Diari digital d'Andorra Bondia

Clubs i federacions volen que els nous criteris de repartiment siguin objectius


Escrit per: 
Redacció

El repartiment de les subvencions esportives l’any vinent serà diferent. S’establiran nous criteris. Les assignacions variaran, per no establir una norma lineal com la que se segueix actualment, així que les quantitats que percebran les entitats poden ser força diferents de les que reben avui dia.

 

El secretari d’Estat d’Esports, Jordi Cerqueda, ja ho va anunciar dilluns en la roda de premsa de presentació de les ajudes econòmiques. “Farem una tria de les federacions que estan fent la feina ben feta i les que no.” Això també afectarà els clubs. S’establiran uns barems per confeccionar una taula per formalitzar el repartiment, en què estaran inclosos elements com el nombre de llicències, la feina que es fa amb la base, la formació de tècnics, els resultats que s’obtinguin, les competicions que es realitzin i les que s’organitzin.

Tots aquests aspectes encara s’han de definir, però seguiran aquesta línia. Les entitats estan pendents de conèixer els criteris, però agafen amb bona predisposició la idea de l’executiu. “Ara és difícil jutjar-ho perquè estem a l’espera de conèixer els criteris, però crec que en podem sortir beneficiats”, assenyala François García, president de la Federació Andorrana de Tennis. Les rebaixes en les ajudes sempre són un problema i “anem molt justos, així que hem de controlar al màxim el dèficit”. Ara bé, el principal maldecap de l’ens és “tenir pistes per entrenar-nos i jugar”.

Un altre president de federació nacional, la d’escacs, també veu amb bons ulls la iniciativa. “El que hi ha d’haver és una reglamentació clara i s’ha de saber per què es fan les coses, perquè si no tot és molt subjectiu i arbitrari”, indica Francesc Rechi, que té el pressentiment que “faran les coses bé”. Remarca que s’ha de tenir en compte “l’activitat que desenvolupa cadascú”, així com la tasca que es fa amb els més joves: “En la base és on ens gastem més diners. Si fitxem jugadors no ho complim, així que tenir en compte la feina amb la canalla està bé.”

En aquest cas Rechi també destaca que “s’ha de mirar què és el que més es valora, si l’esport amateur o el professional”, i pensar “si el que volem és promocionar la gent del país o bé pagar per portar jugadors de fora, sabent que si no hi ha aquests diners més endavant marxaran”.

Premiar l’activitat de les entitats és una bona solució per Miquel Armengol, màxim dirigent de la federació de judo. “És positiu que qui faci més coses en resulti beneficiat. És un incentiu per a tots per seguir treballant”, valora, sempre que “hi hagi un fix assegurat i la resta sigui variable”. Considera que “és lògic” actuar d’aquesta manera, per tenir els recursos necessaris per tirar els projectes endavant, ja que “si tens molta activitat et quedes parat si no tens els mitjans”.

Pel que fa als clubs, el nou panorama es veu igual. “Em sembla molt bé. S’ha d’establir a qui es donen els ajuts i per què”, afirma Thomas Ginesta, president del VPC, que remarca que l’aspecte formatiu, tant de jugadors com de tècnics, ha de tenir més rellevància en els criteris. “Nosaltres som un club formador, amb una escola i jugadors en totes les categories.” En canvi, critica que “el que no pot ser és que hi hagi esports al país que rebin diners del Govern i facin poca formació”, cosa que no ajuda a desenvolupar l’esport en concret.

Per aquest motiu Ginesta pensa que una bona manera de fer el judici és mirar “quants xavals de la base aportes al primer equip”. Els nous criteris “seran benvinguts sempre que siguin objectius i estiguin basats en fets reals” i remarca que s’ha de treballar per aconseguir ingressos per altres mitjans: “Clubs i federacions s’han d’espavilar pel que fa a patrocinadors. Nosaltres fem aquesta tasca.”

Qui s’agafa aquesta mesura amb més incredulitat és Emili Puig, gerent de l’FC Andorra, al qual aquest anunci sona poc innovador. “La frase es repeteix en totes les rodes de premsa de presentació de les subvencions esportives i no he notat mai cap canvi”, afirma, i lamenta que fins ara aquests criteris que es preveuen no s’han valorat en la mesura adequada. “Sempre hem presentat una planificació, els objectius i el retorn econòmic que es tindrà, i no s’han tingut en compte, ni els resultats.”

Però qui va més enllà en les propostes és Aitor Osorio, president de l’ens de natació, que no està d’acord amb l’actual sistema de repartiment. “Vaig més enllà. A part de premiar les federacions que fan bé les coses s’ha de castigar les que tenen una activitat dubtosa o nul·la.” Ressalta que pel bé de tots “s’han de premiar els mèrits i s’ha d’acabar amb els amiguismes que hi ha moltes vegades”. I també posa sobre la taula propostes per assentar unes bases del model a seguir: “Cal plantejar si volem esport professional o no” i, en cas afirmatiu, “si ha de dependre de la secretaria d’Esports o d’Andorra Turisme”, per la despesa que suposa el suport.

El canvi comportaria que els amateurs poguessin comptar amb més recursos. I no s’acaba aquí, perquè la dependència dels clubs de les arques públiques s’hauria de reduir: “L’Estat ha de vetllar per les federacions i no pels clubs, perquè un club no representa un país.”

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic