El River derrota el Mallorca i se situa a únicament un triomf de la LEB Or

M. S.

A un sol triomf de l’anhelat ascens a LEB Or. Així és com es troba el BC River Andorra després de superar ahir per 87-74 el Mallorca en el tercer partit de la final del play-off d’ascens, una victòria que, malgrat el resultat, es va haver de lluitar i patir de valent.

Holmes, amb 27 punts i sis triples, va ser clau en el triomf, i va suplir un Matalí castigat per dues faltes personals massa aviat.
Els homes de Peñarroya van sortir molt endollats i amb molta intensitat, especialment Holmes, que anotava tot el que llançava. Precisament un triple del nord-americà va donar cinc punts d’avantatge als andorrans (7-2) i encenia els ànims del Joan Alay. No obstant, els mallorquins van reaccionar amb rapidesa gràcies a la força dels seus pivots, que amb un parcial de 0 a 6 capgiraven el marcador.
Dos triples gairebé consecutius de Sánchez i Holmes tornaven a situar cinc punts amunt el River, que collava en defensa i provocava dues pèrdues de pilota seguides dels homes de Xavier Sastre, molt nerviosos. De mica en mica, i en els darrers tres minuts del quart, els andorrans anaven imposant el seu joc i obrien forat a l’electrònic per acabar el període amb un esperançador 19-13.
L’inici del segon període va ser espectacular, un parcial de 5 a 0 situava el 24 a 13 a l’electrònic i obligava el tècnic mallorquí a demanar temps mort davant l’allau de joc del River, molt còmode en atac i que creava molts problemes als mallorquins, incapaços de trencar la defensa.
Amb tot, l’entrada de Cabot va canviar lleugerament la dinàmica. Dos triples consecutius del jugador balear acostaven el Mallorca a quatre punts del River, i era Peñarroya qui aturava el joc.
L’esbroncada del tècnic va tenir efecte, i els andorrans, liderats per un gran Santamaria, marxaven de deu a l’electrònic (39-29) a poc més de tres minuts del descans. Tot i això, i malgrat el desencert, el Mallorca no es donava per vençut i un triple de Pampin i una cistella d’un desconegut fins aleshores Axton posaven el 41-34 al marcador amb què es va arribar a la mitja part, set punts d’avantatge pel River que, vist el desenvolupament del joc, eren un mal menor per als mallorquins.
El descans no els va anar gens bé als andorrans, mentre que els jugadors de Sastre van recuperar la intensitat i van començar a crear problemes a l’atac del River. Un parcial de 0 a 7 va igualar el partit a 45-45, i va obligar Peñarroya a demanar temps. Els andorrans no podien aturar Green, i només Holmes, que sumava el seu 17è punt anotant el seu quart triple, evitava que el Mallorca capgirés el marcador.
Al final del període, un punt d’avantatge del River (58-57) i esbroncada de Peñarroya als seus jugadors, que només havien comès dues faltes i donat massa facilitats defensives.
Tot i la reacció i la pressió del Mallorca, els andorrans es mantenien ferms, i gràcies a l’encert de Johnson, Zamora i Holmes continuaven amb avantatges curtes per davant a l’electrònic. Un parcial de 5 a 0 va permetre obrir novament un forat al marcador (69-62) a sis minuts i mig per al final, i va provocar un nou temps mort de Sastre.
L’encert de Bivia i Torres acostava els mallorquins, i tot feia pensar en un final ajustat, i més quan el base mallorquí situava el seu conjunt a només tres punts (74-71) a 2,28 per al final. Però aleshores va tornar a sortir el caràcter de Holmes, que ahir va jugar el millor partit de tota la temporada. Un triple del nord-americà i una cistella de Johnson tornaven a donar aire als andorrans, que encaraven el darrer minut i mig de partit amb sis punts d’avantatge a l’electrònic (79-73).
La pressió de l’Alay va ser determinant. Els mallorquins no aconseguien anotar i el River, amb dos tirs lliures de Santamaria i una cistella de Holmes, s’escapava novament amb un clar 84 a 74, a menys d’un minut del final. El temps mort de Sastre ja era inútil, els balears ja tenien el cap en el partit de demà, i Zamora, amb un triple, posava el 87-74 final entre el deliri dels aficionats, que gairebé van omplir el Joan Alay.