Cara a cara contra ‘l’extraterrestre’

“No es tracta de ser els més ràpids, els més forts o els més grans. Es tracta de ser nosaltres mateixos”. Són paraules del corredor i esquiador de curses de muntanya Kilian Jornet. Digui el que digui, ell és un extraterrestre. Fa coses que estan a l’abast de pocs o, més ben dit, de ningú. El 17 de març es va trencar el peroné a la prova de la Pierra Menta i ningú dubtava que tornaria més fort que mai. De fet, l’1 de juliol a la Marathon du Mont Blanc va deixar-ho clar en guanyar a la prova de distància marató amb 2.730 metres de desnivell positiu i fent un temps de 3 h 54’54”. El ritme mitjà de Kilian Jornet durant els 42 quilòmetres del recorregut va ser de 5:39 minuts/quilòmetre. Va gastar quasi 4.300 calories i el seu pols mitjà va ser de 169 pulsacions per minut. Abans havia establert una nova marca de velocitat en la Bob Graham Round de 21 quilòmetres i 2.300 metres de desnivell.  D’una altra fusta, sens dubte.
No content amb tot plegat, a l’Skyrace Comapedrosa va batre el rècord d’una prova que forma part del circuit de les Skyrunner World Series i on l’any 2007, quan només tenia 20 anys, ja va guanyar la seva primera Copa del Món. I lluitant contra ell, cara a cara, van ser-hi els germans Casal, Òscar i Marc. Van tornar a estar entre els millors. Òscar va ser sisè a 9’46”55 de Kilian Jornet i Marc, que va patir una forta caiguda fa dues setmanes mentre s’entrenava al mateix recorregut de l’Skyrace Comapedrosa, va lluitar contra si mateix i els seus forts dolors per acabar onzè. Novament, entre els millors del món i competint a casa davant de la seva família, amics i també companys. “Quan una cursa va bé les sensacions són bones, és clar, però fent una mica de resum a mi em feia por la segona pujada perquè l’any passat em van sobrar 300 metres de pujada i volia evitar que em passés el mateix. He estat tota la prova entre els primers, però en l’últim quilòmetre el sisè m’ha avançat i no he pogut mantenir el cinquè lloc perquè tenia una mica de rampes. He rebaixat el temps de fa dos anys que ja era molt bo. No puc demanar més. Tota la gent ha respost, ha animat i això és impagable”, va assegurar Òscar Casal.
El seu germà, Marc, amb la seva lesió a les costelles i el turmell, va lluitar de valent i va acabar a 18’00”56 de Kilian Jornet. Molt de mèrit quan no estava en la millor condició física per competir entre els millors del món. “Les sensacions no han estat les millors. Només començar ja he notat que no em trobava bé i les cames no anaven com havien d’anar. La inactivitat d’aquestes dues setmanes l’he notat i ha estat dur. Amb tota la gent que t’anima al final dones un plus i he intentat acabar al millor possible. No crec que ho hagués pogut fer millor”.
També van competir, representant la Federació Andorrana de Muntanyisme, FAM: David Méndez que va ser 32è, Julio Rodríguez, 60è i Carlos Fernández, 67è. El guanyador, Kilian Jornet, va analitzar d’aquesta manera la prova. “Ha estat una carrera dura i molt lluitada des del principi. Petter Engdahi ha sortit molt fort i hem anat junts durant un bon tram fins que ha apretat una mica en la segona pujada. La baixada era llarga i volia veure com responia la cama de la lesió i m’he sentit molt bé”. A més a  més va tornar a lloar el país –com sempre fa quan ve–. “Aquí em sento com a casa. Tenia ganes de tornar. És una carrera de molt nivell i una gran festa”. El podi el va tancar el suís Pascal Egli, segon, i Petter Engdahi, tercer.
En noies la victòria va ser per la sueca Lina El Kott amb 3 h 03’07, seguida de la catalana Laurea Orgué i de la germana de la guanyadora, Sanna El Kott. En representació de la FAM, Imma Parrilla, va assolir una interessant 16a posició a 45’51”95 de la primera classificada. L’Skyrace Comapedrosa té garantida la seva presència al 2019 i al 2020.

Ferran Teixidó es queda a tocar del podi a la Red Bull

El corredor de curses de muntanya de la FAM, Ferran Teixidó, va finalitzar en quarta posició a la Red Bull K3 puntuable per al Vertical Kilometer World Circuit. La prova, que va comptar amb 3.036 metres de desnivell positiu i 9,7 quilòmetres de recorregut, sortia de Susa (Itàlia) i arribava a Monte Rocciamelone. Ferran Teixidó va fer un temps de 2 h 12’45”. “Estic content per les sensacions que he tingut que no han tingut res a veure a les de Canazei. A més a més, m’emporto un bon grapat de punts”, va dir Ferran Teixidó. El primer va ser Martin Anthamatten.