Diari digital d'Andorra Bondia

Rosa Ferrer: “Si guanyem les eleccions generals vull estar allà on pugui ser més útil”


Escrit per: 
Julià Rodríguez

L’excònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, considera que la “coincidència programàtica” i el “treball positiu” amb els demòcrates al Comú justifiquen el pacte entre la Coalició d’Independents (Cd’I) i DA per a les eleccions generals. Ferrer explica que en cas que guanyin les eleccions pot ocupar un càrrec al Govern o bé quedar-se al Consell. “A mi m’és igual i vull estar allà on pugui ser més útil”, va afirmar.

¿Què l’ha impulsat a pactar amb els demòcrates en aquestes eleccions generals?
Hi havia un compromís polític, com ja vam fer públic al mes de desembre, entre Coalició d’Independents (Cd’I) amb DA de pactar per a les eleccions generals i les comunals. El que m’ha donat força per intentar aquest pacte és mirar de garantir la continuïtat de les polítiques comunals que s’han portat a terme durant aquests últims set anys. El que es busca és que algunes persones que a mi m’han ajudat tinguin opció de tornar a ser reelegides al Comú d’Andorra la Vella. Evidentment, però, l’última paraula la té el ciutadà.

¿Quins són els termes d’aquest pacte?
Concorrem conjuntament amb les eleccions generals i després també a les comunals. ¿Per què? Doncs perquè hi ha una part de coincidència programàtica en allò que pensem Cd’I i DA, especialment en l’obertura al capital estranger, el tema impositiu o la Unió Europea. Penso que el desenvolupament econòmic d’Andorra també comporta que hi haurà recursos per afavorir una qualitat de vida digna per a tots els ciutadans d’Andorra. Per tant, aquí, com dic, hi ha una coincidència programàtica i, a més, el treball d’aquests anys al Comú amb DA ha estat molt positiu perquè sempre han intentat fer aportacions interessants i ens han aprovat els pressupostos. Per això no veig per què no hi ha d’haver aquest pacte entre Cd’I i DA.

¿Creu que la gent entendrà aquest pacte?
Evidentment les coses s’han d’explicar, però penso que l’electorat en general és prou intel·ligent com per entendre que finalment aquí estem per treballar per Andorra i amb una visió conjunta de país. De tota manera, ells tenen l’última paraula però en política s’ha d’arriscar.

¿Fins a quin pun ha influït la seva amistat amb Antoni Martí en la constitució d’aquest pacte?
Per mi el programa és el més important però també és certa la relació personal amb el senyor Antoni Martí de quan ell era cònsol i jo també i vam compartir gran part del mandat anterior; vam treballar junts i vam fer moltes coses per a les dues parròquies. Per tant, evidentment pots tenir un programa que puguis compartir però si les relacions personals són difícils seria complicat pactar, cosa que no ha passat en aquest cas.  

Cinca i vostè vau ser companys polítics fa anys, però a la llista de DA també hi ha antics liberals…
Jo entenc que DA vol ser un centre progressista en determinades matèries. El senyor Cinca i jo vam començar junts en política en la mateixa formació, Entesa i Progrés, i després a Nova Democràcia, i havíem treballat junts en un grup parlamentari i al Consell General i al Govern. Després vam continuar les nostres trajectòries polítiques fins que va passar el que va passar amb el Partit Socialdemòcrata, i Jordi Cinca va optar per abandonar el partit i jo ho vaig fer després. Amb tot això vull dir que potser hi ha matisos que ens poden diferenciar, però des de la vessant política compartim moltes coses, i potser sí que representem la branca més progressista. I també crec que hi pot haver a la llista una persona com Conxita Marsol, d’una solvència demostrada intel·lectualment i políticament, perquè és des del diàleg que es poden aconseguir les coses més positives. Crec que cadascú de nosaltres hem d’estar orgullosos del nostre passat en la mesura que això és el que ens forma com a persona. Una cosa és el que pots pensar als 18 o als 20 anys i una altra és el que la vida, a base de cops, et va ensenyant. En qualsevol cas, les societats són evolutives i és el que jo vull per a Andorra, i penso que l’important és que les persones puguem seure i parlar.

Alguns poden veure la seva llista com a massa esquerrana, tenint en compte l’origen de Cinca i de vostè…
La gent és lliure de votar allò que creu que ha de votar. Penso que nosaltres podem aportar coses i tothom haurà de decidir què vol fer. Les trajectòries de cadascú posen de manifest el que podem i el que no podem fer, i els sectors més conservadors tenen altres opcions polítiques. Jo crec que els radicalismes extrems no serveixen per res i com ja deia quan vaig marxar del PS, crec que hi ha discursos del segle dinou que avui dia al segle XXI no tenen cabuda. Les persones hem d’evolucionar d’acord amb la realitat del món, i el cert és que ens trobem en un món globalitzat on la informació és molt ràpida i, per exemple, s’ha de ser també molt respectuós amb els temes mediambientals. I, per sobre de tot, hi ha les persones i si vols fer política has de tenir clar que estàs al servei de les persones i has de treballar per la gent.

¿Sortir de favorits no els pot perjudicar?
Totes les eleccions són diferents i aquí ningú surt guanyador. Això ho dirà el poble i els vots el dia 1 de març a la nit, quan s’acabi l’escrutini. Sortim tots de zero i tothom té les mateixes oportunitats, i això és la democràcia. A vegades m’han donat per perdedora i vaig guanyar, i al revés, i finalment és l’electorat és el que té la paraula i el que hem de fer és treballar en positiu per intentar convèncer que la nostra opció és la millor.  

¿Com ha estat tan difícil fer la llista d’Andorra la Vella?
Era de pressuposar que no seria tan complicat però m’imagino que a l’hora de la veritat acceptar encapçalar una candidatura territorial com la d’Andorra la Vella, amb 7.372 electors, vol dir una certa disposició perquè necessites temps per a la campanya. Per això sempre sorgeixen impediments i es pot decidir que per no fer-ho bé, doncs millor no anar-hi. Al final, tant Jordi Cinca com jo tenim aquest cuquet de la política i ganes de servir a la ciutadania i algú havia d’anar a la candidatura, i acceptes tot i que en aquell moment no sigui el que et diu el cor perquè tenia ganes d’acabar la feina al Comú.
A més, s’ha de dir que Andorra la Vella és la capital de l’Estat i això també s’ha de tenir en compte, i com a parròquia es mereix que hi hagi una força política important, amb tot el respecte i afecte per la resta de parròquies. Ho dic des de la humilitat.

¿Quatre llistes és la millor situació perquè DA+Cd’I es pugui imposar a la capital?
És la primera vegada que es produeix i contràriament al bipartidisme que hi havia abans, hi ha més divisió. Això significa que és un nou escenari i s’haurà de veure què passa. Per principi democràtic penso que com més opcions hi hagi, millor. Recordo la primera legislatura de l’any 1994, en què vaig ser consellera general, que el Consell estava altament fraccionat i va ser una legislatura molt maca perquè ens va obligar a tots a dialogar i a pactar. Penso que és bo que hi hagi més opcions perquè hi haurà uns debats més enriquidors en la campanya, i la incidència que això tindrà no ho sabem.

¿Com analitza vostè aquest ressorgiment dels liberals, com a mínim a l’hora de presentar candidatures?
Això el que acaba fent és clarificar el panorama polític d’Andorra i és bo que hi hagi uns liberals, DA i unes formacions més d’esquerra.

¿Veurem en la propera legislatura Rosa Ferrer com a consellera general en cas que DA guanyi les eleccions o com a ministra?
Quan vam parlar del pacte vam dir que primer s’han de guanyar les eleccions, i si és així aleshores hi hauria la possibilitat que jo acabés anant al Govern. En aquests moments dic de nou que primer hem de guanyar les eleccions i després veurem el que hi ha, i a mi és que m’és igual i vull estar allà on pugui ser més útil. Malgrat el que molta gent pugui pensar, m’és igual mentre el projecte polític es mantingui.  

¿Veu possible una nova majoria absoluta de DA?
Jo ho veig viable, com també pot acabar passant que s’hagi de pactar. Des de l’experiència del Comú puc dir que és bo que hi hagi una majoria perquè no es bloquegen els projectes i es pot avançar, però s’han de tenir també sempre en compte les minories perquè un no té la veritat absoluta. Segurament hi haurà coses que necessitaran majories qualificades i, per tant, és bo que hi hagi diàleg tant si hi ha majoria absoluta com si no n’hi ha. De totes maneres crec que això ja passava amb el grup parlamentari de 22 consellers de DA que hi ha hagut aquesta legislatura.

¿Més enllà dels temes coneguts, quines veu que són les prioritats de la propera legislatura?
Per mi una prioritat és la implementació de la Llei de serveis socials i sociosanitaris, i també la reforma de l’administració i la funció pública. Sobre aquest últim punt, he de dir que crec que les coses s’han de fer sostenibles i intentant consensuar al màxim totes les accions que es portin a terme.

 

 

“No s’ha d’oblidar l’impacte de la gestió comunal en els ciutadans i en la seva qualitat de vida”

¿Està satisfeta de la tasca desenvolupada com a cònsol major durant els últims set anys?
Sí, perquè amb la nostra gestió entre altres coses s’ha aconseguit, per exemple, eixugar deute i tancar els pressupostos amb superàvit, fent al mateix temps moltes coses per a la parròquia, i sense disminuir els serveis socials. A més, s’han pogut destinar també cada cop més diners a inversió. M’han quedat encara alguns temes per enllestir però crec que, si guanyem les eleccions, podré també ajudar al fet que s’acabin desenvolupant ja sigui des del Govern o des del Consell General.

¿És la feina política més gratificant que ha fet?
Haver estat cònsol major d’Andorra la Vella ha estat un honor. El contacte amb la ciutadania i poder ajudar els ciutadans és el millor i em dol no poder estar amb els meus companys fins al final del mandat. És una etapa que recordaré amb molt d’afecte, ja que m’he sentit molt estimada per tothom.

¿Està garantida la continuïtat del projecte de Cd’I?
Hi haurà una continuïtat del projecte. La nostra intenció és mantenir-nos com a Coalició d’Independents (Cd’I) per Andorra la Vella i confio a reproduir a les eleccions comunals el format que es farà ara amb DA a les generals.
¿Quins missatges trametrà als electors des de la parròquia d’Andorra la Vella?
Encara és aviat per dir-ho però el que diria és que Andorra la Vella és la capital de l’Estat i que ja és hora que això es tingui en compte. També diria que hi ha accions que s’han de fer i que evidentment s’han de revisar les transferències i competències dels Comuns, però no s’ha d’oblidar l’impacte que té la gestió comunal en els ciutadans de les respectives parròquies. Els comuns són necessaris per al dia a dia dels ciutadans i en la seva qualitat de vida.

¿Té la sensació que la campanya pot ser una lluita de tots contra DA?
Això és normal perquè és la força de govern. No conec els dossiers a fons però el que puc dir és que em sembla bé que tot sigui en contra de DA però amb arguments. El que em doldria molt és que això es fes des de l’insult i desacreditant les persones, que sembla que és el que s’intenta fer, i en tot cas parlo pel que respecta a mi. El que ha de fer cadascú és presentar el seu projecte.

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Aquesta senyora no m'agrada avui és socialista i demà capitalista. Poca personalitat i moltes ganes de seguir munyint la mamella de govern.
El que ha volgut dir la R. F: és: “Si guanyem les eleccions generals vull la cadira que m'han promès!!!! Aquesta Sra. ha viscut, viu i viurà de la política (de la padrina). No pot tornar a ser advocada perquè ja no està al dia i els jovenets se la menjarien amb patates. és com tants altres del peís, com alguna d'Ordino, algun de Canillo i un llarg ETC.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte