Amb només un quart d’encert i bon joc no es pot guanyar tot un líder

Es va intentar, però quan t’enfrontes al millor equip de la categoria no pots tenir alts i baixos. Només un quart bo no és suficient per guanyar, i menys si els àrbitres no acompanyen amb les seves decisions. El River quasi ha dit adéu a acabar la fase regular en la primera posició. Les matemàtiques encara diuen que és possible, però la raó fa pensar que s’haurà d’anar als play-off. Va perdre amb el Knet Rioja per 69 a 73.

Tots al pavelló eren conscients del que hi havia en joc. L’afició va respondre a la crida del club i va omplir en gran part les graderies. Els protagonistes, els jugadors, eren els primers a saber què s’hi disputava, el primer lloc al final de la fase regular. Se n’ha parlat, i s’ha remarcat, durant la setmana. Per aquest motiu el partit va començar revolucionat, amb atacs constants, ràpids i directes.

Intercanvis de cistelles per començar. Holmes va ser el primer a fer rutllar l’equip, fent els cinc primers punts. En la pintura Johnson es feia respectar davant el gegant De Santana, i Ros, amb un triple, permetia agafar cert avantatge. Però la igualtat es mantenia i cap dels dos s’escapava. Tant era així que el quart va acabar empatat a 18.

Els àrbitres es volien fer respectar sent massa poc permissius, sobretot amb la banqueta local, que va rebre una tècnica per protestar una falta sobre Sánchez quan llançava el contraatac. Suárez anotava els dos tirs lliures i dues jugades després els col·legiats tornaven a avisar el tècnic andorrà per les seves protestes. Semblava que estiguessin més pendents del que succeïa a la banda que no pas del que passava a la pista. La segona tècnica va venir després que xiulessin tres segons a Casals. Les queixes de Santamaría ho van provocar.

La intensitat creixia per moments. Tothom era molt curós amb el que feia. Així hi va haver un intercanvi de cistelles. I de triples. Mesa n’anotava un i, just a continuació, Sánchez responia de la mateixa manera. Però els riojans es van poder escapar. El 30-38 significava el màxim avantatge per a uns dels dos, però abans d’anar al descans els tirs lliures de Matalí i Ros van reduir diferències (33-38).

Tocava guanyar-se el domini del joc. La sortida del River va ser fulgurant. Dos punts de Sánchez de sortida i un triple de Holmes van portar l’empat. Després d’una tècnica a De Santana, Zamora posava el mínim avantatge encertant un dels dos tirs. Holmes seguia fent-ne de les seves. El conjunt de Logronyo no sabia què fer, s’estava veient superat en totes les facetes. L’entrenador visitant, Jesús Sala, es va veure obligat a demanar un temps mort per centrar els jugadors. Però no li va servir de gaire. Holmes trencava la defensa rival.

Van haver de passar més de sis minuts perquè el Knet fes la primera cistella, amb un triple de Witt. El parcial havia estat de 15-0 entre el final del segon quart i el que s’havia disputat del tercer. La superioritat era insultant, i anava en augment. Jugava un equip completament col·lapsat amb un altre d’endollat. Un triple de Sánchez i quatre punts consecutius de Matalí donaven un màxim avantatge de 10 punts, que es va mantenir fins a la conclusió del quart (54-44). Els riojans només havien pogut anotar sis punts en 10 minuts. El River, 21.

Però el líder no estava mort. Ni molt menys. Ho havia de donar tot si no volia a tornar a Logronyo amb una derrota. I així es va arribar a posar a només 3 punts (56-53). Peñarroya no ho veia clar i va demanar temps mort. La pausa va tenir efecte, amb un triple de Sánchez. Però la cosa no rutllava i els àrbitres seguien entestats a ser protagonistes, amb una nova tècnica, aquest cop a Sánchez. Holmes aguantava l’equip, tot i que el Rioja ja manava al marcador. L’encert als moments decisius és una de les grans virtuts d’aquest equip. Una última reacció andorrana va permetre posar-se a només 3 punts per sota. L’últim atac era del River, però Ros es va precipitar llançant un triple que el ferro va escopir. Quedaven 8 segons però el matx estava sentenciat. Amb la victòria del Mallorca, el River és ara tercer a dos triomfs del líder i amb un partit més.