Diari digital d'Andorra Bondia
Andrea Dias, Gerard Giménez i Jeannot Martinho a Prada de Moles, on han argumentat la decisió de deixar França.
Andrea Dias, Gerard Giménez i Jeannot Martinho a Prada de Moles, on han argumentat la decisió de deixar França.

El VPC deixa la competició francesa i jugarà a divisió d’honor catalana


Escrit per: 
M.S./ Foto: Facundo Santana

Després de més de cinquanta anys el VPC abandona la competició francesa i jugarà a Catalunya a partir de la pròxima temporada. La històrica decisió no ha estat del tot volguda, sinó que més aviat el club s’hi ha vist obligat davant el canvi de reglament de la federació francesa i la rigidesa de la Lliga d’Occitània que, amb la reestructuració de les categories, han fet del tot impossible la inscripció dels andorrans a Regional 1, la categoria que li pertocava.

Així ho ha explicat el president del VPC, Gerard Giménez, que, acompanyat del vicepresident, Jeannot Martinho, i la nova gerent, Andrea Dias, no ha volgut afirmar que des de la federació i la lliga gal·la els haguessin fet fora, però sí que ha assegurat “que no ens han tingut en compte en fer la nova lliga” i que “no ens han facilitat massa les coses” ni “ajudat massa per poder-nos quedar”. 

En aquesta línia, Giménez, que ha remarcat que la decisió es va adoptar després de parlar amb tota la família del rugbi i comptar òbviament amb el suport de la Federació Andorrana de Rugbi, ha recordat que la nova reglamentació francesa, comunicada fa tot just encara no un mes, estipula que majoritàriament els jugadors han de ser nacionals (llicència A) i que només s’accepten dues llicències B, jugadors europeus i on hi hauria també els andorrans, o una B i una C, la destinada a jugadors extracomunitaris.

Òbviament, ha continuat el president del VPC, es tracta d’una exigència impossible de complir pel conjunt andorrà que, després de parlar amb la federació francesa i amb la lliga i obtenir únicament com a resposta que “s’ha de seguir el reglament”, va iniciar la via política, a través de la ministra de Cultura i Esports i de l’ambaixador de França al Principat per tal de mirar d’aconseguir una excepció, i que els jugadors andorrans es consideressin com a llicència A, ja que en cas contrari el club es trobaria amb una vintena de jugadors que no podria alinear.

Davant els problemes d’efectius, especialment al segon equip, i al fet que la pretemporada del sènior masculí arrenca dilluns vinent “no ens podíem esperar més i calia prendre una decisió”, ha argumentat Giménez, que també s'ha mostrat decebut perquè la lliga francesa tampoc va acceptar la reclamació que s’havia fet “per tal de poder jugar contra equips més propers al nostre territori i no haver de desplaçar-se a Montpeller o a Perpinyà”.

Amb aquesta situació, i després d’agrair les gestions fetes per la ministra i l’ambaixador, Giménez ha destacat que no hi havia altra opció que decidir-se i fer-ho per jugar sota el paraigua de la federació catalana, on a les seves competicions no hi ha aquest problema amb les llicències dels jugadors.

Amb tot, des del VPC no es volia perdre del tot el lligam amb França i per això es va acordar mantenir l’escola de rugbi al país veí, una qüestió que avui mateix la federació francesa, emparant-se en el reglament, ha comunicat al VPC que no era possible, ja que si no hi ha un equip sènior competint tampoc s’accepta els de base. Així doncs, l’escola de rugbi, gestionada per la FAR, com ha recordat un Giménez “indignat” amb la decisió francesa, passarà també a Catalunya.

Des de la Lliga catalana “s’acull amb els braços oberts el VPC”, segons ha assegurar Martinho, que ha recordat que ja hi ha el precedent de l’equip femení, que no només han pogut disputar la lliga, sinó que fins i tot van tenir l’oportunitat de jugar la final a casa, assolir l’ascens i que podran també jugar a nivell europeu.

Precisament, el sistema de competició que es trobarà el sènior del VPC serà el mateix que en el cas femení. És a dir, una primera volta amb tots els equips fins al novembre o desembre i després els millors disputarien la Lliga d’Honor i els pitjors classificats la primera catalana. Això vol dir que d’acabar a honor, el VPC estaria disputant la tercera categoria del rugbi espanyol, ja que el salt següent seria a la segona divisió espanyola, i de fer-ho a Primera catalana, la quarta.

Malgrat no voler parlar d’objectius per a la temporada, Giménez ha apuntat que amb els jugadors actuals el club “té nivell per jugar a Honor i per mirar d’assolir l’ascens a la segona espanyola”. De fet, respecte al nivell de joc, el president del VPC, que ha destacat que el rugbi espanyol “ha evolucionat molt els darrers anys”, ha admès que el nivell dels andorrans és més similar al d’Espanya que no pas al de França, i s'ha mostrat convençut que el canvi afavorirà també la selecció perquè a Catalunya i Espanya es juga amb “el reglament de Rugbi Europe”.

Així mateix, i malgrat no estar-hi obligats, Giménez ha confirmat que s’inscriurà també un segon equip, que s’està avaluant si a segona o a tercera catalana, i que també s’estudiarà la categoria on s’inscriuran els equips sub-18 i sub-16, ja que el termini per inscriure’s no acaba fins al setembre.

Canvi als estatuts
D’altra banda, en l’assemblea general de dilluns a la nit, els socis del club van donar el vistiplau als comptes de l’entitat i van acordar també la modificació de l’article 4 dels estatuts. 

En aquest sentit, Dias ha explicat que amb la modificació es deixa més clara la participació amb Protecció Civil, fent honor així al nom del club, especificant que tots els jugadors i socis de l’entitat, en cas de catàstrofe, es posen a disposició de Protecció Civil per si necessita voluntaris.

VPC
deixa
competició
francesa
jugarà
divisió
honor
catalana

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte