La ‘Champions’ de l’esquí ja és aquí

Víctor Duaso
La Copa del Món d’esquí alpí està considerada per a molts com la Fórmula 1 de la neu, i des d’avui Grandvalira i també el país entra dins de la Champions de les estacions d’esquí amb la celebració, fins diumenge, de les finals de la Copa del Món. Un total de 156 esquiadors i esquiadores provinents de 18 països diferents competiran en l’últim i definitiu enfrontament del circuit de la Copa del Món 2018-2019 entre els 25 millors de cada disciplina, els campions olímpics i els actuals campions de categoria júnior. Cinc dies de competició precedits de dues jornades d’entrenament on es disputaran les proves de descens, supergegant, eslàlom i eslàlom gegant en categoria masculina i femenina. També es realitzarà el Team Event, la prova alpina per equips, amb representació andorrana. Les finals serviran per decidir els guanyadors del Globus de Cristall de l’any, el campió absolut i campiona absoluta i els guanyadors de cada disciplina del circuit. La lluita serà intensa, especialment en les disciplines de velocitat –descens i supergegant– on encara no hi ha guanyador.
Durant aquest cap de setmana ja s’han vist per l’estació els millors esquiadors del món en la disciplina de descens (DH) que ja van provar la neu i els esquís a la pista Esparver (El Tarter). A més, els responsables de la pista i els encarregats de velocitat de la Federació Internacional d’Esquí (FIS) van traçar el recorregut de descens a la pista Àliga, on també han col·laborat sis esquiadors de la Federació Andorrana d’Esquí (FAE). Tots van provar per afinar les trajectòries, els salts i les posicions de les portes. També es van fer marques a la neu per senyalitzar el relleu de la pista, que enguany és més marcat pel fet que la capa de neu és més fina.
El circuit de descens tindrà 2,7 quilòmetres amb un desnivell de 756 metres i un  pendent mitjà del 28,2%. El nombre de portes oscil·larà entre les 38 i les 41. Els punts més espectaculars del DH són el salt del Gall, situat a la meitat de la part alta de la pista, i la Curvone, que és el revolt més emblemàtic del traçat situat a la part baixa. L’últim salt, just abans de l’arribada, s’ha batejat com el salt del Tonet en homenatge a un històric treballador de l’estació que va morir l’estiu passat.
El DH és la disciplina d’esquí alpí més llarga i de més velocitat i l’única en la qual les portes són totes d’un mateix color vermell. En l’Àliga, els esquiadors podran superar els 120 quilòmetres per hora. Avui es realitzaran els entrenaments de descens de noies a partir de les 10 hores a la pista Àliga (El Tarter) i els entrenaments de nois a la mateixa pista a partir de les 11.15 hores.
Ahir van començar la feina els 190 voluntaris de pista encarregats del derrapatge, de col·locar les tanques de publicitat i acabar de posar a punt les àrees de sortida i arribada.
En categoria femenina, Tessa Worley és sens dubte la gran esperança francesa de cara al descens. L’esquiadora es troba en un bon moment de forma i tothom pensa en ella en les travesses com a guanyadora de la general.

Els ambaixadors de les finals, Carolina Ruiz i Luc Alphand, imparteixen lliçons als més menuts

Els exesquiadors Carolina Ruiz i Luc Alphand, ambaixadors de les finals de la Copa del Món d’esquí alpí, van protagonitzar ahir l’acte de benvinguda de l’esdeveniment que arrenca avui amb la primera jornada d’entrenaments oficials en la disciplina de descens (DH). L’acte, coordinat per la Federació Andorrana d’Esquí (FAE), va permetre als membres de l’esquí club del país fer una esquiada conjunta amb l’ex-esquiadora espanyola Carolina Ruiz i l’ex-esquiador francès  resident al país Luc Alphand. Els dos excorredors i els més menuts van fer una baixada conjunta per un traçat d’eslàlom gegant a la pista Paniquera de Soldeu, on van rebre les correccions i els consells dels dos ambaixadors i també ex-esquiadors professionals. Tot seguit hi va haver una xerrada sobre la seva experiència al món de l’esquí de competició i els joves esquiadors van poder demanar-los autògrafs i fer-se fotografies amb ells.
L’esquiadora de Sierra Nevada va retirar-se de l’alta competició el 2015, i la velocista andalusa va sumar dos podis en la Copa del Món amb la victòria en el descens de Mèribel (França) el 2013 i la segona plaça l’any 2000 al gegant de Sestrières (Itàlia). A més, va quedar en tretze ocasions entre els Top-10 al Circ Blanc. Luc Alphand, nascut a Briançon, va ser bronze de descens al Campionat del Món d’esquí alpí del 1996 i va ser campió de la Copa del Món el 1997. A més, també triple campió del món de descens i un cop campió del supergegant.

Àxel Esteve, ‘out’ a la Copa del Món de Kranjska Gora

Àxel Esteve, de la FAE, que competirà al Team Event de les finals de la Copa del Món de Grandvalira, va quedar fora de la primera mànega de l’eslàlom de Copa del Món que es va disputar a Kranjska Gora (Eslovènia). L’esquiador andorrà es va trobar amb una pista molt trencada i molt difícil de gestionar.
Per la seva banda, ahir es va disputar una doble sessió d’entrenament de descens al Nacional júnior francès a l’estació de Les Orres amb Matías Vargas, Bartumeu Gabriel i Xavi Cornella. El millor dels andorrans va ser Matías Vargas, que va acabar tercer i sisè. Primer amb un temps d’1’01”22, a 0”85 del millor temps, l’espanyol Adur Etxezarreta. Bartumeu Gabriel va ser 16è i 12è i Xavi Cornella va ser 47è i 26è. El millor en el segon entrenament va ser Ambroise Paget.