El migcampista de la selecció, Marc Rebés, lluita per la possessió de la pilota amb Bauyrzhan Islamkhan.

Antics errors, antigues derrotes

Víctor Duaso/Foto: Dinara Baikadamova
Antics errors, antigues golejades. En l’última visita de la selecció a Kazakhstan, fa 10 anys a Almaty, va encaixar un 3 a 0. I ahir va tornar a repetir golejada, però aquesta vegada va ser per 4 a 0. La segona derrota consecutiva a la UEFA Nations League; en dos partits jugats set gols rebuts i cap marcat. La lògica futbolística es va tornar a imposar. El combinat dirigit per Koldo Alvarez de Eulate, amb les novetats de Marc Pujol per Marcio Vieira i de Jordi Aláez per Cristian Martínez respecte a l’últim partit, disputat a Tbilissi, no va poder repetir a la gesta de fa un mes a l’Estadi Nacional, quan va empatar 1 a 1 contra Kazakhstan amb aquell gol de Jordi Aláez. Els de Stanimir Stoilov, Murray, es van rescabalar i es van imposar a l’Astana Arena en vèncer per 4 a 0 a Andorra.

El seleccionador georgià, nascut a Haskovo (Bulgària), va canviar de sistema de joc per enfrontar-se als andorrans i va apostar per un 4-4-2 en comptes del 4-1-4-1 habitual, i va donar entrada a dos davanters que sempre són suplents: Yerkebulan Seydakhmet (Ufa rus) i Bauyrzhan Turysbek (FC Tobol). A més a més, va situar a la banda esquerra al seu millor jugador, Bauyrzhan Islamkhan (Kairat Almaty).

Durant els primers minuts de joc, els de Stoilov van dominar amb paciència i al minut 7 van gaudir de la primera oportunitat amb una jugada per la banda esquerra d’Islamkhan que Seidakhmet va rematar de cap desviat. Això sí, la millor ocasió va ser andorrana i va arribar al minut 11. Joan Cervós treia una falta lateral per la dreta, Marc Pujol pentinava en direcció a l’àrea petita i Max Llovera a boca de canó enviava de cap a fora. Tothom va veure la pilota dins.

Kazakhstan va despertar i al minut 21 va arribar l’1 a 0, amb una acció individual d’Islamkhan que va marxar de Txus Rubio per la banda esquerra. La centrada del migcampista la va rematar de cap al segon pal Yerkebulan Seydakhmet. Els de Murray van agafar encara més confiança amb el gol i al minut 29 el lateral Abzal Beysebekov, amb un xut llunyà i ras, va obligar José Antonio Gomes a realitzar una gran aturada. La pilota després va picar el pal. Al minut 33, Turysbek va estar a punt de marcar el 2 a 0 amb una rematada en planxa, però la pilota va sortir per sobre del travesser. I a sis minuts del descans, el 2 a 0, obra de Turysbek amb un xut ras al límit de l’àrea, després d’una assistència de Seidakhmet. La selecció, amb accions tímides, va estar a punt de donar un ensurt, però la sort li va girar l’esquena.

A la represa, la despesa física va passar factura als de Koldo. Els georgians van continuar dominant a plaer i atacant per buscar la seva primera victòria a la Nations League. Al minut 46, Seidakhmet va estar a punt de marcar de xilena, però José Antonio va refusar amb una gran estirada. El porter andorrà va ser tristement protagonista al minut 61, ja que va marcar en pròpia meta amb el pit després d’una centrada per l’esquerra d’Islamkhan.

Les desgràcies mai venen soles, diuen, i Aláez va rebre dues targetes grogues consecutives dos minuts després, i va ser expulsat. La selecció ja va començar a baixar els braços més per físic que per una altra cosa, i el 4 a 0 el va marcar Murtazayev en rematar de cap una centrada per l’esquerra de Suyumbayev. Amb inferioritat numèrica, la selecció només pensava en el final i en no encaixar més en el dia que debutava Marc Ferré. El migcampista va sortir a poc per al final. La visita de Geòrgia serà bona per recuperar sensacions.

Koldo: “No hem estat bé en els duels individuals”
Gens satisfet. El seleccionador Koldo Alvarez de Eulate va mostrar-se molt decebut. “Kazakhstan ha demostrat ser superior. No hem estat bé en els duels individuals. Això sí, a la primera part no hem estat tant malament com per merèixer tant de càstig. La segona ha estat marcada per l’expulsió de Jordi Aláez i per un tercer gol que no sabem si ha entrat, i amb el VAR ho sabríem”, va lamentar-se Koldo, que considera la circulació de la pilota clau en el desenvolupament del partit: “La gespa estava molt ràpida i els hi beneficiava molt. A més a més, aquesta vegada no hem estat bé defensant les centrades a l’àrea. Ens hem d’acostumar a aquestes gespes tant ràpides”, va concloure el seleccionador.