Marc Fernández va marcar l’únic gol del partit contra el Náxara CD des del punt de penal comés sobre Álex Pastor.Foto: Edu Del Campo

Baixen al fang per classificar-se

V. D.
L’Estadi La Salera de Nájera o el bosc encantat. Allà es va jugar ahir el partit de la primera eliminatòria de la Copa del Rei entre el Náxara CD i l’FC Andorra. Un camp en plena muntanya. Gespa natural i si plou durant molts dies: fang. A l’antiga. Com els clàssics partits de la Reial Societat o l’Athletic, però a Nájera (La Rioja) és viu més en la humilitat i en la modèstia. La zona d’animació a dalt d’un turó donant suport al seu equip, també gent a darrere de la porteria dempeus o potser més d’un dins del bosc fent alguna malifeta. I al camp? Futbol per als més nostàlgics. Un club modest de la nova segona RFEF. Allà la pilota és com un conill i aquí el toc val per a ben poc. Per tant, els d’Eder Sarabia van haver de baixar al fang, i tot i que ho van intentar, es van saber adaptar o, millor dit, van sobreviure sense utilitzar el seu estil de joc o la seva identitat. L’FC Andorra es va classificar per a la segona ronda després de vèncer, amb un solitari gol de penal de Marc Fernández, un combatiu Náxara CD. Els de Chiri, és a dir, els de Rubén Sáenz, van plantar cara a un rival de superior categoria superior, però van acabar cedint i els tricolors, ahir de color salmó, ja esperen un primera o un segona divisió de rival.
Eder Sarabia, que tornava a un territori que coneix, ja que hi va estar de petit quan el seu pare va jugar al Logronyès en el mític Las Gaunas –també futbol d’abans– va saber on anava. Els primers 30 minuts va dominar el partit i també va gaudir de dues bones ocasions de gol. La primera, al minut 1, amb un remat de cap de Diego González que va marxar a fora després d’una centrada d’Eudald. Al minut 20, Marc Fernández també va tenir la seva, però el seu xut el va refusar amb una bona mà el jove porter, format al Mirandés, Adrián González.
A partir de llavors, el Náxara va agafar protagonisme. Els de Chiri es van treure la vergonya inicial i al minut 25, un xut d’Iván Rojo el va treure un defensa dels d’Eder Sarabia mentre anava directe cap a la porteria. Els locals van demanar mans, però l’àrbitre va ignorar aquesta petició. Abans d’arribar-se al descans i quan pitjor estava jugant l’FC Andorra va arribar el gol de Marc Fernández. El porter Adrián González va cometre penal sobre Álex Pastor i Marc Fernández no va fallar des del punt fatídic. Amb el 0 a 1 es va arribar al descans a La Salera.
A la represa, Martí Riverola va entrar al terreny de joc per Sergio Molina que va rebre un cop d’un rival al primer temps. El Náxara va estar millor i es va sentir més còmode sobre la gespa natural i el fang. Al minut 54, el porter Josele va aturar un xut ras d’Iván Rojo. Tot seguit va arribar la resposta de l’FC Andorra. Els d’Eder Sarabia, amb un elèctric Adrià Altimira, van crear ocasions aïllades i al minut 57 Marc Fernández va provar els bons reflexos del jove porter Adrián González. Quatre minuts després, el porter local també va intervenir amb encert en un xut d’Iván Gil i també amb un servei d’Adrià Altimira.
Els de Chiri van poder empatar el partit amb una bonica jugada individual de Javi Martínez que va marxar amb una genialitat individual d’Adrià Vilanova. Tot seguit, Sergio Tamayo va tenir la seva amb un xut sec des de la frontal de l’àrea que va sortir a fora. El Náxara estava entregat en atac i Álex Pastor va salvar un xut de Raúl Sáenz. L’FC Andorra va despertar a temps i al minut 74 Marc Fernández ho va provar amb un xut llunyà per sobre del travesser i en la millor jugada de combinació i de toc, Martí Riverola va estar a punt de sentenciar, però la pilota enviada per Eudald li va fer un bot típic d’aquests camps i el xut de Riverola el va aturar Adrián González.
Al minut 90, el Náxara va demanar dos possibles penals en la mateixa jugada després de dues accions defensives de Marc Aguado que va jugar amb foc. L’àrbitre només va donar tres minuts d’afegitó i de futbol se’n va jugar ben poc. Aquesta vegada l’estil i la identitat va quedar sota del fang o perduda a la muntanya de Nájera mentre alguns peregrins passejaven per allà. Com diu el tòpic, el més important era la victòria. El fi justifica els mitjans, diran alguns. L’FC Andorra es classifica per jugar la segona ronda i ja somia a jugar contra un primera divisió.

Eder Sarabia: “Ens hem adaptat a les dificultats que presentava el partit”

Satisfet. Eder Sarabia, tècnic de l’Andorra, va lloar els seus jugadors i també el rival, el Náxara CD. “Faig una valoració molt positiva. Sabíem quin tipus de partit ens esperava aquí i hem competit força bé. Ens ha faltat fer el segon gol, però no l’hem fet i després amb un marcador curt sempre arribes al final amb una mica d’incertesa. Sigui com sigui, ens hem adaptat a les dificultats que presentava el partit”, va analitzar l’entrenador dels tricolors.
“També sabíem que aquest era un partit de detalls i ho hem fet bé contra un rival que ha donat molt bona imatge. M’ha agradat molt venir aquí i a aquest tipus de camp, que m’ha portat records molt bonics d’aquest futbol del nord”.
Sobre quin rival li agradaria per a la Copa, fins i tot Eder Sarabia es va llançar a parlar d’un. “Li anava a enviar un missatge ara a Gerard Piqué. Seria una cosa molt bonica jugar contra el Barça. Somiem que ens toqui, però hi ha altres clubs també atractius com a rivals”.

NÁXARA CD: Adrián González, Álvaro Navajas, Pablo Ruiz, Eloy Blanco, Nika Sharikadze, Álvaro Maiso (Diego Gordo, 59'), Miguel Martínez, Iván Rojo, Javi Martínez, Mario García (Sergio Tamayo, 59') i Javier Oradea (Raúl Sáenz, 51').

FC ANDORRA: 'Josele', Eudald, Adrià Vilanova, Álex Pastor, Diego González, Adrià Altimira (Pau Casadesús, 81'), Sergio Molina (Martí Riverola, 46'), Héctor Hevel (Martí Vilà, 92'), Marc Fernández, Iván Gil (Èric Cañete, 92') i Manu Nieto (Marc Aguado, 75').

ÀRBITRE: David Recio Moreno (Tudela). Grogues a Álvaro Maiso, Iván Rojo i Nika Sharikadze –Náxara CD– i Diego González i Héctor Hevel –FC Andorra–.

GOL: 0-1 Marc Fernández, de penal (40').

LLOC: Estadi La Salera de Nájera (La Rioja).