Diari digital d'Andorra Bondia
La consellera de L'A+I al Comú d'Ordino, Sandra Tudó.
La consellera de L'A+I al Comú d'Ordino, Sandra Tudó.

Sandra Tudó: “És clau mantenir Ordino com un lloc idíl·lic sense oblidar la modernitat”


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Jonathan Gil

La consellera de Liberals d’Andorra + Independents al Comú d’Ordino, Sandra Tudó, valora de manera satisfactòria la tasca feta juntament amb Eva Choy durant aquest mandat, tot i que li hauria agradat poder fer més projectes. Tudó considera prioritaris de cara al futur resoldre la situació de l’hotel Casamanya i les relacions amb el quart; el treball conjunt entre les diverses entitats i desenvolupar la xarxa de calor.

Quina valoració fa en la recta final d’aquest mandat?
La valoració és molt positiva. He tingut una visió del Comú que des de fora no tens i veus com funciona la parròquia i aquelles coses que pots aportar per millorar. Tot i així, sempre ens hem queixat, tant la meva companya Eva Choy com jo, que ha estat poc fructífera; que no podem aportar tot allò que voldríem. Venim del món de l’educació i tot i tenir idees diferents, amb els companys treballes per un objectiu comú que és la parròquia i el benestar dels ciutadans, i per tant ens hauria agradat poder treballar més. Hem tingut la informació, la que creiem que ells volien, però sempre suficient per aportar coses, ara bé, no teníem els espais per fer feina de taula per poder tirar endavant projectes. Jo sí que, com a consellera que estic a la comissió de Cultura, m’he sentit molt còmoda i hem pogut treballar potser una mica més com ens hauria agradat haver-ho fet en les altres comissions, però ha estat l’única. Les altres han estat comissions molt informatives, per acabar de decidir alguna coseta, però molt superficial. Potser la gent es pensa que la feina de l’oposició és més de control, i això sí que no ens ha acabat de motivar tant. 

Era la primera vegada que es  presentava, com ho valora?
Jo ja m’havia presentat amb altres partits en altres moments. Però per fer feina i dir estic dintre de la gestió de la política i hi treballo, era el primer cop, i això ens ha quedat una mica pobre, però satisfactori. Les relacions humanes han sigut molt bones amb els treballadors del Comú. I amb la majoria hi ha hagut una molt bona entesa, i com que hi havia molt bon sentit comú tots tiràvem endavant. Ens hem sentit tractades com a minoria en el fet que no podíem aportar tot allò que hauríem pogut, però no com a persones.

Repetirà l’experiència?
L’experiència com a càrrec u o dos de les llistes, tinc clar que no, però sí que m’agradaria quan fos l’ocasió poder ser consellera de Cultura de la meva parròquia. És una aspiració que voldria complir algun dia perquè penso que dins les meves formacions i passions és l’àmbit on puc aportar més, en el qual em sento més còmoda, i hi podria fer moltes coses. Em sentiria molt útil. 

Quins aspectes positius i negatius destacaria d’aquests darrers quatre anys?
Positius, que hem pogut inaugurar l’edifici de L’Estudi, que és veritat que al principi jo no ho acabava de veure en aquell edifici perquè m’hauria agradat que fos a l’hotel Casamanya. Un cop el Comú recupera aquest edifici i decideix fer el projecte, penso que està bé, perquè permetrà ampliar els vestuaris del centre esportiu, que era molt necessari i que és un punt molt positiu per a la parròquia perquè molta gent de dins i de fora de la parròquia l’utilitzen. L’altre punt que destacaria és que si tiren endavant les negociacions amb el quart, el fet de poder utilitzar l’hotel Casamanya. Com a punt negatiu, que el Centre de Congressos s’ha quedat un altre cop sense poder fer-hi res, sent una despesa important per al Comú. S’ha intentat, però no s’acaba de trobar el bon perfil d’aquest centre.

Ha esmentat l’hotel Casamanya i les relacions amb el quart. Què n’opina?
Tot això són pactes a arribar. El quart fa part de la parròquia i en el seu moment era molt important perquè els pobles estaven molt separats. Actualment és una cosa històrica i amb molt de respecte per a la gent que hi ha passat, però sí que és veritat que el quart sent de la parròquia i l’hotel Casamanya sent del quart, pensem que tenir un edifici que està caient a trossos, un edifici de patrimoni cultural d’Andorra i de la parròquia no pot ser que no es pugui utilitzar. Si els membres del quart creuen que no ha de ser una entitat privada el que l’utilitzi, doncs es busca una part pública, cultural, de benestar per a la gent de la parròquia, una cosa que reverteixi en el ciutadà i que no sigui d’ús privat. Tot té solucions. El que passa, que dir “és meu i no te’l dono”, aquest “meu” no és la solució. És de tots.

És de tots i es va deteriorant
Sí, perquè el quart d’Ordino no té cap recurs econòmic per poder afrontar aquesta despesa tan important. Per tant, hem de buscar una solució per a un edifici que està enmig del poble. Ordino manté l’objectiu de tenir una parròquia molt emblemàtica pel que fa a les construccions, amb uns edificis no gaire alts, amb pedra. Per tant, amb l’hotel Casamanya s’ha de fer alguna cosa.

S’ha invertit més al poble d’Ordino que a la resta de la parròquia?
No pensi que s’ha invertit tant a Ordino. S’ha anat mantenint la parròquia. Penso que encara falten molts llocs on la il·luminació no és la correcta, les voravies no estan com haurien d’estar, però als altres pobles també s’ha intentat fer-hi coses com ara el pàrquing a la Cortinada, la carretera per accedir als altres pobles. Crec que des del Comú es té una visió global del que és tota la parròquia.

En l’aprovació del darrer pressupost es van abstenir per la despesa corrent que continua creixent i la creació d’una urbanització de luxe. Ho pot ampliar?
La despesa del Comú continua sent més gran que els ingressos, i això és complicat. És cert que amb les transferències ara pots cobrir aquesta despesa més fàcilment, i més ara que Ordino Arcalís no depèn al 100% del Comú, i penso que en les pròximes legislatures es veurà com reverteix això en el ciutadà. Ordino Arcalís no podia tancar, però sí que era un pou sense fons que anava en detriment del dia a dia de la gent que viu a la parròquia. Pel que fa a la construcció d’una urbanització de luxe, la nostra queixa era que el projecte no s’havia entrat en la comissió corresponent i en canvi es tenia en compte en el pressupost. Llavors és que tenen més informació que nosaltres o és que són molt atrevits i saben que es farà. Aquesta construcció és pública a nivell de cartells d’Andorra, però no a nivell oficial dins el Comú, i la nostra obligació és exercir aquest petit control. 

Podem dir que l’impuls de la Casa pairal és una tasca aconseguida?
Sí, perquè els padrins han agafat el toro per les banyes i s’han volgut constituir en associació i per fer la documentació el Comú els va ajudar, però ells han estat els actors d’aquesta embranzida. Jo estic molt contenta que tiri endavant i que la gent gran d’Ordino faci part de la vida del dia a dia. 

Pel que fa a la reactivació comercial, se n’ha fet prou?
Penso que no s’ha d’enfocar a una activació comercial turística. S’han de fer puntualment mercats i s’ha de tirar més cap al tradicional barrejat amb la modernitat, però ja sabem que allà no hi pot haver una gran oferta de botigues ni penso que sigui la millor idea per al poble. Però sí que s’ha de fer una activació a nivell turístic i cultural perquè tenim l’auditori i un poble que així ens ho permet, com va ser la nit de la Candela. El nostre objectiu és fer aquests esdeveniments i potenciar-los. 

Creu que l’associació de comerciants hi pot incidir?
Ens poden ajudar a aportar idees per veure què hem de fer per omplir el Centre de Congressos, com fer que la gent que va a esdeveniments a altres parròquies s’allotgin a la nostra. La unió fa la força. Per tant, tota aquesta gent que lluita dia a dia per tirar endavant els seus negocis són els millors per ajudar-nos. 

Creu que la mobilitat és un dels punts a millorar?
La gent que viu a parròquies baixes i treballa a Ordino està obligada a passar per la Massana o per Anyós, i Anyós no és una via preparada per ser carretera general, hi passen molts turismes, i quan trobes un camió la cosa es complica i has de passar per la Massana. Això fa que en èpoques d’hivern, caps de setmana i horaris escolars, la cosa es compliqui i hi hagi més contaminació. Tenim diverses escoles, el centre esportiu, altres clubs esportius. La nostra obligació és treballar perquè accedir a la parròquia sigui molt més fàcil. El comú ha previst arreglar el transport cap a les altres parròquies, però s’ha de fer un ordenament del transport públic a nivell nacional. 

I els aparcaments?
És veritat que quan la gent està acostumada a aparcar a qualsevol lloc li costa més perquè quan fiques barreres no agrada, però pensem que si volem tenir una parròquia de qualitat i ordenada en algun moment ens toca pagar a nosaltres per aquests usos. Perquè ho volem tot però hem de ficar de la nostra part com a ciutadans. Penso que hi ha una bona regulació de les zones d’aparcament.

L’entrada d’un inversor privat a Secnoa era una de les seves demandes. No creu que Pal Arinsal ho pot veure com una amenaça?
Nosaltres sempre hem pensat que l’estació d’Ordino Arcalís necessitava l’entrada d’un inversor privat. Des del moment que el senyor Viladomat va venir a trucar a la porta per interessar-s’hi, vam aplaudir-ho i en cap moment vam voler fer una oposició dura 
perquè no tenia sentit, al contrari, és el que desitjàvem. És veritat que el fet que hi hagi una marca de Vallnord fa que s’hagin de dividir certes coses i que la gestió sigui més complicada, perquè abans érem el germà petit d’una estació petita i ara som el germà petit d’una estació molt gran, i això fa que en algun moment les relacions no siguin tan positives com haurien de ser. Crec que hem de pensar en clau de país, hem de tirar cap a la neu nacional, i no cap a les estacions de les parròquies perquè no ens en sortirem. S’han d’obrir les ments, hem de ser més globals i hem d’anar cap a una política més nacional a nivell d’infraestructures d’esquí. Jo apostaria fins i tot pel forfet únic. Les parròquies han de continuar existint i són les que estan més properes al ciutadà, però hi ha certs punts que s’han de pensar en clau de país, perquè som un país petit.

Quines línies de treball creu que són prioritàries de cara al pròxim mandat?
Donar sortida a l’hotel Casamanya i la relació amb el quart, canviant l’estratègia de negociació. També fer una xarxa més fluida entre totes les entitats actives de la parròquia. Es fan moltes coses, però per a alguns Ordino continua sent una ciutat dormitori. Un altre projecte és poder continuar amb el desenvolupament de la xarxa de calor i les noves energies. Per a mi, un punt clau és continuar mantenint la parròquia com un lloc idíl·lic que manté les tradicions, amb una imatge bucòlica sense oblidar la modernitat.

I sobre els pactes a nivell nacional, què en pensa?
Nosaltres com a independents sempre hem dit que no ens agradava com el govern de DA havia portat tots els seus projectes a terme durant aquests vuit anys. Volíem un canvi. Ara portem quatre anys a l’oposició i des de l’oposició es pot fer una molt bona feina. Quan ets independent és perquè en un partit no acabes de trobar al 100% les idees que vols defensar. Hem treballat molt a gust amb L’A i hem estat al seu costat, hem donat suport a la candidatura d’Acord de les darreres eleccions. Depèn de com vagin les coses no ens sentirem tan còmodes tant la meva companya com jo. 

Sandra Tudó

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Poca feina s’ha vist que hagueu fet. Cap a casa. Independent per ll que es vol, per lo que interesa PS o Liberal.
Ara podreu fer un munt de coses amb els vostres amiguets de DA i els venuts dels Liberals. A final d'any amb qui provareu d'agafar la cadireta? Amb DA+liberals? Amb el PS? Als independents no cal que torneu a venir a veure'ns, que no ens agraden els venuts ni els chaqueteros!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte