Diari digital d'Andorra Bondia

Rossell: “Políticament nosaltres estem en una banda i DA en una altra”


Escrit per: 
Julià Rodríguez

Amadeu Rossell considera que DA “és un conglomerat de tendències molt marcades: esquerra profunda i dreta profunda” i li recorda que “la casa es comença pels fonaments i que un partit polític ha de tenir ideologia”. El membre de la comissió gestora del PLA afirma que el seu partit està molt allunyat dels demòcrates: “Políticament nosaltres estem en una banda i ells en una altra.”  Rossell critica també la “lentitud” del Govern a l’hora de prendre decisions.

En l’actual panorama de partits que hi ha al país, ¿consideren que hi ha espai perquè el PLA continuï funcionant?
Nosaltres el que vam fer en les passades eleccions generals, tal com vèiem la situació política, va ser donar suport a Demòcrates per Andorra. Crèiem que el país i la situació ho requerien perquè hi havia un bloqueig polític greu i el país es mereixia tirar endavant. Un cop passat això, sí que ens trobem que es vol crear un partit polític, com és DA, que no té una ideologia clara,  contràriament a nosaltres, que tenim una ideologia clara que creiem que és perfectament aplicable a Andorra.

¿Això vol dir que esteu decebuts que DA encara no hagi aclarit la seva ideologia?
Decebuts, en absolut. Nosaltres creiem que la casa es comença pels fonaments i que un partit polític ha de tenir una ideologia. I això no és una crítica ni una no crítica. El Partit Socialdemòcrata té una ideologia i el Partit Liberal, també. I DA, de moment, no.
Entenc que el Govern pugui ser pragmàtic, i més en els moments actuals, però un partit polític ha de tenir una ideologia. Això ha passat sempre i no es pot dir que estiguem inventant la sopa d’all, o sigui que no estic dient res estrany. Així doncs, cadascú a casa seva, i que ho facin tan bé com sigui possible. I és que actualment veiem que DA és un conglomerat de tendències molt marcades: esquerra profunda i dreta profunda.

¿Però no s’ha de donar més temps a DA perquè s’estructuri com a partit?
Això pot ser la seva estratègia o no. Suposo que ja sabran com fer-ho. Però la nostra estratègia és clara des de sempre: som liberals i aquí estem.

¿Però hi ha un nombre suficients de militants perquè el PLA continuï existint, tenint en compte que un gran nombre ha marxat cap a DA?
La prova de foc vindrà ara, el moment de la veritat per veure si som capaços d’engrescar la gent, en unes taules de treball que se celebraran  el 21 d’abril. Unes taules de treball que seran obertes i que hauran de debatre molts temes.
Volem que sigui una jornada de reflexió en què es parlarà d’ideologia i de model de país, des del punt de vista liberal. Ara, nosaltres com a gestora ens sentim condicionats, però amb aquesta taula es marcaran unes línies polítiques a seguir durant els pròxims tres anys. Serà un termòmetre important per veure si tenim suport o no i si la gent hi està interessada. I després d’aquesta jornada de reflexió celebrarem, al juny, un congrés per determinar l’estructura que tindrà el partit.

¿En aquests moments es pot dir que hi ha una presència del PLA en totes les parròquies?
Avui la base important del PLA se situa a Andorra la Vella i la Massana, però crec que ens anirem recuperant també en la resta, encara que el nucli dur sigui en aquestes dues.

¿El bipartidisme actual és bo?
Crec que és molt trist que a Andorra només hi hagi en aquests moments dos partits polítics. I per això penso que hi ha un espai polític a ocupar pel Partit Liberal d’Andorra. Considero que ja va ser prou difícil posar en marxa el PLA perquè ara desaparegui.

¿Però es poden fer tres polítiques diferents, quan molts afirmen que avui dia cada vegada hi ha menys diferència entre esquerra i dreta?
L’acció de govern de Demòcrates per Andorra, amb una majoria tan aclaparadora, crec que ha estat un pèl lenta. No dic que sigui fàcil prendre decisions, però amb una majoria d’aquesta amplitud en lloc de cent dies de gràcia sembla que estiguem en vuit mesos de gràcia.
Ara sí que es comencen a veure certes coses, però fins ara no s’havien vist. I fins ara possiblement hi ha hagut un ventall d’actuacions extremadament ampli, no sé si perquè la situació és molt difícil, o sigui que no tanquen ni opinen res en concret. Això sí que és molt clar. Ara, sembla que agafaran el toro per les banyes i començaran a actuar.
Sí que m’atreveixo a criticar el Govern per aquesta lentitud, perquè penso que el poble els ha donat una majoria suficient per actuar més ràpidament. No veig, per exemple, que s’hagin pres decisions per facilitar la creació d’empreses. Ens diuen que hem de ser optimistes, però ens han de donar alguna cosa perquè ho puguem ser. Veig que el Partit Socialdemòcrata està opinant cada dia, però en canvi no es veu clarament una línia en el Govern.

En aquests mesos el Govern ha posat èmfasi en l’obertura econòmica...
Segurament en aquest sentit van bé, però no sabem, per exemple, si serà fàcil per a un estranger venir a Andorra o tindrà traves. La veritat és que la gent encara no ho veu clar. I tampoc ens agrada l’arbitrarietat que pot tenir el Govern a l’hora d’autoritzar o no una nova inversió estrangera. Amb això vull dir que la línia es pot considerar bona, però m’atreviria a dir també que és lenta. Lenta i no sé tampoc si és relativament fàcil i atractiu que algú pugui venir a instal·lar-se aquí.

Hi ha una empresa que precisament es dedicarà a captar la inversió estrangera.
Segurament aquesta és una bona empresa, però s’ha de recordar que cada Govern ha tingut la seva. Tot i això, jo l’hauria reclutat per variables i per objectius. Amb això vull dir que l’anàlisi l’haurem de fer en base a l’èxit que tingui en tot aquest procés. No conec aquesta empresa, però sí altres amb més renom, com Boston Consulting.

¿Hi ha moltes diferències entre el que està fent el Govern actual i el que van fer altres anteriorment?
El Govern està seguint bastant, sense dir-ho, la línia que va marcar Albert Pintat amb l’An­dorra 2020 i del projecte de l’empresa Mackenzie, en certes coses.

A part de l’obertura econòmica, ¿trobeu a faltar altres mesures per reactivar l’economia?
Veig que fins i tot el Partit Socialdemòcrata va presentar al seu dia una sèrie de mesures de reactivació, cosa que no he vist amb aquest Govern. Després de les eleccions comunals hi ha hagut una actuació més gran del Govern en certes coses, i també en l’àmbit legislatiu. I és que si la reactivació econòmica depèn que es faci una rotonda, ja anem malament.

¿Sou més de dretes que DA, com han dit alguns?
Al Partit Liberal sempre hi ha hagut una tendència més progressista i una altra de més conservadora. Actualment, amb tots els respectes per tothom, per una qüestió de joventut o del que sigui, estem en una línia més progressista o amb ganes de fer coses. Crec que el país necessita  un cert progressisme i una certa obertura. O ens mantenim a les cavernes o ens movem una mica. Els que estem en aquests moments al capdavant som gent que hem tingut l’oportunitat de sortir a l’exterior a estudiar i tenim la idea que hi ha d’haver una certa modernització.

¿I quina diferència hi ha, així doncs, amb DA?
Demòcrates per Andorra està format per gent de centreesquerra i de centredreta, fins i tot per persones socialdemòcrates i que, per qüestions personals, estan allà.

¿Esteu orgullosos de l’herència deixada per tants anys de governs liberals?
L’herència que tenim és que durant molts anys ha anat molt bé. Al final, possiblement hi va haver un desgast per catorze anys de govern, però això és una cosa que passa aquí i a tot arreu. I així, en una balança, possiblement sortirien més coses positives que negatives, o potser la gent recorda més les negatives.

Des de Demòcrates per Andorra s’ha dit alguna vegada que ells han afrontat en poc temps de govern reformes que els liberals no han fet en tants anys de govern.
Les notes s’han de posar a final de curs i fins ara no he vist que hagin fet res tan diferent. No és un temps d’estar enfadat amb DA, sinó de veure què fan.

¿Hi ha alguna mena de contactes amb DA per intentar arribar a una entesa entre totes dues formacions polítiques?
Nosaltres estem molt allunyats de DA. Una cosa és que el cap de Govern ens truqui i ens demani la nostra opinió sobre diferents qüestions, cosa que ja ha fet en una ocasió. I aquí estarem perquè intentarem ajudar en tot allò que puguem. Però políticament DA està en una banda i nosaltres estem en una altra, perquè no pot ser que hi hagi un partit sense ideologia, i nosaltres la tenim clara.

Pel que fa a les relacions amb  Europa, suposo que no tenen gaires diferències amb les línies encetades per DA.
En aquesta qüestió s’ha parlat de la possibilitat que els petits països puguin mantenir les diferències que tenen i ser, a la vegada, dins Europa. Crec que tots els països hem d’anar junts per aconseguir aquest objectiu dins la Unió Europea.

“El nostre objectiu ha de ser el 2015”

Encara som molt lluny de les properes eleccions, ¿però es pot dir que l’objectiu seria que el PLA es pugui presentar en solitari?
D’això se’n parlarà en la jornada de reflexió, però crec que hem de ser valents i l’objectiu ha de ser el 2015. Si no funciona se’ns podrà dir que hem estat uns il·lusos, però continuarem pensant igual. Aquesta és la millor manera de poder refrendar el suport que tenim. S’haurà de fer molta feina de formigueta i al final es podran recollir els resultats.

¿Quina anàlisi es pot fer de les passades eleccions comunals a la parròquia de la Massana?
Hem patit a la Massana unes eleccions comunals amb una guerra política forta, cosa que no entenc perquè la situació és molt crítica. S’ha de tenir en compte que en última instància es tractava de trobar algú que tirés endavant la gestió del Comú en un moment difícil. I per això crec que s’havia de fer un esforç de consens, fugint dels personalismes. Però al final no va poder ser. Quan es fa una candidatura mai es fa a gust de tothom i creia que s’havia arribat a un acord, però al final no va ser així. I encara no entenc per què no es va arribar a un acord quan es tracta, com he dit, d’una qüestió de gestió.

Fins a l’últim moment es va veure la possibilitat que el PLA presentés candidatura en solitari a Andorra la Vella.
Molta gent va dir que s’havia de provar i finalment es va veure que era precipitat i no es va fer.

¿Està solucionat el problema del deute que arrossega el partit?
Tres persones se n’han encarregat i han permès que la comissió gestora no se n’hagi de preocupar i puguem tirar endavant la nostra feina.

Estan sortint a la palestra política temes com la nacionalitat.
En aquest tema no és que no em vulgui mullar, i en tot vull esperar a veure quina és l’opinió del partit. En tot cas entenc que primer s’ha de parlar de la doble nacionalitat, i serà després quan es podrà dir si s’han de rebaixar els anys per adquirir la nacionalitat andorrana. El problema no és el nombre d’anys, com ja vaig mantenir quan era conseller general.

Tots els polítics semblen que coincideixen en l’àmbit fiscal.
És un tema que estem arrossegant des de fa dos anys, i aquí també es pot dir que DA és una mica lent. Això també va passar amb els liberals, però malgrat tot van aplicar l’ISI i van anant recaptant. Possiblement abans eren uns altres moments. És clar que acabarem amb un IRPF, perquè no és just que paguin les empreses i que no ho facin els particulars. En aquest sentit, s’ha de tancar el model fiscal com més aviat millor, tot i que l’IRPF no sortia als programes electorals i s’haurà de parlar de quin percentatge es pagarà.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic