‘Juani’ Marcos, base del Barça cedit a l’ICG Força Lleida, va ser el botxí del BC MoraBanc a la Lliga Catalana LEB Or.
Lezkano, en un temps mort.

‘Juani’ dona la benvinguda a Or

V. D. / Fotos: Javi Enjuanes
Juani Marcos és de Rosario, com Leo Messi. Amb el primer equip del Club Atlètic Peñarol de Mar del Plata va debutar amb només 15 anys. Quatre anys després va emigrar a Espanya per jugar al segon equip del Barça. Té infinitat de recursos, és llest i marca les diferències. A Can Barça, tot i tenir contracte, de moment no té espai. I és l’estrella, amb només 22 anys, de l’ICG Força Lleida. El seu pare és entrenador de bàsquet des de fa més de 20 anys i la seva mare és també entrenadora i exjugadora. El base argentí, amb nacionalitat italiana, va ser el botxí d’un BC MoraBanc en construcció –els lleidatans, però, també tenen molts jugadors nous i també de molt joves–. El de Rosario va anotar 33 punts en el partit de tornada de la Lliga Catalana de LEB Or amb 1 de 2 des de la línia de tir lliure, 7 de 8 en tirs de 2 i 6 de 10 en triples. En el partit d’anada ja va anotar 18 punts.
Els de Gerard Encuentra, un tècnic molt jove de 32 anys, es van imposar per 101 a 97 a la pròrroga i es van fer amb el primer títol en joc de la temporada –aquell que quan guanyes és un títol i quan perds pertany a la fase de la pretemporada.
El BC MoraBanc, a una setmana de començar la LEB Or, és cert que afrontava el partit sense Juan Rubio, Tobias Borg ni Rafa Luz, però l’ICG Força Lleida encara no tenen la plantilla tancada. Van recuperar el veneçolà Michael Carrera i el de Barcelona (Veneçuela) va tornar a jugar després d’arribar del seu país i va ser decisiu. Per a ell tampoc existeixen les pretemporades. És intens encara que acabi d’arribar.
Els primers 10 minuts van estar dominats pels de Natxo Lezkano. Una millor posada en escena i carregant molt en el joc interior per aprofitar la superioritat de Felipe Dos Anjos. Un parcial de 2 a 10 va deixar un 14 a 21 i la primera diferència destacada en l’electrònic. Els lleidatans no anotaven des de la línia de 6,75 i el primer triple el va anotar Jaume Lobo cap al final del primer quart. Un triple de Thomas Schreiner, que tornava a jugar al Barris Nord, però aquesta vegada com a rival, va tancar el primer quart amb un 19 a 26. Aquest va ser l’únic quart que va guanyar l’equip dirigit per Natxo Lezkano, ja que a partir de llavors va anar una mica a remolc.
Al segon quart, la defensa del BC MoraBanc va baixar l’agressivitat. Primer va anotar fàcil el jove aler pivot de Seròs, David Castellnou. El partit va entrar en una fase d’intercanvi de cops fins que Juani Marcos va començar a agafar protagonisme ofensiu (14 punts) i els de Lezkano sobreviuen per la inspiració en la pintura de Dos Anjos (10 punts). Al descans, 39 a 42, però les sensacions no eren les mateixes que al primer quart. En atac es movia bé la pilota, tot i que l’encert no estava sent el mateix. A més a més, la defensa no podia controlar el joc atrevit i atípic de l’ICG Força Lleida.
A la represa, la inspiració ofensiva de Chris Czerapowicz va marcar el ritme. El suec va anotar cinc punts seguits pel 41 a 47. La defensa dels de Lezkano tornava a fer aigües i ho va saber aprofitar Vasilije Vucetic i també Juani Marcos. El base argentí va capgirar el marcador amb dos triples consecutius pel 61 a 59. Això sí, Johnny Dee i una esmaixada de Dos Anjos va tancar el tercer quart amb un 61 a 63, tot i que parcial favorable als locals per 22 a 21.
En l’últim quart, Michael Carrera va enviar un missatge als seus companys i la seva agressivitat i lideratge va ser clau. Mentrestant, Juani Marcos va seguir amb el seu espectacle anotador i també de direcció i només els triples d’Andric van donar vida a un BC MoraBanc que començava a patir físicament. L’últim període va acabar amb el mateix resultat que el partit d’anada (84 a 86) ja que el triple a la desesperada de Jaume Lobo no va entrar.
Al temps extra, Juani Marcos i Johnny Dee van rivalitzar en encerts, però l’argentí va continuar sent el malson del BC MoraBanc. Una pèrdua de Micah Speight a 16”1 i amb un 99 a 97 pels lleidatans va tancar el partit. Czerapowicz va fallar un triple amb 101 a 97 i Juani Marcos va agafar el rebot emulant la celebració típica de Ricky Rubio llençant la pilota a l’aire. El primer títol en joc se li escapa al BC MoraBanc i Juani Marcos dona la benvinguda a Or.

Lezkano: “No hem estat capaços de defensar”

Entregat al bon partit de l’ICG Força Lleida i també autocrític pel joc de l’equip, especialment en defensa. Així mateix es va mostrar Natxo Lezkano a la roda de premsa posterior. “Felicito el Lleida perquè ha merescut guanyar aquest títol, ja que ha estat millor en els dos partits. Estan en un moment boníssim, amb les cames molt fresques i les idees clares. Han jugat molt bé, amb un bàsquet molt directe i sense especular. Sense por, i la veritat és que ho han fet molt bé en els dos partits”, va reconèixer el tècnic de Portugalete, que  va lloar el joc del seu equip en atac però en va criticar la faceta defensiva. “En atac han estat dos partits bastant bons. Encara queden detalls per polir, però enrere no hem estat capaços de defensar. Els hem donat moltes opcions i ells tenen una marxa més”. També va destacar, naturalment, el partit de Juani. “És impressionant la confiança, i no només d’ell, sinó també d’altres jugadors”. El físic va minvar a la pròrroga. “Ells han tingut més cames”.

101- ICG FORÇA LLEIDA: 'Juani' Marcos (33), Brito (5), David Cuéllar (2), Vucetic (20) i Miguel González (8) –cinc inicial–; Fabio Santana (2), Jaume Lobo (9), Carrera (16) i Castellnou (6).

97- BC MORABANC ANDORRA: Speight (10), Johnny Dee (19), Czerapowicz (20), Andric (13) i Dos Anjos (16) –cinc inicial–; Marin Maric (12), Schreiner (3), Alexis Bartolomé (2) i Nacho Llovet (2).

ÀRBITRES: Sandra Sánchez, Antonio Zamora i Èric Carrera. Eliminat per cinc faltes personals Vucetic –ICG Força Lleida–.

PARCIALS: 19-26, 39-42 –descans–; 61-63 i 84-86 –pròrroga–; 101-97.

LLOC: Espai Fruita Barris Nord de Lleida.