Diari digital d'Andorra Bondia

Xavier Espot: “Volem una llei d’igualtat que atengui la idiosincràsia del nostre país”


Escrit per: 
Pepa Gallego

La llei de la igualtat és una de les prioritats que s’ha marcat el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot. La intenció hi és però també es reconeix que encara està tot molt verd per parlar de contingut. Tot i això com a prioritat es promet que es tirarà endavant i la llei de la igualtat serà una realitat en aquesta legislatura. Tot i ser una iniciativa legislativa en estat molt embrionari, el ministre ens explica els motius  i allò que regularà aquesta llei. Parlem més enllà del gènere, d’una llei més global que atengui tots els col·lectius que pateixen desigualtats.

¿Per què és necessària una llei d’igualtat? ¿Quins buits legals hi pot haver en l’actualitat, en què aquesta igualtat queda coixa? 

Andorra ha avançat molt els darrers anys en el reconeixement i la garantia dels drets de les dones, i l’aprovació, el gener del 2015, de la Llei per a la prevenció i l’eradicació de la violència de gènere i domèstica, en què van treballar tots els grups parlamentaris, va suposar un pas endavant molt important en aquest sentit. No obstant això, hi ha qüestions inherents als drets de les dones que encara no han estat del tot resoltes, i és per aquest motiu que la igualtat entre dones i homes continua sense ser una realitat en alguns àmbits. 
A tall d’exemple, les diferències salarials o el fet que les dones estiguin menys presents en els càrrecs directius i de presa de decisions fan necessari fer un altre pas endavant i promoure durant aquesta legislatura una llei d’igualtat, en la línia dels països europeus que més atenció presten a aquesta matèria. La nostra voluntat, però, és que aquesta llei no incideixi només en l’àmbit de gènere, sinó que empari totes les persones i grups de persones que pel motiu que sigui puguin patir una desigualtat o discriminació. La igualtat és un dret de totes les persones, sigui quina sigui la seva condició personal o social. 

¿Quins objectius ha de perseguir aquesta llei? 
El principal objectiu de la llei que volem promoure és assegurar la igualtat en tots aquells àmbits en què es constati que hi ha mancances, i en relació amb totes les persones i grups de persones que es puguin considerar susceptibles de patir discriminacions. A més, caldrà establir mecanismes suficients per prevenir i, en cas que sigui necessari, eliminar les des­igualtats i discriminacions, des d’una perspectiva transversal que abraci els camps de l’educació, la salut, els serveis socials o la justícia, entre d’altres. 

¿En quin país o legislació ens hauríem de fixar per poder agafar exemples en matèria d’igualtat? 
Els països nòrdics europeus han estat sempre pioners en polítiques d’igualtat de gènere, però els països del nostre entorn geogràfic proper també han adoptat en els darrers temps lleis molt completes i avançades que ens poden servir de referent, com ara la Llei per a la igualtat efectiva de dones i homes, aprovada a Espanya el 2007, la Llei d’igualtat efectiva de dones i homes, aprovada a Catalunya el 2015, i la Llei per a la igualtat real entre les dones i els homes, aprovada a França el 2014, que aposta decididament per la paritat i altres mesures de superació de la desigualtat. 
No obstant això, volem promoure una norma que atengui especialment la realitat i la idiosincràsia del nostre país, i és per això que, com he dit abans, creiem que convé treballar en una llei que garanteixi la igualtat i la no-discriminació d’una forma més global i transversal.

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte