anys s’ha treballat per tenir-ho tot junt i ara se separa una part?
La marca no està separada. Cadascú gestiona la seva, però la marca que mana és Vallnord. Els consells d’administració que hi ha hagut amb els dos comuns hem arribat a un acord i ens trobem més còmodes amb aquest sistema. Tant el Comú d’Ordino com el Comú de la Massana, Secnoa i EMAP. Els agrada més tenir la marca Vall­nord conjunta, amb forfet de Vallnord conjunt, la central de reserves i el màrqueting i la comunicació, però després cadascú es comercialitza el seu producte. La prova la tens que l’any passat ells es van fer el seu forfet a 29 euros i nosaltres a 36, perquè són camps diferents. Pal és molt de família. Arcalís és més de forapista i esquiador canyer, però la marca Vallnord és la que mana. 

Però potser és complicat d’explicar. 
Nosaltres tenim un problema: no estem units físicament. Grandvalira té l’avantatge que ho té tot unit per pista, com nosaltres Pal-Arinsal. Però si vas a comprar el forfet de Pal-Arinsal, esquiaràs a Pal i Arinsal. El mateix dia no aniràs al matí a Pal i després agafaràs el cotxe i aniràs a Arcalís. O vas a un lloc o a l’altre. I la raó és aquesta, que ens trobem més còmodes amb les gestions separades i els resultats tant d’una estació com de l’altra han estat positius. 

Passem ara a l’estiu. L’estació es converteix en un referent de competicions i de la BTT mundial. ¿Què hi guanya la Massana en tot plegat?
Només has de venir un cap de setmana a la parròquia i veuràs com està. Vam començar al maig amb la Copa catalana, quan vam obrir, després amb la Maxi Avalanche, l’altre cap de setmana amb la Volta als ports i, ara, amb el Bike Park. Quan presentem els números ja es veurà com està creixent. 

¿Pot avançar-nos cap on aniran aquests números de creixement del Bike Park?
No, però molt millor, perquè recordem que l’any passat vam tenir un problema perquè fins al 28 de juliol el telecabina no va funcionar i aquest any sí que funciona i entre setmana, però sobretot els caps de setmana, hi ha una gran quantitat de bikers, i cada vegada més. 

També s’ha ofert més activitats a Pal.  
Activitats noves, com el circuit de cordes, el de karts elèctrics, la zona d’esbarjo de la canalla, i totes les pistes noves que hem fet del Bike Park, la del Començal fins a la Massana, amb un desnivell de més de 1.000 metres. 

I fora de l’estació el Comú també ha apostat pel seu parc natural. 
El Comapedrosa cada vegada va a més. Amb el centre d’interpretació s’ha reactivat l’afluència, i per això tenim una persona fixa allà que dóna tota la informació. A més s’ofereix una pel·lícula que té molt d’èxit, perquè els visitants poden veure el pas de les quatre estacions al parc natural, i és una projecció que agrada molt. El Comapedrosa tira molt. 

I pel que fa a la petició a l’executiu de fer un IGI reduït, ¿han tingut alguna resposta?
D’això, que jo sàpiga, encara no n’hi ha res de formal. No s’ha concretat. 

Acabem amb una pregunta més distesa: ¿el tàndem David i Raül continua?
Fins al 31 de desembre del 2019. 

 

“Al setembre reprendrem les competències” 

Parlem ara de qüestions que preocupen tots els comuns, amb la modificació de la llei del sòl. ¿Han aclarit tots els dubtes que tenien, estan satisfets?
Sí, ja està tot arreglat. El Govern hi ha afegit totes les modificacions que havíem demanat les corporacions. En el cas de la Massana, el 5% de cessió, i el Govern, si vol fer una infraestructura que no sigui sensible, el Comú l’hi pot cedir perquè és propietat comunal, aquesta cessió. En totes les propostes que van fer els comuns per posar-les en el text de la llei hi ha hagut una bona entesa amb el Govern i s’ha marcat tot el que hem demanat les corporacions. Hi ha hagut un bon tarannà. 

¿I la petició perquè els deutes prescrits siguin pagats pel Govern? ¿Quants diners tindria pendents la Massana en aquest con­cepte? 
Això va sortir de l’última reunió de cònsols, perquè hi ha comuns que tenen molt acumulat. El Comú de la Massana no ho sé exactament, en tenim bastant. 

Continuant amb qüestions d’interès comunal, la modificació de la Llei de transferències i competències sembla que està aparcada. 

Bé, ara som a l’estiu. Hem fet la de la llei de sòl i la de col·laboració dels comuns i el Govern per la qüestió del personal. Es tornarà a reprendre al setembre, no està aparcada. 

¿Però es pot dir que han avançat en res? 
Sí, hem fet altres modificacions de lleis, però de transferències pures encara no hem començat a parlar-ne. Al setembre es reprendrà.

 

 

Andorra
la Massana
Comú
ferré
Número de vots: 327
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic