La Copa d’Andorra s’obre a l’exterior i augmenta el calendari a cinc proves

La celebració dels Campionats del Món al Principat entre els mesos de febrer i març d’aquest any va significar un parèntesi en la Copa d’Andorra. La majoria d’esforços es van direccionar cap a aquest esdeveniment i el circuit nacional es va veure retallat. Per a la novena edició, torna a un format més habitual.

En l’anterior ocasió el calendari va quedar reduït a només tres curses, mentre que ara es torna a les cinc. La Cronoescalada nocturna del Pas de la Casa,organitzada pel Club Pirinenc Andorrà, donarà com és habitual el tret de sortida al campionat. A més, al ser una de les primeres de la temporada del calendari internacional, fa que un bon nombre de corredors estrangers s’hi apuntin. S’espera la participació d’uns 120 corredors. La cursa tindrà dos recorreguts. El llarg serà de 840 metres de desnivell, amb dos ascensos del peu del telecabina fins al Coll Blanc. Els descensos estan neutralitzats. Hi haurà un segon traçat, menys exigent, de 420 m, amb només una pujada. La cursa es disputa dissabte a les 17.30 hores, i com a novetat la sortida serà en massa.

La cita següent serà la Font Blanca Arcalís-Vallnord, que torna al calendari després d’haver estat, l’any passat, una de les curses dels Mundials. En aquesta edició no serà puntutable de la Copa del Món, però de cara al 2012 tot indica que hi tornarà. Una setmana més tard hi haurà una altra de les novetats, la Traça Muga, cosa que significa que, per primer cop, la Copa d’Andorra va més enllà de les fronteres del país. Organitzada per la Unió Excursionista Urgellenca, serà una prova només per a equips. El recorregut encara s’ha de definir i es realitzarà per la zona d’Aransa, encara que s’ha de confirmar si entrarà o no en territori andorrà.

El mateix cap de setmana de mitjans de març dues curses tancaran la competició. Com en els darrers anys, el Soldeu Esquí Club prepara el cap de setmana a la muntanya, que començarà amb una passejada amb diferents recorreguts per posar-ho a l’abast dels practicants de tots els nivells. La Cronoescalada Grandvalira iniciarà la competició, seguint el mateix itinerari que es va disputar en els passats Mundials, sortirà del Tarter i arribarà al pic de la Llossada, amb aproximadament 860 m de desnivell. L’endemà es disputarà la Travessa de la Serrera, amb un traçat que encara s’ha de concretar, ja que dependrà de la meteorologia i de l’estat de la neu. Serà una cita alpina que superarà els 1.500 m de desnivell.

Una altra de les novetats són les classificacions, amb individual i per equips. I la regularitat, ja que comptabilitzaran els quatre millors resultats per formalitzar la general, de manera que els qui facin el calendari complet podran descartar la pitjor actuació.