El River mostra el seu poder de reacció per adjudicar-se la Lliga Catalana

No hi ha res com començar la temporada amb un títol. I més si el projecte és nou, amb un tècnic nouvingut i gran part de la plantilla que també ho és. El BC River Andorra es va imposar a l’ADT Tarragona per 83 a 72 en la final de la Lliga Catalana de LEB Plata, un matx que va tenir diferents episodis amb una trama ben diferenciada. Podia haver guanyat amb una diferència escandalosa, es va deixar remuntar i, finalment, va mostrar la qualitat que té i va matar el partit.

El partit va començar amb uns minuts de retard perquè el president de la Federació Catalana de Bàsquet, Enric Piquet, va caure per les escales i va haver de ser atès, tot i que va ser una caiguda sense conseqüències greus. Una vegada el matx va haver engegat, el protagonisme va arribar a còpia de triples. La nova distància de la línia de tres, ara a 6,75 metres, no és cap impediment per als llançadors. S’és més lluny, sí, però la cistella es veu igual de gran. Fins a 7 triples es va poder veure al primer quart, cinc dels quals dels locals, i se’n va sumar 10 al final de l’enfrontament.

El River sortia com a favorit, i ho va demostrar superant en totes les facetes un rival que haurà de millorar molt si no vol patir per mantenir la categoria. Dos triples consecutius de Matalí i Ros portaven les primeres diferències. I el festival va continuar amb Sánchez i el mateix Ros. No havien passat ni cinc minuts que els andorrans ja estaven 11 per sobre (17-6) i l’entrenador tarragoní, Mateo Rubio, es va veure obligat a demanar un temps mort per frenar l’empenta que presentava el rival.

De poc li va servir, perquè el seu equip continuava tenint els mateixos problemes, sobretot en atac. La defensa andorrana no permetia que tinguessin bones opcions de llançament. Riu es va sumar amb dos triples a la dinàmica que s’estava seguint al quart, i els punts de Johnson i Holmes van fer que s’arribés a l’acabament amb un 29 a 16.

A la represa el River va tenir dues cares. La primera que va mostrar va ser la bona, amb un parcial de 12-1 i amb un joc sota els taulers que feia que els jugadors alts de l’ADT es veiessin incapaços de frenar-los. Manava de 20 (41-21) i l’equip es va adormir. Els punts de Riu permetien als tarragonins reaccionar, i només Matalí per l’altra banda veia amb claredat la cistella. La cosa no va anar a més perquè Ros, en el darrer segon, transformava el seu cinquè triple de la tarda, i s’anava al descans 48-34.

A la tornada dels vestidors, l’empanada andorrana va ser memorable, ja que va permetre al rival posar-se per davant amb un parcial en contra de 12-27. Hi havia massa poca claredat en atac. Les imprecisions augmentaven, al mateix temps que les males opcions de tir. Tot anava en contra. L’ADT es va envalentir i va començar a retallar diferències. A quatre minuts per acabar el quart, dos tirs lliures de Riu posaven el 53-54. Havien capgirat el marcador. Un triple de Sánchez anivellava les coses, però la dinàmica que s’arrossegava era difícil de treure-se-la de sobre. El millor que podia passar era que el final del quart aportés noves idees. I així va ser.

La millor versió del River va tornar a aparèixer i es va reflectir el que s’havia vist durant els primers 15 minuts. Cinc punts consecutius de Johnson permetien agafar una mica d’aire i un triple de Sánchez era una alenada d’aire fresc que feia respirar sense tanta tensió. El River s’havia de reivindicar. Peñarroya, després de molts canvis, havia tornat a trobar la fórmula guanyadora.

Ara era el conjunt tarragoní el que no veia cistella. El triple del càntabre el van seguir consecutivament les cistelles de Zamora i un nou triple de Holmes. I completant un contraatac era el mateix Sánchez qui amb una safata posava al seu equip +10 (75-65). El parcial de 12-0 el completava Matalí amb dos tirs lliures. Fins a la botzina final, intercanvi de cistelles i poc més. I el títol, per al River.

Valoració de Peñarroya

Fa només unes setmanes que dirigeix el grup i ja ha sumat un títol. Joan Peñarroya ha aconseguit adjudicar-se la Lliga Catalana en un partit amb alts i baixos, amb 25 minuts molt bons en què el bloc ha ensenyat “el que volem ser com a equip” i fent “un molt bon bàsquet”. Amb diferències de vint punts, els seus jugadors es van relaxar, ni que fos inconscientment, així que queda demostrat el que pot passar si “en aquesta Lliga no estàs al cent per cent tots els minuts”. El partit es veia guanyat amb temps per endavant i “hem tingut un pèl de desconnexió”, ja que amb la diferència que es veia a la pista “costa mantenir la concentració”. Però el tècnic va ressaltar “la destacable” reacció del seu equip per poder aixecar el títol.