El somni d’Or s’esvaeix al darrer segon

M. S. / Foto: Solobasket.com

Dos tirs lliures de Matalí al darrer segon del partit, amb 67-66 a l’electrònic, podien haver portat el BC River Andorra a la LEB Or, però la pilota no va voler entrar i el marcador ja no es va moure. Dramàtic final del darrer partit d’una sèrie, també dramàtica, en què qualsevol dels dos conjunts, River o Mallorca, es mereixia l’ascens.

La derrota de divendres no es va notar gens, i els homes de Peñarroya van sortir molt endollats al partit. Santamaria i Matalí avançaven el River, mentre els mallorquins no es trobaven còmodes en atac, i només Pampin des de l’exterior evitava que els andorrans s’escapessin.
No obstant, de mica en mica el River anava imposant el seu joc i els balears seguien sense seleccionar correctament el tir. Així, dos triples gairebé consecutius de Santamaria i Ros avançaven el River 15-21 a la fi del primer quart.
La tònica es va mantenir a l’inici dels segons deu minuts. Cinc punts de Sánchez i una cistella fàcil de Zamora posaven el 15-28 a l’electrònic després d’un parcial de 0 a 7 que va obligar el tècnic balear, Xavi Sastre, a demanar temps mort. El Mallorca va reaccionar de la mà de Bivia, i amb un parcial de 5-0 tornava a escurçar distàncies, si bé el River mantenia la diferència entre els quatre i els sis punts. Una falta antiesportiva de Casals i l’encert de Bivia i Green van acostar els balears a un punt (36-37) després d’un parcial de 19-7 pels locals.
Holmes, molt apagat fins llavors, anotava un triple, que era respost en l’atac següent per Green, que col·locava el 39-40 al descans, el mateix marcador que reflectia l’electrònic del Joan Alay en el partit de divendres.
El descans no va anar gens bé al River, que va rebre un parcial de 0-7 a l’inici de la represa, amb sis punts interiors de Torres, que superava Casals amb facilitat, i un Bivia que escalfava el canell i anotava des de l’exterior. El temps mort de Peñarroya no aconseguia capgirar la situació, i els balears aconseguien la màxima diferència, +11 (53-42), a quatre minuts del final del tercer quart.
Lluny de llançar el partit, els andorrans van collar en defensa, aprofitant la tercera falta de Torres, que va anar a la banqueta, i van encadenar un parcial favorable de 0-9 amb els triples de Matalí i Ros, i amb dos bàsquets ràpids de Santamaria i Johnson. El conjunt balear era incapaç de superar la zona dels de Peñarroya, que arribaven a la fi del període amb un esperançador 53-51 al marcador.
El darrer quart arrencava amb un nou triple de Ros, que responia a un tir lliure de Torres i que igualava el partit a 54. Després d’uns minuts d’intercanvi de cistelles, un dos més un de Johnson tornava a avançar el River al marcador, 58-59, després de molts minuts d’anar a remolc, a sis minuts de la conclusió.
S’entrava en la fase decisiva, i els nervis afloraven en els dos conjunts. Dues pilotes perdudes pel Mallorca i un tir errat per Zamora així ho denotaven.
Quatre tirs lliures consecutius de Matalí donaven cinc punts d’avantatge al River (58-63) a quatre minuts del final, tot i que Axton s’encarregava de tornar a igualar (63-63) amb dos bàsquets consecutius.  Santamaria i Pampin mantenien la igualada, amb què s’entrava al darrer minut. Zamora avançava el River d’un punt, mentre Bivia, entrant fins a la cuina situava el 67-66, que ja seria definitiu, després que Matalí errés els dos tirs lliures que haurien pogut forçar la pròrroga o fins i tot donar la victòria al River.