Diari digital d'Andorra Bondia

Rosa Ferrer “Des del minut zero ja hi va haver incompliments dels demòcrates”


Escrit per: 
Julià Rodríguez

La membre fundadora de Coalició d’Independents (Cd’I), Rosa Ferrer, explica que va marxar del Govern “decebuda sobretot per les actituds de certes persones” i afirma que faltava més democràcia en la manera de treballar. Ferrer es mostra també crítica amb DA perquè no es va complir el pacte assolit. “Des del minut zero ja hi va haver incompliments perquè jo no havia d’anar a eleccions ni tenir la cartera de sanitat.” 

¿Com va la tornada al sector privat?
En aquests moments encara estic acabant de muntar físicament el meu despatx i també fent l’alta al Col·legi d’Advocats com a exercent després del període que he estat al sector públic. Ara el que tinc són moltes ganes de reprendre l’activitat professional, ja que en trenta anys sempre he estat en la iniciativa privada excepte aquests vuit últims anys, que he estat en política.

El que avui es pregunten els ciutadans és quin serà el futur polític de Rosa Ferrer.
Ja ho veurem, però en principi la meva intenció ara és dedicar-me a la meva professió una altra vegada, que és com em guanyo la vida. Això no vol dir que no pugui ajudar els meus companys de Coalició d’Independents (Cd’I) en totes les qüestions que calgui. Però en aquests moments encara hi ha tres anys per endavant per arribar a les properes eleccions i el que hem de fer és un seguiment de la feina que es vagi fent tant a nivell comunal com nacional. Però difícilment tornaré a la primera línia política, sinó que sempre estaré, si puc, al darrere ajudant. No sé què passarà, però ja quan estava al Comú el que volia era acabar el mandat i obrir el meu despatx profes­sional.

¿I quin és el futur de Coalició d’Independents (Cd’I)?
De moment la idea és mantenir Cd’I. El que volem és fer un seguiment de tot el que s’està fent, i en aquest sentit els companys del Comú ens van informant. I anem valorant tant aspectes de política comunal com de la nacional. Penso, però, que encara és molt aviat i s’ha d’esperar una mica més per veure després com articulem les nostres accions. De moment, anem treballant. Amb això vull dir que Cd’I continuarà mentre els companys vulguin seguir treballant i vulguin que jo també hi sigui. El futur de Cd’I serà el que decideixi la gent de Cd’I, i no la Rosa Ferrer.

¿Jordi Minguillón continuarà durant tota la legislatura com a conseller comunal?
Tenim uns càrrecs electes com són Jordi Minguillón i Víctor Pintos, i crec que el que hem de fer és treballar junts per la coalició electoral que vam fer i, com he dit, portar a terme un seguiment de la política comunal. El fet és que durant la campanya i després hi va haver moltes intoxicacions, i es van dir coses com que Minguillón i jo no ens parlàvem, quan mai ha estat així. Això forma part de la política perquè es mira si hi ha escletxes per erosionar la gent, però nosaltres el que hem de fer és seguir treballant, com estem fent fins ara. 

Vostè va dir que se sentia decebuda amb la seva etapa amb els membres de DA…
El que no s’ha d’oblidar és que DA majoritàriament està composta per gent que ve històricament del Partit Liberal, i el que he trobat allà són algunes maneres de fer que no estan fonamentades i que no comparteixo per una vocació molt més demòcrata. Hi ha qüestions de fons, d’entendre la política..., però de totes maneres he marxat d’allà decebuda sobretot per les actituds de certes persones. Jo sempre he dit que el que s’ha de fer és aprofundir molt més en la democràcia i per mi això era una de les coses que, segons la meva opinió, faltaven en la manera de treballar. Però aquesta és una opinió subjectiva i sense ànim, ni molt menys, de criticar. El que penso és que les ideologies també han d’anar acompanyades d’actituds. 

S’ha parlat molt sobre si hi havia o no un pacte per escrit entre DA i Cd’I quan vostè es va incorporar com a ministra al Govern…
Efectivament hi havia un pacte escrit, el que passa és que el senyor Antoni Martí no el va voler signar perquè va dir que la paraula del cap de Govern no necessitava firma. Aleshores, des del minut zero ja hi va haver incompliments perquè jo no havia d’anar a eleccions ni tenir la cartera de sanitat, afers socials i ocupació, sinó que m’havia d’ocupar de competències i transferències, que és el que sabia fer en aquell moment. 

¿Aleshores, per què no ha sortit a la llum pública aquest document que s’havia de firmar?
Al final, quan les persones no són capaces de mantenir la paraula o es fan pactes que no pots demanar, per exemple a la Batllia, perquè es compleixin, ja que formen part de la política, no val la pena treure o no un document. Jo el trauria si tingués ganes d’intentar alguna cosa, però el que passa és que no vull saber res més d’ells. No m’interessen, ja està.

¿Com analitza ara la seva sortida del Govern?
Amb perspectiva, l’abril del 2014, quan el cap de Govern em va venir a buscar per fer el pacte, i jo li vaig dir que no, i al cap d’un mes i escaig vaig acceptar a canvi de negociar també el pacte a les comunals, el que crec és que m’hauria hagut de mantenir en el no. Aquesta és la realitat. En definitiva, no m’hauria hagut de moure del Comú perquè tampoc pensaven complir. I un cop vaig sortir del Comú no m’hauria hagut de moure del Consell General. I és que, per part meva, ha estat un error darrere un altre creure-me’ls i no me’ls hauria d’haver cregut.

En un primer moment vostè va dir que se sentia traïda pel cap de Govern…
Sí, però ara, com que ja han passat uns dies, m’és igual, però que no em vingui a buscar per res, li diré hola i adéu pel carrer, però no en vull saber res més. Que m’oblidin. Això no vol dir que no hi hagi persones que estan amb els demòcrates a les quals adoro i que m’estimo moltíssim, però ells que m’oblidin, no en vull saber res. 

¿I en el cas de les eleccions comunals, qui va ser el culpable que no hi hagués un pacte Cd’I-DA com es preveia? 
Els demòcrates no van mantenir la paraula perquè en lloc de treballar durant l’estiu pel pacte es van dedicar a malparlar d’una persona, anant pel darrere. Si hi hagués hagut una actitud més noble i lleial quan es començava a parlar de les possibles candidatures, no hauríem arribat al punt a què es va arribar. Nosaltres confiàvem que la paraula es mantindria, però no va ser així. 

¿El punt principal perquè no hi hagués pacte és que DA no volia Jordi Minguillón com a cap de llista?
El que jo em pregunto és si el quid de la qüestió és que realment no volien a ningú de Cd’I, començant per mi. Ells van vetar una persona, i jo em pregunto si això es pot fer en política. Penso que potser era una excusa per carregar-se Cd’I. 

Vostè manté que els demòcrates van intentar arribar a un pacte amb els liberals…
Això és real perquè jo els vaig veure asseguts a la terrassa d’un restaurant, cosa que em va xocar. Amb això el que vull dir és que es volia fer una candidatura al marge de Cd’I. A mi em van utilitzar per guanyar les eleccions a la parròquia d’Andorra la Vella, i un cop guanyades ja no els importava gens. La culpa és meva per haver cregut en ells i haver-me deixat manipular.

¿Què li sap més greu de no haver pogut enllestir al capdavant del ministeri de Salut, Afers Socials i Ocupació?
M’ha sabut molt greu que no s’hagi pogut fer, i espero que encara es farà, el debat parlamentari sobre el Pla nacional de salut 2020, i tenir a punt per ser aprovada la llei dels drets i deures del pacient i de la història clínica digital i no haver-se aprovat. També estava llest un reglament sobre els criteris d’acreditació dels professionals sanitaris per participar en el sistema públic de salut, així com el reglament sobre l’atorgament de les pensions no contributives d’acord amb el que diu la Llei de serveis socials i sociosanitaris.

¿Confia que el nou ministre tirarà endavant totes aquestes qüestions pendents?
El ministre, quan vam fer el traspàs, va dir que tenia la intenció de portar a terme una política de continuïtat. Jo no sé el que acabarà fent en la realitat. Confio que sí, tot i que és ell el que ho ha decidir.

Suposo que quan vostè va deixar el ministeri ja s’estaven tramitant els documents de la clínica Marquès…
Aquesta és una qüestió que no es portava des del ministeri de Salut, sinó des del clúster de salut amb l’ADI, l’oficina d’inversió estrangera, i per tant jo me’n vaig assabentar quan ja estava pràcticament fet aquest tema. A mi que vingui a Andorra aquesta clínica ja m’està bé, l’única cosa que passa és que penso que s’ha de treballar en matèria legislativa relacionada amb aquest àmbit i adoptar el conveni d’Oviedo, que fa referència a qüestions de recerca en biologia i conté un protocol addicional que tracta de la prohibició de la clonació humana. Crec que si nosaltres tenim regulada aquesta matèria segons els estàndards europeus podem estar molt tranquils.   Aleshores no hi hauria cap problema que vingués aquesta clínica. El que passa és que, com he dit, s’ha de legislar.

¿Què li sembla que s’hagi contractat a cop de talonari un nou director del SAAS?
Nosaltres ja l’havíem contactat perquè vingués, però no com a director general, sinó com a director assistencial del SAAS. A última hora, per raons personals, a l’octubre o el novembre ens va dir que no vindria. Suposo que les seves circumstàncies deuen haver canviat i també és evident que no és el mateix oferir-li ser director assistencial que director del SAAS. Penso que té qualitats per fer una feina i l’altra. El que importa és que la feina es faci bé i per això em sap greu que hi hagi persones molt qualificades, que coneixien el  que s’ha de fer, com per exemple la doctora Ruiz Iglesias, i que no hagin continuat si és que es vol seguir amb la mateixa reforma. I és que aquesta persona, cobrant la meitat del que s’ha ofert a aquest senyor, estava fent una tasca molt bona. És una pena que persones qualificades, com també ho és la que va ser secretària d’Estat d’Ocupació, no puguin estar per sobre de la política. 

 

“Espero i confio que la nova majoria no incrementarà el deute al Comú d’Andorra la Vella”

¿Què li sembla la iniciativa del Comú d’Andorra la Vella de fer un mercat de Nadal?
Em sembla bé tot el que es faci per promocionar la parròquia. Quan jo vaig entrar el Comú, però, tenia un deute molt important, que estava al voltant de 64 milions, i el vaig deixar en uns 42 milions. Era una època de recessió econòmica i vam haver de prendre mesures per anar eixugant-lo. Per tant la majoria actual s’ha trobat amb un Comú sanejat pel que fa a les finances públiques. A més, també nosaltres en els últims anys començàvem a fer inversions més importants, com per exemple la relacionada amb la separativa d’aigües de Santa Coloma per evitar inundacions. Pel que fa al mercat de Nadal, nosaltres ho havíem intentat implicant-hi els comerciants. L’espai de la plaça del Poble és maco i gran, però és fred a l’hivern i fa molt de vent, cosa que s’ha de tenir en compte. A més, ens va costar molt implicar-hi els comerciants; una altra cosa és que vingui gent de fora, però s’ha de vigilar que no entrin en competència amb els comerciants del país. Si aconsegueixen ara fer un mercat d’aquest tipus em sembla perfecte, però sobretot he de recordar que nosaltres no disposàvem de pressupost per fer segons què. I espero i confio que no incrementaran el deute comunal. Si es tenen en compte totes aquestes premisses i el mercat s’acaba convertint en nou atractiu per a la parròquia, doncs l’aprovaré, i els felicitaré. De moment estic una mica a l’expectativa.

També s’acaba d’anunciar la recuperació dels triennis per als treballadors del Comú... 
Nosaltres havíem parlat dels triennis amb el sindicat i sobre un increment salarial lineal si es retirava la demanda pel GAdA, perquè és un sistema injust perquè hi ha molts elements de subjectivitat. La majoria en el Comú l’any 2014 no em va deixar tirar endavant aquesta proposta, i a més fins i tot havíem parlat amb el sindicat per fer un reglament de prejubilacions. Tot això no em va permetre fer-ho la majoria que hi havia en aquells moments al Comú. El que vull dir és que s’hauria solucionat aleshores la qüestió del GAdA i els triennis ja estarien implantats. I és que he de recordar que el cònsol pren les decisions amb la majoria. Pel que fa al GAdA, l’índex de correcció que s’aplica és correcte, però no es va fer bé l’aplicació perquè havia de ser individual o per departaments i no de forma global. Penso que el nou Comú no farà res que no digui la sentència que hi va haver.

Algunes persones de confiança han estat acomiadades ràpidament per la nova majoria...
Entenc que cada corporació tingui la seva plantilla de confiança, però penso que les formes no s’han guardat i les coses es poden fer ben fetes i no com s’han fet. No es pot posar en 
24 hores una persona al carrer perquè contravé el règim de les relacions laborals. Si els empresaris no ho poden fer, doncs el Comú tampoc sense que hi hagi una causa motivada.

Durant la campanya DA va insistir que la parròquia estava desendreçada i bruta...
Ja veurem què faran ells. Vaig pensar que es parlava des de la ignorància total. Sí que tenim un problema amb la porositat de les voravies, que impedeix treure les taques i per això es veuen brutes, i a més no es poden netejar a l’hivern perquè l’aigua es gela. Jo vull defensar la feina del personal que neteja els carrers cada dia. I també vull dir que hi ha gent incívica especialment amb els excrements dels gossos,  i vam ser nosaltres els que vam començar a sancionar. Jo estaré alerta perquè ells ho facin bé. Veurem què fan amb tot el que es van comprometre.

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte