Com un bon ‘Kiki’

Com un bon Kiki. Un espectacular gol de falta lateral per l’esquerre de Cristian Martínez, més conegut com a Kiki, al minut 62 va servir per tornar a puntuar i quan les coses es fan bé, normalment, s’aconsegueixen bons resultats. La selecció d’Andorra té aquesta dosi de confiança necessària per competir contra tot tipus d’adversitats. Contra la dura realitat. Contra el som qui som i contra rivals més superiors que tu. El cor fa arribar a on no ho fan les cames i l’evident diferència física. A l’Estadi Nacional la selecció d’Andorra se sent còmoda i sap patir –perquè patir, patirà sempre–. La classificada Geòrgia va jugar una bona primera part i va pecar de conservadurisme al segon temps. El penúltim partit de la UEFA Nations League va acabar 1 a 1 i el combinat dirigit per Koldo Álvarez De Eulate ja suma tres punts. Tot per continuar sumant caràcter, continuar creient i no tenir tants complexos envers als altres.
Als primers 45 minuts, la pilota no es va relacionar gens bé amb els andorrans i va estimar més a Geòrgia. Els de Vladimír Weiss van imposar des de bon principi una circulació alta. La pilota anava de costat a costat. Ells volaven i la selecció es veia obligada, com sempre, a defensar-se i a fer ajudes rere ajudes. Tapant forats perquè no entrés aigua, però és inevitable que l’aigua entri. Geòrgia va complir amb el guió previst i va tancar a dins de la seva pròpia àrea als de Koldo Álvarez De Eulate. Això sí, algunes sortides al contracop amb cert perill dels andorrans. El seleccionador andorrà va sorprendre en situar a l’onze inicial als joves jugadors de la sub-21 Álex Martínez i Ricard Fernández, més conegut com a Cucu. Les baixes al mig del camp de Marc Pujol, Ludo i Marcio Vieira es van notar. Una baixa d’Andorra no té res a veure, però res a veure a una baixa com la de Jaba Kankava en Geòrgia.
Els georgians, ja classificats, van semblar afrontar el partit per realitzar un entrenament de qualitat  i donar opcions a jugadors menys habituals com el davanter Bachana Arabuli (Puskás Akadémia) i el migcampista Vako Gvilia. En la primera jugada amb cert perill, els de Vladimír Weiss es van avançar en el marcador. Corria el minut 8 quan l’exlateral del Gimnàstic de Tarragona, actualment al Luzern, Otar Kakabadze, feia una centrada per la dreta i Giorgi Chakvetadze –jugador del Gent i seguit, entre d’altres, per l’FC Barcelona– va batre lliure de marca al segon pal al porter José Antonio.
Amb el gol va continuar el domini georgià. Circulació de pilota i molt de joc per les bandes amb Otar Kakabadze i el capità Giorgi Navalovski. La selecció es defensava amb ordre i aprofitava algun contracop per avisar als georgians. Al minut 30, Cristian Martínez va provar amb un xut llunyà ras que va sortir força desviat. Tres minuts després va estar a punt de marcar Geòrgia amb un xut per sobre del travesser de Bachana Arabuli.
A la represa, la selecció de Geòrgia va donar el primer toc d’atenció a Andorra i va ser amb una arribada del lateral Giorgi Navaloski per la banda esquerra i el seu xut es va estavellar a l’exterior de la xarxa. Els de Koldo Álvarez van aconseguir combinar un xic més i Geòrgia es va adormir. I al minut 62 va arribar l’empat i el primer gol que rebien els georgians en aquesta competició. Cristian Martínez fabricava una falta de Kakabadze i ell mateix picava la falta lateral per l’esquerra i amb tota la intenció superava al porter Loria. Golàs. No tant com el que va marcar a Dublin, però potser més important. Els de Vladimír Weiss van despertar enrabietats, però la selecció es va defensar amb tot. El pitjor de l’empat és que Koldo Álvarez De Eulate perd per sanció a Marc Rebés i Txus Rubio, però recupera a Jordi Aláez per Letònia. L’Estadi Nacional continua sent un fortí inexpugnable.

Koldo: “El que fem és per treure’s el barret”

Més que satisfet. Empat contra la líder del grup 1 de la Lliga D de l’UEFA Nations League i a més la primera selecció que li marca en aquesta competició a Geòrgia. “Crec que el que fan els nostres jugadors té tant i tant de mèrit després de patir tant a la primera part. Ens hem mantingut vius dins del partit i competir com competim es per treure’s el barret”, va assegurar el seleccionador, que va continuar lloant als seus jugadors. “Era molt difícil refer-se sobretot per la superioritat que ha mostrat Geòrgia al primer temps, però ens hem refet des de l’humiltat i la defensa. Hem donat un pas endavant en competir en tots els partits i el d’avui [ahir pel lector] és una bona mostra”. La definició del gol de Kiki va ser aquesta. Ras i curt. “Un golàs, no?”.