Dos anys més de Copa del Món

Víctor Duaso
“La Copa del Món ha vingut per quedar-se”. Aquestes paraules pertanyen al cònsol major de la Massana i president de Vallnord, David Baró, i les va pronunciar a la roda de premsa de presentació de la Copa del Món 2018 de BTT –la darrera de l’últim contracte– que acollirà divendres les finals del short track –una nova competició–,   dissabte, les finals de descens (DHI), i diumenge, les de cross country (XCO). Sigui com sigui, la Copa del Món –Vallnord Pal Arinsal ja n’ha organitzat sis– no perilla. Hi ha un acord verbal tancat amb la Unió Ciclista Internacional (UCI) per acollir la prova els dos propers anys i aquest pacte es farà oficial dilluns en una reunió on assistirà Raül Ferré, cònsol menor de la Massana. L’acord de renovació entre l’UCI i Red Bull TV per tres anys va desbloquejar la situació. Així mateix ho va anunciar Simon Burney, portaveu de l’UCI MTB. “Un cop sabuda la situació amb la televisió, tenim tots els organitzadors per al 2019 i per al 2020. En els propers dies tancarem el calendari, però confiem molt en el fet que  Vallnord serà en les dues properes Copes del Món”. Per tant, és una evidència que la Copa del Món de BTT continuarà al país amb l’objectiu de convertir-se en una seu fixa. “El dossier de la candidatura es va enviar fa temps i era molt sòlid. La força que té Andorra és que estem a prop de tot i és una destinació molt atractiva per a l’UCI i per als bikers. El nostre és el segon circuit més valorat i des de l’UCI veuen que tenim molt bon equip. La nostra solvència organitzativa és garantia d’èxit, però cada vegada hi ha més competència i no podem abaixar els braços”, va indicar David Baró, que va lloar tots els que han fet possible ser seu de la Copa del Món de BTT des de l’any 2008. “Podem dir que ha estat una evolució i una revolució”.
El Vallnord Bike Park la Massana, que enguany estrenarà una graderia al pla de la Caubella de Pal per seguir força de prop les evolucions dels bikers de cross country, està preparat després de superar la inspecció tècnica del circuit de descens i de tenir el primer reconeixement dels participants sobre el terreny. S’esperen 60.000 espectadors amb un total de 550 bikers provinents de 111 equips i de 39 nacionalitats diferents, acompanyats per més de 900 persones que ja estan instal·lades al paddock de Vallnord Pal Arinsal. A més, també hi haurà 2.200 integrants de l’equip de Vallnord Pal Arinsal i més de 160 mitjans de comunicació acreditats. “Estem vivint una aventura apassionant i estem de moda gràcies a tots. Sabem organitzar, sabem acollir i som uns locals que dissenyem un esdeveniment mundial. Som l’estació de la desestacionalització”, va assegurar el director general de Vallnord, Josep Marticella.
Les novetats en aquesta sisena Copa del Món de BTT que acull Vallnord Pal Arinsal se centren exclusivament al circuit de cross country amb la zona d’arribada i de sortida al pla de la Caubella i graderies perquè els aficionats segueixin tot recorregut, ja que els trams no visibles es podran veure a través de la pantalla gegant situada al mateix circuit XCO. Aquest mateix terreny també serà protagonista d’una nova competició, la short track, on participaran els 40 millors bikers de cada categoria, femenina i masculina, amb una durada de 30 minuts en un circuit d’un quilòmetre de llargada. “L’estat dels circuits és excepcional i les condicions són perfectes”, va dir Albert Balcells, director tècnic de la prova. Una Copa del Món BTT que després passarà el relleu al Campionat del Món Màsters, és a dir, uns dies on les dues rodes seran més que protagonistes.

El pilot Aleix Espargaró visita  Carlos Coloma i Sergio Mantecón

El pilot resident de MotoGP  Aleix Espargaró, molt amant del ciclisme, tant de la bicicleta de carretera com de la de BTT, va assistir  ahir al matí al circuit de cross country de la Copa del Món per tastar el territori on competiran els millors del món de l’especialitat. “Bonic matí fent pedals, a primera hora ports i després a saludar els meus amics de la Copa del Món d’XCO i a provar el circuit de Vallnord. Una volta i ja me n’han passat les ganes. Que difícil!”, va escriure Espargaró a les xarxes socials, on va publicar unes fotografies amb els bikers espanyols Sergio Mantecón i Carlos Coloma.