Del desastre total, a tocar de la proesa

V. D.
Del passeig triomfal de l’Alba Berlín, del desastre total en un partit per oblidar en defensa fins a arribar a perdre per 21 punts de diferència als tres minuts del tercer quart, a tocar de la proesa. De l’així no s’han de fer les coses a així sí que s’han de fer. El Bàsquet Club MoraBanc se’n va endur la primera derrota en el primer partit del play-off de semifinals de l’EuroCup, però a canvi rep la moralitat, és a dir, en el primer i segon quart va comprovar que si no defensa amb agressivitat el tauró veu la sang i es llença a sobre i al tercer i l’últim quart va veure que amb defensa, amb solidesa i amb encert no hi ha gegants, que això és bàsquet i el que s’ha de fer és ficar cistelles i evitar-les tinguis el rival que tinguis davant. L’Alba Berlín s’endú el primer round en imposar-se per 102 a 97, tot i així, el BC MoraBanc el va obligar a veure les orelles al llop i va estar a punt de convertir la festa alemanya en una festassa a un autèntic malson. La sèrie viatja cap al Principat i divendres els d’Ibon Navarro afronten un match-ball i només aspiren a continuar alimentant el somni de la final.
L’Alba Berlín no és tan ferotge com el pinten, tot i que ahir, en els dos primers quarts va veure l’anella com una piscina olímpica i més amb la indolència andorrana. Gens agressius i amb la sensació de cansament que després es va comprovar que el cor i el voler també poden tenir espai.
En els 4 primers minuts de partit màxima igualtat fins al 6 a 7. Els d’Aito García Reneses van clavar un parcial d’11 a 2 per deixar el 15 a 7 i es van començar a veure els primers protagonistes ofensius dels alemanys amb Rokas Giedraitis (7 punts) i Niels Giffey (8 punts). Al final del primer acte, 29 a 21, gràcies a un parcial andorrà de 0 a 5.
El segon quart va ser decisiu. Per a l’Alba Berlín a nivell positiu i per al BC MoraBanc en el negatiu. Els alemanys van jugar a plaer i la seva màxima diferència a l’electrònic va ser de 18 punts de diferència amb el 59 a 41 al límit del descans. El menut base nord-americà Peyton Siva, ex-Detroit Pistons, va dirigir amb comoditat i també va anotar quan ell volia. L’aler pivot nord-americà Luke Sikma, ex-Iberostar Tenerife i València Basket, també es va passejar i Rokas Giedraitis va continuar amb el seu festival anotador. El tècnic Ibon Navarro no donava amb la tecla i Aito García Reneses guanyava la partida en tots els sentits. Estava clar que si el BC MoraBanc no apretava les dents i descobria qui tenia davant, ho tenia ben magre.
A la represa, dos triples consecutius de Peyton Siva i un de Luke Sikma van enviar els d’Ibon Navarro a la lona. Agonitzant, només. Uns 21 punts de llast. El tècnic basc va decidir plantar una zona 2-3 –la mateixa que va fer Alba Berlín contra Unicaja Màlaga en l’últim partit de la sèrie de quarts de final– i els alemanys van començar a fallar. Van passar de veure l’anella com una piscina olímpica a veure-la com un forat per entrar una canica. Un triple de Reggie Upshaw Jr. al final del tercer quart va deixar el 85 a 73. Les cares dels alemanys ja no eren de viure una festa del bàsquet.
De la relaxació per una victòria quasi feta es va passar a la tensió total i tot, gràcies a un BC MoraBanc que va creure i que va començar a fes les coses que havia de fer bé. Un triple d’Albicy a 1’41” va deixar un 95 a 92. Siva no va fallar des de la línia de tirs lliures i en la jugada següent Rafa Luz esmaixava pel 97 a 94. Quedaven només 53”3 i Luke Sikma va anotar des de l’ampolla (99 a 94). A 46”, Michele Vitali va clavar un triple contra tauler per el 99 a 97. A un tranquil Aito García Reneses ja el molestava, fins i tot, la corbata, però una entrada a cistella de l’islandès Hermannsson va deixar el 101 a 97. E
Els àrbitres van veure falta de Moussa Diagne, sempre massa impetuós en les seves accions defensives, i van xiular faltar per un 2+1 d’Hermannsson, que no va fallar pel 102 a 97. A 24”, Andrew Albicy ho va intentar amb un tir de 2 i la pilota va fer la corbata a l’anella. Reacció tardana i amb moralitat.

Navarro: “Si fem bé les coses podem competir”

El tècnic del BC MoraBanc, Ibon Navarro, va lamentar el primer i segon quart dels seus jugadors. “Els hem deixat jugar fàcil en la primera part i hi ha hagut un moment que hem oblidat el bàsic. A la segona part, l’equip s’ha adonat que si feia les coses bé i més senzilles podíem competir contra ells, i així ha estat. Hem d’aprendre i sabem que ho hem de fer molt bé per forçar el tercer partit”, va dir Ibon Navarro, que divendres té l’opció de rescabalar-se al Poliesportiu.