Despres s’aprofita de l’error de Marc Coma per agafar el liderat del Dakar

Redacció / Foto: Dakar

Cyril Despres va poder capgirar la situació al Dakar i posar-se com a nou líder gràcies a un greu error de Marc Coma a l’hora d’interpretar el seu llibre de navegació. El pilot català de KTM va seguir la ruta destinada als cotxes al seu pas pel segon punt de control, fet que li va fer perdre més de 13 minuts, que Despres no va perdonar.

La tercera etapa es va disputar entre les localitats argentines de San Rafael i San Juan, en què els pilots de motos i quads havien de superar 270 quilòmetres, mentre que els de cotxes havien de fer 208 quilòmetres.
Un cop més, el duel entre Cyril Despres i Marc Coma estava servit, ja que tots dos van mostrar-se com els més ràpids durant els primers quilòmetres. El pilot francès resident al Principat va passar pel primer punt de control amb 20 segons per sobre de Marc Coma, però el català els va recuperar al segon punt de control i superava Despres per 14 segons, fins que va cometre el gran error de navegació.
Entre el segon i el tercer punt de control hi havia una bifurcació en l’itinerari de cotxes i motos i Coma va agafar durant quatre quilòmetres el recorregut destinat als cotxes. Quan es va adonar del seu error ja era massa tard, Despres ja havia ficat la directa i va poder arribar a la meta amb més de 13 minuts d’avantatge sobre el seu gran rival. Aquest bon resultat el situa a la primera posició de la prova, 10 minuts i 12 segons per sobre de Coma.
“Per a mi l’especial també ha estat molt complicada. Ha començat malament aquest matí perquè m’he arrencat una ungla en l’embragatge. 60 quilòmetres més tard, s’ha parat el meu indicador de rumb,” explica Despres un cop acabada l’etapa, que afirma que “he intentat mantenir el meu ritme perquè sabia que el Marc anava molt ràpid davant. No obstant això, en arribar a un rierol he hagut de minorar la marxa perquè havia de mirar el GPS. Al final, he trencat el meu fre posterior en la gran pujada i la baixada ha estat de categoria, però m’he esforçat de valent. En els últims 50 quilòmetres no veia marques, així que no estava segur que Marc hagués passat i he arribat aquí primer i m’han comentat que s’havia equivocat de camí. Està bé, encara que mai no m’alegro del mal aliè”.
El podi es va completar amb la segona posició de Frans Verhoeven i el tercer lloc del francès David Casteu. A la general, Coma es manté en la segona posició, mentre que Casteu se situa tercer, a més de 17 minuts de Despres.

Bon resultat d’errandonea
A la categoria de cotxes, novament va ser Bernard Errandonea el que va aconseguir els millors resultats dels participants andorrans. El pilot, amb el seu Buggy SMG, va aconseguir arribar en la 26a posició d’aquesta especial, amb un temps de 2 hores 53 minuts i 30 segons. Aquest resultat el catapulta fins a la 32a plaça de la general, que encapçala el pilot polonès Krysztof Holowczyc.
La victòria en aquesta etapa va ser per al pilot català Nani Roma, que va mantenir un bon ritme de cursa i va poder aprofitar-se de les dues punxades que va patir el francès Stéphane Peterhansel quan anava en primera posició, a poc més de 50 quilòmetres d’arribar a la meta. “Estem contents perquè hem corregut molt bé sense cometre errors. Hem tingut la sort de sortir més enrere i poder veure la trajectòria i les bones frenades. Per a nosaltres, el més important és haver corregut bé, més que haver aconseguit el millor temps,” va explicar el pilot català de Mini. En tercera posició va passar l’actual campió del Dakar, el qatarià Nasser Al-Attiyah, que continua retallant distàncies i acostant-se als tres primers classificats.
La classificació general en cotxes està molt igualada, ja que només 54 segons separen Holowczyc del segon classificat, Robby Gordon, mentre que en la tercera plaça se situa al sud-africà Giniel de Villiers.
Avui els participants afronten la quarta etapa de la prova, que es farà entre San Juan i Chilecito. Els pilots hauran de superar els 326 quilòmetres d’especial, en què hauran d’anar amb molt de compte per evitar perdre’s, ja que el terreny els pot jugar una mala passada.
Al tancament d’aquesta edició Isidre Loan havia passat pel tercer punt en la 118a posició, però un cops passats per la meta 122 pilots, l’andorrà no era entre ells. El vehicle d’Andreu Cachafeiro no estava entre els cotxes que van prendre la sortida, segons les dades de l’organització.