El segon quart provoca que el River vagi a remolc i vegi la ratxa tallada

J. J. B.

Ratxa finalitzada. El BC River Andorra va trencar la dinàmica i no va ser capaç de sumar el 5è triomf consecutiu.

Tanca l’any amb una derrota, en un enfrontament que es va decidir en el segon quart, on un parcial de 27-8 va distanciar massa els dos equips, al qual es va sumar la bona defensa del Prat sobre els llançadors. El conjunt català es va imposar per 89 a 72.
Al River, li va costar entrar en el partit. Els punts de Drame, Matalí i Wolfram permetien mantenir una certa igualtat en el marcador, però a partir del moment en què els catalans van centrar el punt de mira en el tir exterior, les distàncies es van ampliar. Fins a cinc triples va ser capaç d’anotar el Prat en aquests primers minuts. Franch i Adam estaven encertats des de més enllà de la línia de 6,25.
D’aquesta manera, els locals es van posar set punts per sobre (20-13), fins que els jugadors del River van decidir aprofitar més el joc exterior i van materialitzar els primers triples, obra de Pigram i Matalí. Els cinc punts consecutius que va realitzar Matalí van permetre que l’equip es posés a 23-21 a falta de sis segons. El Prat va demanar temps mort per preparar la darrera jugada, que es va quedar en no-res perquè la bona defensa va provocar que De la Rosa es quedés en posició forçada trepitjant la línia de tres i el seu tir només va tocar el ferro de la cistella.
En el segon quart el conjunt d’Alfred Julbe va continuar tenint alguns problemes en atac, sense trobar opcions còmodes de tir, la qual cosa va provocar que fins gairebé el tercer minut no arribessin els primers punts, amb Pigram com a encistellador en dues ocasions. Julbe no veia les coses clares. No li agradava el que estava veient i el seu equip no se sentia gens còmode sobre la pista, per la qual cosa va decidir controlar millor el joc amb tres baixos: Núñez, Pigram i Galera.
Però el sistema no va solucionar les mancances. Així doncs, va decidir fer tornar Matalí i Zamora. Mentrestant, el Prat va agafar el màxim avantatge (37-25), que es va ampliar fins als 19 punts posteriorment (46-27) amb un triple i dos tirs lliures de Comas, i una cistella sota el tauler de Llorens. Matalí trencava un parcial de 9-0, i és que fins al darrer minut el River només havia fet sis punts, i vuit en tot el segon quart. Però no es va poder reaccionar i un últim triple de Comas en el darrer segon, amb tot el temps per pensar-se el llançament, va provocar que s’arribés a la mitja part amb un màxim avantatge dels locals (50-29).
En la segona part hi havia molts aspectes que calia solucionar. Primer, el repartiment de punts, ja que només quatre jugadors del River havien estat capaços de veure la cistella. Després, l’atac, perquè les jugades tenien poca elaboració, depenent de la inspiració personal, fruit de la pressió que exercia el rival. I l’atac era el que realment estava marcant diferències. El Prat estava cosint a triples els andorrans, amb uns percentatges alts de 9 de 12. Per contra, el River mostrava unes estadístiques de 2 de 6 des de més enllà dels 6,25.
En atac es va produir una millora, però el Prat contestava de la mateixa manera. Zamora i Drame eren els encarregats de fer els punts, però no era possible retallar distàncies. I més després d’una tècnica xiulada a la banqueta andorrana, que permetia als catalans posar-se 23 punts per sobre (63-40). El River va ser capaç d’entrar un altre cop al partit amb un parcial de 0-10, trasbalsant el rival amb pèrdues de pilotes i personals, que calia sumar a l’encert de Pigram, Núñez i Galera. Un tir lliure de Martí trencava el parcial, però l’equip de Julbe havia fet part de la feina, ja que havia entrat als darrers 10 minuts amb un desavantatge de 14 punts (64-50), la qual cosa feia que a partir de llavors es pogués veure un matx força diferent del que s’havia vist.
El Prat era ara qui tenia problemes en atac, amb una defensa més agressiva per part del River. A 6.21 minuts del final es va aconseguir baixar dels 10 punts (69-61), amb un parcial de 0-8 i amb un Núñez espectacular, amb sis punts gairebé consecutius i una pilota robada, que posava l’equip en una situació que semblava poc probable a la mitja part. A més, Wolfram va continuar amb la ratxa. El River es posava a només sis punts, però un error de Pigram i un 2+1 de Comas tornaven a marcar diferències, ampliades per dos tirs lliures de Llorens. Una falta antiesportiva de Pigram va decidir l’enfrontament. El River es va descentrar i el Prat, des de la línia de tirs lliures, en va tenir prou per assegurar-se la victòria.
Julbe va destacar els problemes de tir que van tenir a causa de la defensa exercida per rival. “Els seus jugadors han defensat molt fort els nostres millors tiradors, un aspecte que vam veure també contra l’Hospitalet. Es nota que ens coneixen. A curt termini ho hem de solucionar i millorar el tir de distància”, va indicar, lamentant també el que va succeir en el segon quart: “Ens hem deixat anar en els últims quatre minuts, la qual cosa ha fet que portéssim un llaç excessiu. Tot i això, podríem haver fet un gir al partit”.