Diari digital d'Andorra Bondia

Aposta ferma per convertir el coll de la Gallina en un referent cicloturístic


Escrit per: 
Redacció

En tots els sectors es busquen referents. Aquests són aquells que destaquen, que per les seves característiques, valors o funcions són alguna cosa més del model general. I en aquesta tessitura es vol posicionar el coll de la Gallina, que l’any vinent serà final d’etapa de la Vuelta a Espanya, per ser un referent entre els amants de les dues rodes i els pedals.

 

El Govern fa temps que incideix en la necessitat de potenciar l’orografia d’Andorra des de diferents vessants. Les muntanyes no només han de ser senyal de neu i esquí a l’hivern, sinó que es tracta de desestacionalitzar el turisme. I per aquest motiu s’aposta per les grans cites ciclistes. L’any vinent la Vuelta tornarà al Principat. Serà en dues etapes, la vuitena i novena. El recorregut definitiu no es farà públic fins al pròxim mes de gener, però s’ha fet públic que el 25 d’agost es farà entre una localitat de la província de Lleida i Andorra, amb final d’etapa al coll de la Gallina, i l’endemà entre Andorra la Vella, a la zona del parc Central, i una població de Barcelona.

Precisament el coll de la Gallina serà un final d’etapa inèdit. Per les seves característiques exigirà el màxim d’esforç als corredors, amb un pendent del 8% de mitjana i rampes de fins al 18%. Es completaran 7,5 quilòmetres, sense arribar al punt més alt per raons logístiques.

Javier Guillén, director general d’Unipúblic, l’organitzador, va remarcar que per les seves característiques es pot convertir en “una icona per al ciclisme professional i el cicloturisme”, posicionant-se a l’altura de l’Angliru i la Bola del Món. I s’ha buscat aquest final d’etapa, deixant de banda altres de més habituals en anteriors ocasions, perquè la ronda “es vol sumar a la innovació”. L’últim cop que la Vuelta va passar pel Principat va ser el 2010 i en el pas pels Pirineus considera que per diferents motius el país “no és un lloc més, és una necessitat, tant esportiva com logística i paisatgística”.

El pressupost per portar l’esdeveniment és de 285.000 euros, aportats per Andorra Turisme, en què també està inclosa la publicitat, tant les tanques com l’anunci de darrer quilòmetre de l’etapa, a més de la participació en diverses campanyes de promoció, com es va fer en l’edició de l’any passat. Les perspectives són d’un retorn indirecte de 300.000 euros i el directe seria de 200.000 euros. La cobertura televisiva és a 150 països, amb una mitjana a Espanya de 805.000 espectadors per etapa.

Pel ministre de Turisme, Francesc Camp, portar la Vuelta “encaixa molt bé en l’objectiu d’augmentar la notorietat d’An­dorra”, per l’audiència que té. I el coll de la Gallina n’aportarà una bona dosi, ja que “pot ser un referent en el món del cicloturisme”.

En estudi una etapa íntegrament al Principat

Quan Andorra ha format part d’una de les grans rondes ciclistes sempre ho ha fet com a part d’una etapa, ja sigui en el tram final o bé com a sortida. Aquest ha estat el passat i el present, i es repetirà en pròxims anys. Però des de fa un temps s’estudia la possibilitat de canviar el concepte. En les etapes s’està acostumat a cobrir grans distàncies pel territori, encara que el quilometratge es podria complir en un espai més petit, com el d’An­dorra. Per aquest motiu es planteja fer una etapa íntegrament al país. “Aquest és un dels reptes futurs que tenim”, admet Guillén, que remarca que la possibilitat “no és cap utopia”. Això sí, per aprofitar la muntanya i l’emoció que suposa, “l’hauríem de posicionar més al final” del calendari.

La Vuelta a Espanya i el Tour de França en un mateix any

Per a anteriors executius portar cada estiu, o cada pocs anys, una de les grans rondes ciclistes era una prioritat. La repercussió mediàtica que tenen les fan més que atractives. Però els pressupostos manen i la presència del Tour de França o la Vuelta a Espanya no es repetien successivament. Això sí, cada pocs anys passaven pel Principat.

Fora del que és una Volta a Catalunya, amb uns índexs d’audiència inferiors i per a la qual es necessita un pressupost més baix, les altres dues proves sempre han estat prioritàries. L’actual ministeri de Turisme ho continua veient d’aquesta manera. I fins i tot va més enllà. Si la idea era que cada any la Vuelta o el Tour tinguessin parada per Andorra, ara no es descarta la possibilitat que en un mateix any totes dues passin pel país. Camp admet que de cara al 2013 està feta “la demanda per al Tour”. I encara que la petició sigui acceptada per l’organitzador francès, això no comporta que la Vuelta no pugui tornar aquell mateix any: “No està descartada.” Hi ha “la possibilitat que vinguin totes dues”, afirma el ministre, que és conscient que els pressupostos ho marcaran, però valora que si s’obtenen les quantitats econòmiques necessàries s’hi apostarà. L’arribada de les dues grans rondes “és perfectament compatible”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte