Diari digital d'Andorra Bondia

Jaume Martí: “Els Jocs serveixen per crear equip i esperit de país”


Escrit per: 
Redacció

Per a certs països del continent, uns Jocs dels Petits Estats són la seva manera d’enfrontar-se amb els de la seva talla. Si bé és veritat que dintre d’aquest grup hi ha moltes diferències de població entre uns i altres, les circumstàncies que afronten davant les grans cites internacionals segueixen una via similar, la de trobar-se en inferioritat, llevat de casos molt comptats.

Aquests Jocs no són gaire coneguts fora de les fronteres nacionals d’aquests països. I fins i tot dins tenen un seguiment que difereix. Però a Andorra tenen una rellevància important, que es pot comprovar amb l’expectació mediàtica i la demanda d’informació que hi ha. Per aquest motiu el Comitè Olímpic Andorrà (COA) valora de manera especial l’esdeveniment, perquè “no tenim gaires ocasions de fer equips multidisciplinaris d’andorrans i residents, serveix com a element integrador dels que han vingut a viure al nostre país”, va ressaltar Jaume Martí, president del COA.
La normativa permet que els esportistes no tinguin la nacionalitat del país que representen si es demostra que fa uns anys que hi viuen. En les grans cites, com Campionats del Món o d’Europa, aquesta circumstància no es dóna, i és d’obligat compliment tenir el passaport. Per aquest motiu “els Jocs serveixen per crear equip i esperit de país”. I és aquesta capacitat de fer grup la que permet que “tothom se senti andorrà”.

Opcions de medalla
Tot i anar amb una delegació sensiblement inferior a la d’edicions anteriors, Martí confia a repetir “les disset medalles que vam aconseguir a Xipre”, ara fa dos anys. Una fita que “no serà fàcil d’aconseguir, però segur que els nostres esportistes ho faran tan bé com puguin, com sempre”. Pel president del COA, el principal problema no està en el nombre d’esportistes que s’hi desplacen, sinó en el nivell que tenen: “No és un problema de quantitat, sinó de qualitat. El nivell de tots els països ha pujat, cosa que complica cada vegada més guanyar medalles.”
A més, l’entrada de Montenegro augmenta la dificultat, no només per a Andorra, sinó per a la resta de països participants. A Liechtenstein només hi serà present en la seva estrena en uns Jocs amb una vintena d’esportistes, però els balcànics el 2013 desplegaran tot el potencial que posseeixen, així que s’espera que estiguin sempre al capdavant del medaller d’ara endavant. Tot aquest seguit de circumstàncies fan que aquest esdeveniment es converteixi en un sistema de mesura del potencial real: “És un termòmetre per veure on estem. Si el nivell que tenim és bo o no tant.”
oportunitat peR Als joves
Qualsevol cita internacional té la seva dosi de pressió per al que debuta. Sobretot entre els joves, que deixen de competir amb els que estan acostumats i es troben que ho han de fer amb el bo i millor de cada país. I perquè vagin adquirint aquesta experiència internacional de cara a les grans cites, si algun dia hi arriben, i es desenvolupin, els Jocs són una bona eina. “Aquí tenen l’oportunitat de foguejar-se i de veure quin nivell hi ha realment a fora. Els han de servir com a motivació per superar-se de cara al futur.”

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic